Εκατό τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια στα Λεχαινά Ηλείας (Video)

Εκατοντάδες φτερωτοί επισκέπτες επισκέφθηκαν και φέτος τις τεχνητές φωλιές τους στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών Ηλείας , εκεί όπου εφαρμόζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου ειδικό πρόγραμμα για την προστασία του Κιρκινεζιού- Falco naumanni.

Δείτε επίσης: Ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για την προστασία του αρπακτικού

Ο Φορέας Διαχείρισης , έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», την υλοποίηση του Πακέτου Εργασίας Π.4.4 «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ».
Ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών «Παρακολούθηση (Monitoring) του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) μέχρι και το 2023 είναι η εταιρεία «ECO STUDIES P.C.», με Επιστημονική υπεύθυνη τη Δρ. Μαρία Δημάκη, Επικεφαλή των Τμημάτων Διαχείρισης Συλλογών Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Αντικείμενο της δράσης είναι η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης του πληθυσμού και την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας του φωλιάσματος των Κιρκινεζιών στη πόλη των Λεχαινών. Η δράση υλοποιείται με τη τοποθέτηση νέων φωλιών στην πόλη των Λεχαινών αλλά και σε οικισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους. Στην ανωτέρω δράση περιλαμβάνεται και η δακτυλίωση των νεοσσών κιρκινεζιού που θα πραγματοποιηθεί από την επιστημονική υπεύθυνη του έργου. Με τη δακτυλίωση μπορούμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τη μεταναστευτική πορεία που ακολουθούν τα πτηνά, για τους τόπους διαχείμασης, για τις θέσεις ανάπαυσης καθώς & τις σωματομετρικές μετρήσεις. Παράλληλα, συλλέγονται πληροφορίες για την ηλικία του πτηνού, τις περιοχές φωλεοποίησης και διατροφής του, παρακολουθείται η συμπεριφορά του ως προς τις ημερήσιες μετακινήσεις και εκτιμάται, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους, ο πληθυσμός και οι πληθυσμιακές μεταβολές αυτού.

Στα πλαίσια αυτά, ο Φορέας Διαχείρισης μετά από διαγωνιστική διαδικασία προμηθεύτηκε 100 νέες ξύλινες τεχνητές φωλιές, από τις οποίες ήδη έχει τοποθετήσει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα πάνω από πενήντα (50) φωλιές. Συγκεκριμένα στην πόλη των Λεχαινών αντικαταστάθηκαν παλιές φωλιές που είχε τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης κατά τα έτη 2016 και 2017, ενώ τοποθετήθηκαν ακόμα 14 νέες φωλιές κοντά σε παλιές φωλιές αλλά και σε νέες θέσεις. Επιπρόσθετα, τοποθετήθηκαν περισσότερες από είκοσι (20) φωλιές σε σχολεία, εκκλησίες, υδατόπυργους και σε άλλες θέσεις, στους οικισμούς Αρετή, Στρούσι, Μυρσίνη, Τραγανό και Ανδραβίδα της Π.Ε. Ηλείας. Ακόμα τοποθετήθηκαν δυο (2) φωλιές στο Κέντρο Πληροφόρησης Δάσος Στροφυλιάς – Λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Λάππα Αχαΐας, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση αυτή με την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών και σε άλλους οικισμούς εντός της Π.Ε. Αχαΐας. Η τοποθέτηση των φωλιών έγινε με την ενοικίαση ανυψωτικού μηχανήματος με καλάθι και χειριστή, μέσω απευθείας ανάθεσης από τον Φορέα Διαχείρισης.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Καθώς το Κιρκινέζι φωλιάζει εντός οικισμών σε στέγες παλιών σπιτιών και τρύπες πέτρινων τοίχων, η παροχή κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στόχος είναι η εδραίωση του πληθυσμού του Κιρκινεζιού F.naumanni στην αποικία των Λεχαινών μέσω της επίτευξης ενός μεγέθους πληθυσμού που να είναι βιώσιμος και εκτός κινδύνου εξαφάνισης.

Πηγή: Apokalypseis.com

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader