Εντάσεις στην Ιερουσαλήμ για την «παρέλαση των σημαιών»

Εντάσεις στην Ιερουσαλήμ για την «παρέλαση των σημαιών»

Καζάνι που βράζει η Ανατολική Ιερουσαλήμ από την παρέλαση εθνικιστών Ισραηλινών. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές, πέντε έχουν τραυματιστεί και δεκάδες ακόμα απομακρύνθηκαν από την πλατεία της πύλης της Δαμασκού, που οδηγεί στην Παλιά Πόλη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες παρελάσεις, φέτος έχουν τοποθετηθεί από την αστυνομία μεταλλικά φράγματα μπροστά από την πύλη για να αποτρέψουν το πέρασμα της παρέλασης από το μουσουλμανικό τμήμα της πόλης, υπό το φόβο επεισοδίων.

Με τη λεγόμενη «παρέλαση των σημαιών» γιορτάζεται η επέτειος της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. «Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι δικαίωμα σε όλες τις δημοκρατίες», είπε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέβ.

«Η αστυνομία είναι έτοιμη και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να διατηρήσουμε την λεπτή ισορροπία της συνύπαρξης (μεταξύ ων δύο κοινοτήτων)», συμπλήρωσε. Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν προκλητική την παρέλαση καθώς πιστεύουν ότι οι έποικοι επαίρονται για την κυριαρχία τους στα κατεχόμενα εδάφη.

Σε προηγούμενες παρελάσεις, ακούστηκαν συνθήματα όπως «θάνατος στους Άραβες» και σημειώθηκαν επιθέσεις σε σπίτια και καταστήματα Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη. Στην επέτειο των 50 ετών από την κατάληψη της περιοχής το 2017, έλαβαν μέρος στην παρέλαση 60 χιλιάδες Ισραηλινοί.

Η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το 1967 δεν έχει αναγνωριστεί από την πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, η οποία αφήνει την τελική διευθέτηση της διαφωνίας στη διαπραγμάτευση των δύο μερών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter