Επίδειξη δύναμης από τους χούλιγκαν μετά τις …απειλές Αυγενάκη

Επίδειξη δύναμης από τους χούλιγκαν μετά τις …απειλές Αυγενάκη

Από τη μέρα που ο υφυπουργός ανακοίνωσε αυστηροποίηση των ποινών για την πάταξη της οπαδικής βίας (17/3) τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα και σε περίοδο lockdown δίνουν και παίρνουν.

Πριν από δύο μήνες, στις 17 Μαρτίου, ο λαλίστατος και πολυφωτογραφημένος υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης προανήγγειλε (για πολλοστή φορά) από το βήμα της Βουλής την αυστηροποίηση των ποινών για την πάταξη της οπαδικής βίας.

Όμως αντί οι χούλιγκαν να φοβηθούν και να μαζευτούν, έχουν ξεσαλώσει και πάλι, σπέρνοντας τον τρόμο στους δρόμους όλης της χώρας.

Ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νέο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει τρεις σημαντικές δέσμες διατάξεων: την αυστηροποίηση των ποινών εγκληματικών πράξεων οπαδικής βίας με τη θέσπιση του ιδιώνυμου, την εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις προτάσεις των FIFA και UEFA και την αντικειμενική ευθύνη των ομάδων για τις λέσχες των φιλάθλων τους.

Πέρα από τις… απειλές περί ιδιωνύμου και αυστηρότερων ποινών στους χούλιγκαν, ο Λ. Αυγενάκης στα σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκεται σε αυτήν τη θέση έχει υποσχεθεί πολλά αλλά δεν έχει κάνει το παραμικρό. Αν κοιτάξει κάποιος μόνο τα επεισόδια που έχουν σημειωθεί μέσα στο 2021 θα καταλάβει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το επικοινωνιακό σόου της υπόθεσης και όχι η ουσία των πραγμάτων. Καθ’ εικόνα και ομοίωση του πολιτικού του προϊστάμενου Κυριάκου Μητσοτάκη δηλαδή.

Η ειρωνεία είναι πως μεταξύ όσων ανέφερε τον Μάρτιο στη Βουλή ο Λ. Αυγενάκης ήταν ότι στα νέα μέτρα υπάρχει ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, για τις οποίες οι ομάδες ασκούν εποπτεία και έλεγχο ώστε να υπάρχουν ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών.

Και από τη μέρα που ξεκίνησε η Σούπερ Λίγκα 2 οπαδοί ομάδων πάνε κι έρχονται εντός κι εκτός έδρας εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων χωρίς να τους ενοχλεί κανείς! Πού να μην υπήρχε απαγόρευση λόγω του πολύμηνου lockdown! Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ταξιδιώτες οπαδοί έκαναν και επεισόδια όπου κι αν πήγαιναν – ίσως γιατί θέλουν να δείξουν στον υφυπουργό πόσο αποτυχημένα μέτρα ανακοινώνει.

Αρκεί να θυμίσουμε ότι μόνο μέσα σε τέσσερις μήνες φέτος είχαμε:

21 Ιανουαρίου

Θερμό επεισόδιο μεταξύ οπαδών του Αρη και του ΠΑΟΚ με πυροβολισμούς μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκάλεσε πανικό στους περαστικούς. Οι δύο δράστες, ηλικίας 28 και 25 ετών, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τρεις μέρες μετά με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, όπως επίσης και για οπλοφορία και οπλοχρησία. Οι δυο τραυματίες, 40 και 28 ετών, έφεραν τραύματα στα πόδια.

29 Ιανουαρίου

Επίθεση από ομάδα οκτώ ατόμων δέχτηκε 14χρονος στη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν ανήλικοι. Το θύμα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι οι δράστες τον ρώτησαν τι ομάδα είναι και μόλις τους απάντησε του είπαν πως είναι οπαδοί άλλης ομάδας της Θεσσαλονίκης και του επιτέθηκαν.

13 Μαρτίου

Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέα και της ανακρίτριας Χανίων κρίθηκε μετά την απολογία του νεαρός Χανιώτης που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου σε βάρος 19χρονου κατά τη διάρκεια συμπλοκής δύο ομάδων νεαρών στα Χανιά. Συνολικά ενώπιον της ανακρίτριας οδηγήθηκαν οκτώ νεαροί που συμμετείχαν στη συμπλοκή που αποδόθηκε σε οπαδικές διαφορές.

21 Μαρτίου

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία για επεισόδια μεταξύ οπαδών που ξέσπασαν έξω από το «Κλεάνθης Βικελίδης» στο Χαριλάου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές από τα περίπου 40 άτομα που επιτέθηκαν με ξύλα και μεταλλικά αντικείμενα σε συγκεντρωμένους οπαδούς και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, καθώς και φθορές σε 18 σταθμευμένα οχήματα. Για τους τρεις συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για παράβαση του νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

1 Απριλίου

Νέο επεισόδιο μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ και Αρη. Ομάδα εννέα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκε σε παρέα πέντε ατόμων έξω από δημοτικό γυμναστήριο στην Πολίχνη με ξύλα και άλλα αντικείμενα. Από την επίθεση ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ φθορές υπέστησαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και μια μοτοσικλέτα.

17 Απριλίου

Ακόμη ένα οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes.gr, χούλιγκαν ομάδων της πόλης συνεπλάκησαν επί της οδού Τσιμισκή στο ύψος της πλατείας Ναβαρίνου. Ενας αλλοδαπός τραυματίστηκε, πιθανότατα από μαχαίρι, ενώ στο σημείο βρέθηκαν η αστυνομία και δύο ασθενοφόρα, με το ένα να μεταφέρει τον τραυματία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Πάντως οι οπαδοί είχαν ήδη εξαφανιστεί.

20 Απριλίου

Ενταση με ρίψη χημικών και κροτίδων ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και διμοιριών των ΜΑΤ υπήρξε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη φάση των επεισοδίων έγινε όταν η πορεία με μηχανάκια με οπαδούς του ΠΑΟΚ βρέθηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα μπροστά στο τουρκικό προξενείο. Εκεί υπήρξε ένταση με τη διμοιρία των ΜΑΤ.

Στη συνέχεια οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κινήθηκαν προς την Κ. Καραμανλή και μια διμοιρία των ΜΑΤ τους έφραξε τον δρόμο. Εκεί υπήρξε ανταλλαγή αντικειμένων και ρίψεις χημικών, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι οπαδοί να επιστρέψουν προς το γήπεδο της Τούμπας.

25 Απριλίου

Εικόνες σκληρής οπαδικής βίας με τη σύγκρουση οπαδών του Αρη και του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Νεάπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη τρομοκράτησαν τους κατοίκους της περιοχής. Τα επεισόδια «διαφημίστηκαν» από οπαδικούς λογαριασμούς στα social media με τους δράστες να παραμένουν άφαντοι.

5 Μαΐου

Οπαδοί του Ιωνικού έκαναν επίδειξη δύναμης στα Χανιά, δημιουργώντας επεισόδια έξω από το γήπεδο όταν επιτέθηκαν σε αστυνομικούς πριν από τον αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας 2 κι ενώ υποτίθεται ότι απαγορεύονταν η μετακίνησή τους αλλά και η είσοδος οπαδών στα γήπεδα. Την ίδια μέρα η Ξάνθη κατήγγειλε ότι η αποστολή της ομάδας πέρασε τα πάνδεινα στη Ρόδο στον αγώνα με τον Διαγόρα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, την παραμονή του αγώνα άγνωστοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της αποστολής της Ξάνθης και με βεγγαλικά, δυναμιτάκια, κροτίδες και υβριστικά συνθήματα προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού. Στο γήπεδο η αποστολή προπηλακίστηκε, ενώ καταγγέλθηκε και το γεγονός πως τα μπουκάλια με νερό που προσφέρθηκαν στους φιλοξενούμενους ήταν τρυπημένα και οι αρμόδιοι της ομάδας τα έστειλαν για καλό και για κακό για ανάλυση.

7 Μαΐου

Ακόμη ένα περιστατικό βίας που αποδίδεται σε οπαδικά κίνητρα συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας δέχτηκε μέρα μεσημέρι επίθεση από έξι νεαρούς ενώ κινούνταν επί της οδού Παπαναστασίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι δράστες τού έφραξαν τον δρόμο και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια, ενώ τόσο εκείνοι όσο και το θύμα αποχώρησαν τρέχοντας. Μάλιστα το θύμα εγκατέλειψε τη μοτοσικλέτα του στο σημείο του συμβάντος.

9 Μαΐου

Σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων έγιναν στη Νέα Σμύρνη πριν από την έναρξη του ματς Πανιώνιος – Ηλιούπολη για τον έκτο όμιλο της Γ΄ Εθνικής. Οπαδοί συγκρούστηκαν έξω από το γήπεδο, με δύο άτομα να έχουν τραυματιστεί από μαχαίρι και τουλάχιστον ένα ακόμη από τις συμπλοκές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους συλληφθέντες βρέθηκε να έχει στην κατοχή του όπλο! Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη που προχώρησε σε συλλήψεις και έκανε χρήση χημικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter