Επιστολή «φωτιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών σε Τσιάρα: Παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου

Επιστολή «φωτιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών σε Τσιάρα: Παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος την επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σχετικά με τον αποκλεισμό των Δικαστικών Ενώσεων από τις επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών: Επιστολή-διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Στην επιστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών εκφράζει  «τη  μεγάλη της ανησυχία για τις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης». Όπως επισημαίνει, «κάθε νομοπαρασκευαστική διαδικασία που αφορά την κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, χωρίς να περιλαμβάνει τις επαγγελματικές τους ενώσεις θα εγκαθίδρυε ένα ρήγμα στις διεθνείς αξίες που έχουν αναγνωρισθεί ως κοινό ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, «το Κράτος Δικαίου είναι θεμελιώδης ιδρυτική αρχή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Επομένως, όταν προωθούνται νομοθετικές μεταβολές που αφορούν ουσιώδη ζητήματα της κατάστασης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών – όπως η προαγωγή, η αξιολόγηση και ο πειθαρχικός έλεγχος -, θεωρούμε ότι αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμπεριλάβει επισήμως τις δικαστικές ενώσεις στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία» επισημαίνεται ακόμη.

«Η μη συμμόρφωση ενός κράτους μέλους με αυτές τις βασικές αρχές είναι δυνατό να θεωρηθεί ως παραβίαση της αρχής του Κράτους Δικαίου» αναφέρεται ακόμη στην επιστολή.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών όπως μεταφράστηκε από τα μέλη της επιτροπής διεθνών σχέσεων της ΕΔΕ, κ. Αικατερίνη Ντοκα- Εφέτη, και κ. Γεώργιο Κασίμη-Προεδρο Πρωτοδικών:

Διαβάστε την πρωτότυπη επιστολή:

Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων:

Μετά την διαπίστωση ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να συγκροτήσει Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ούτε να λάβει υπόψη του τις θέσεις των Δικαστικών Ενώσεων επί των σχεδιαζόμενων αλλαγών, κατά την πάγια τακτική του τελευταίου έτους (δεδομένου ότι δεν κλήθηκαν οι Ενώσεις ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ούτε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ούτε στο αρχικό σχεδιασμό των επιτροπών που συγκροτήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Δικαστήρια),  η Ένωσή μας απευθύνθηκε αρχικά (στις 12 Μαρτίου) στις λοιπές Δικαστικές Ενώσεις ζητώντας την κοινή δράση και την δημόσια ανάδειξη του ζητήματος. Την ίδια ημέρα αποστείλαμε ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών και ζητήσαμε την παρέμβασή της προς τις ελληνικές Αρχές.  Στις 24 Μαρτίου ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για την συστηματική απαξίωση των Δικαστικών Ενώσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητήσαμε συναντήσεις ώστε να εκθέσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας. Χθες μας κοινοποιήθηκε επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις της Ένωσής μας και την οποία δημοσιοποιούμε παρακάτω.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις για να αναδειχτεί το θεσμικό έλλειμμα που ανακύπτει από την συστηματική άρνηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των αναγνωρισμένων από το Σύνταγμα Δικαστικών Ενώσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter