Επιστροφή στα θρανία με μοναδικό οδηγό την ατομική ευθύνη και τα self tests

Το σχολικό κουδούνι θα ακούσουν και πάλι σήμερα Δευτέρα οι μαθητές Λυκείου έπειτα από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις με μοναδικό παράγοντα διαχείρισης της πανδημίας την ατομική ευθύνη και φυσικά τα self tests χωρίς να έχει ληφθεί από την κυβέρνηση κανένα άλλο μέτρο προστασίας, πέντε μήνες μετά και με τους ειδικούς να συνεχίζουν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους ως προς την αποτελεσματικότητα των test. Ήδη ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και γιατρός στο Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τα test αφού με βάση τις καταχωρίσεις που έχουν γίνει από μαθητές και εκπαιδευτικούς, προκύπτει ποσοστό θετικότητας μόλις 0,27%, εντελώς αναντίστοιχο με όλες τους ημερήσιους δειγματοληπτικούς ελέγχους στην Αττική που κυμαίνονται στο 5% περίπου.

Έτσι, για ακόμα μία φορά την ευθύνη φέρουν μαθητές και καθηγητές ενώ ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έφεραν εκατοντάδες θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τα self test έχουν διαγνωστεί θετικοί 236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικοί και άτομα του βοηθητικού προσωπικού. Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πραγματοποιήσουν μοριακό τεστ.

Πότε πρέπει να γίνονται τα self test

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Έτσι, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα). Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Υποχρεωτική η επίδειξη σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Πού πετάμε τα test, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

 

 

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

16/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader