Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τα εξώδικα αλλά δεν είδε ότι ήθελαν να συλλάβουν τον Βαξεβάνη

Με μια χλιαρή και καθυστερημένη ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την αποστολή εξωδίκων σε Documento και “Εφσυν” (την οποία δεν έβλεπε ως πρόβλημα πριν δύο μέρες όταν απευθύνθηκαν οι δημοσιογράφοι του Documento), αλλά δεν είδε ως πρόβλημα τη μήνυση εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη και την μεθόδευση σύλληψής του, μέσα από εξωθεσμικό δρόμο. Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ευτυχώς όχι και οι δημοσιογράφοι) λειτουργεί επιλεκτικά απέναντι στους δημοσιογράφους του Documento και το Documentonews.

Τα δύο δημοσιογραφικά Μέσα έχουν πάνω από 80 μηνύσεις και αγωγές, που οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν χαρακτηρίσει ως μεθόδους φίμωσης (SLAPP). Η συστηματική τακτική μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να πολιτεύονται, όχι με γνώμονα το συμφέρον τον δημοσιογράφων αλλά τις προσωπικές τους πολιτικές ατζέντες, είναι πλέον ορατή και πέραν του δημοσιογραφικού κόσμου. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης, ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento δήλωσε ότι «κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ αγαπούν περισσότερο τους ρόλους από ό,τι τη δημοσιογραφία και τους 100 εργαζόμενους του Documento».

Χρέος τον δημοσιογράφων είναι να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Αυτό δυστυχώς εμπεριέχει και το καθήκον να καταδείξουν το ρόλο αυτών που μετατρέπουν την Ένωσή μας σε βραχίονα πολιτικών παιχνιδιών και βουλευτικής επετηρίδας. Δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων αλλά το άλλοθι ενός καθεστώτος που κυνηγά δημοσιογράφους και προσπαθεί να τους εκφοβίσει. Όταν το διαδίκτυο εδώ και δύο μέρες απαξιώνει το ρόλο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συστημική στάση του, εμείς ως δημοσιογράφοι δεν αρκεί να “κατανοούμε” απλώς το γραφειοκρατικός ρόλο του δείχνοντας ανοχή. Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης έχει μετατραπεί σε σύμμαχο του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι δυνατόν οι απλοί πολίτες να σηκώνουν το βάρος της υπεράσπισης των διωκόμενων δημοσιογράφων και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου να περιμένει οδηγίες. Από ποιους άραγε; Είναι η ώρα οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν”

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento» υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας. Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους. Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

06/06/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader