Εύβοια: Τρεις προσαγωγές για το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές τριών ατόμων για το δυστύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Γυμνό Ευβοίας που οδήγησε στον θάνατο τριών εργατών συνεργείων που εκτελούσε έργα της ΔΕΗ, αλλά και στον τραυματισμό ενός ανθρώπου.

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται η επιβλέπουσα του έργου από την πλευρά της υπηρεσίας, αλλά και ο εργοδηγός με τον μηχανικό του έργου. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες σχετικά με το εάν είχε γίνει αίτημα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες.

Αιχμές από την αντιπολίτευση κατά του ΔΕΔΔΗΕ

«Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ, μεταφέρουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες τους, ζητούμε να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Τίθενται επίσης σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας.

Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ», τονίζουν στη δήλωσή τους οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ) και Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής τομεάρχης.

«Αναδεικνύονται επίσης με δραματικό τρόπο οι συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους για το δυστύχημα.

Για τραγικό εργατικό δυστύχημα κάνει λόγο το ΚΚΕ, με την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ευβοίας του κόμματος να σημειώνει τα εξής:

«Το τραγικό εργατικό “ατύχημα” στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά” στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στο βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας.

Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία».

Τέλος, τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, απέστειλε το ΚΙΝΑΛ. «Θρηνούμε τη ζωή των τριών συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, πάνω στο καθήκον, στην Ερέτρια. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.