Η απάντηση της UEFA για την ονομασία της Β. Μακεδονίας στο Euro 2020

Η απάντηση της UEFA για την ονομασία της Β. Μακεδονίας στο Euro 2020

H UEFA απάντησε στην επιστολή που της είχε αποστείλει την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με την ονομασία της Δημοκρατίας της Β. Μακεδονίας κατά τη συμμετοχή της στο EURO 2020.

Η Β. Μακεδονία παρατάχθηκε στο παιχνίδι με την Αυστρία με τους ποδοσφαιριστές της να φορούν φόρμες οι οποίες είχαν το έμβλημα της ομοσπονδίας με τα αρχικά FFM, που σημαίνουν «Football Federation Macedonia». Όπως γίνεται κατανοητό, έχει απαλειφθεί απ’ τα αρχικά η λέξη Βόρεια («North»). Η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΠΟ γνώριζαν για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας και είχαν θίξει το θέμα στην UEFA. Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της, Κέβιν Λαμούρ, σημειώνει στην απάντηση του ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3ε) της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η UEFA επισημαίνει, επίσης, ότι χρησιμοποιεί το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020. Επιπλέον, η UEFA υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και θα συνεχίσει να προστατεύει τη πολιτική ουδετερότητας, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της. Παρόλα αυτά οι εμφανίσεις των παικτών της Β. Μακεδονίας έχουν τα αρχικά FFM, που σημαίνουν «Football Federation Macedonia». Κι αυτό το είδαν και στην UEFA…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter