Προανακριτική: Η αποδόμηση ενός κατασκευασμένου κατηγορητηρίου

Εστησαν προανακριτική με χαλκευμένα στοιχεία και έωλους ισχυρισμούς, ενώ απέκρυψαν όσα δεν βόλευαν.

Ψευδείς αναφορές, απόκρυψη στοιχείων και άκριτη υιοθέτηση των ισχυρισμών του άλλοτε αναξιόπιστου εργολάβου συνθέτουν την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Νίκου Παππά. Μπροστά στην απώλεια ελέγχου από τις πολυεπίπεδες συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση επαναφέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης τον φάκελο της ενημέρωσης, κινδυνεύοντας επί της ουσίας να πέσει στον λάκκο που η ίδια έσκαψε. Τη στιγμή που έχει καταστεί κοινός τόπος η χειραγώγηση της ενημέρωσης εξαιτίας της μετάγγισης εκατομμυρίων κρατικού χρήματος με πρόσχημα τις καμπάνιες κατά του κορονοϊού, η ΝΔ κατασκευάζει κατηγορητήριο για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που αναμφίβολα ωφέλησε το δημόσιο και έβαλε τέλος στην καταστρατήγηση του συντάγματος. Κυρίως με το εγχείρημα αυτό η συμπολίτευση θα αναβιώσει το τρίγωνο της διαπλοκής με τις ζοφερές ομολογίες περί δανείων «αέρα πατέρα», όπως επίσης το «μαύρο» στην ΕΡΤ και τον σκανδαλώδη διαγωνισμό που πριμοδότησε την κοινοπραξία Digea των καναλαρχών.

Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική δίωξη εν είδει ρεβανσισμού. Πρόκειται για ανεξόφλητο γραμμάτιο του πρωθυπουργού στους καναλάρχες, οι οποίοι έπειτα από δεκαετίες παραβίασης του συντάγματος αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους πρόσφερε εκατομμύρια ευρώ με τις πέτσινες λίστες, τους απάλλαξε από την υποχρέωση καταβολής του τιμήματος για τις άδειες, μείωσε τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και κατάργησε για χάρη τους την ονομαστικοποίηση των μετοχών και την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες, ήρθε η ώρα να ικανοποιήσει και αυτό το αίτημα. Μόνο που οι συστημικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης της Palmos Analysis για την «Αυγή» δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Οπότε εγείρεται το ερώτημα μήπως πρόκειται όχι μόνο για μάταιο αλλά και για αυτοκαταστροφικό εγχείρημα. Διότι η ταύτιση Μεγάρου Μαξίμου και καναλαρχών καθίσταται σαφές ότι ξεφεύγει κατά πολύ, ανάγοντας πλέον τους εργολάβους της ενημέρωσης από καλοπληρωμένα επικοινωνιακά στηρίγματα σε συγκυβερνήτες.

Κράτησαν στοιχεία και τεκμήρια στο σκοτάδι

Η πλειοψηφία προσπάθησε να κρατήσει στο σκοτάδι σειρά στοιχείων και τεκμηρίων από την ιδιωτική αντιπαράθεση της οικογένειας Χούρι με τον Χρήστο Καλογρίτσα. Εκτός από την περίεργη παράκαμψη του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η ΝΔ στην πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής παραβλέπει ότι από τον Ιούνιο του 2019 υπάρχει απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που δικαιώνει τους Λιβανέζους κατασκευαστές, αναγκάζοντας την πλευρά Καλογρίτσα να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω απόφαση κηρύχθηκε εκτελεστή έναν χρόνο αργότερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως η συμπολίτευση μοιάζει να αποδέχεται τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί εξαπάτησης των δικαστηρίων.

Οι ισχυρισμοί περί εικονικής εργολαβίας

Η ΝΔ κρίνει ως εικονική την υπεργολαβία που οδήγησε τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC στην αποδέσμευση των πολυσυζητημένων 3 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Τοξότης. Ωστόσο η πλευρά Χούρι στο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο δίνει εκ διαμέτρου αντίθετη διάσταση. Σημειώνει πως ο Χρ. Καλογρίτσας τους πλησίασε για την παροχή δανείου ύψους 3 εκατ. ευρώ, με το αίτημα να απορρίπτεται «αφού η CCC δεν εδύνατο να χορηγεί δάνεια». Γι’ αυτό και αντιπρότεινε τη συμμετοχή της Τοξότης σε έργο που θα αναλάμβανε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). «Προτάθηκε να δοθεί το ποσό αυτό ως προκαταβολή για συμμετοχή της νυν εγκαλούσας ως υπεργολάβου στο έργο “Al Zahia City Center Mall”» σημειώνεται στο υπόμνημα της οικογένειας Χούρι και προστίθεται: «Οταν ο πρώτος εξ ημών παρουσίασε τη δυνατότητα αυτή στον Χρήστο Καλογρίτσα, αυτός εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει η εταιρεία του στο έργο».

Κατά το υπόμνημα, η Τοξότης «ενώ έλαβε τα χρήματα», άρχισε να προβάλλει ατεκμηρίωτες αξιώσεις, υποβάλλοντας κοστολόγηση της υπεργολαβίας στα ΗΑΕ, η οποία καθιστούσε «αδύνατη την αποδοχή της συμμετοχής της στο συγκεκριμένο έργο». Η οικογένεια Χούρι υποστηρίζει επίσης ότι δύο μέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις άδειες το στέλεχος της CCC Bilal Janbeigh απέστειλε e-mail στον τότε πρόεδρο της Τοξότης Γιώργο Μπασσιά, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της λιβανέζικης εταιρείας για τη συζήτηση των λεπτομερειών του έργου που σχετιζόταν με το εμπορικό κέντρο Al Zahia.

Σε κάθε περίπτωση, ταφόπλακα στους ισχυρισμούς περί εικονικής εργολαβίας βάζουν δύο e-mails του Γ. Μπασσιά. Το πρώτο στάλθηκε 19 μέρες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, με τον τότε πρόεδρο της κατασκευαστικής Καλογρίτσα να επισημαίνει: «Εσωκλείουμε την προσφορά μας για το έργο της Al Zahia City Center για την οποία συζητήσαμε κατά τη συνάντησή μας. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά που μας δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο έργο με αυτόν τον τρόπο και ελπίζουμε και σε μια μελλοντική συνεργασία». Το δεύτερο είναι ακόμη χειρότερο για τις αιτιάσεις Καλογρίτσα, καθώς προωθήθηκε 17 μέρες μετά την απόρριψη της εταιρίας του Ι.-Βλ. Καλογρίτσα από τη διαγωνιστική διαδικασία των αδειών λόγω αδυναμίας καταβολής του τιμήματος. «Ενδιαφερόμαστε ακόμα για το ανωτέρω έργο και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό» σημειώνει μεταξύ άλλων ο τότε πρόεδρος της Τοξότης για την υπεργολαβία στα ΗΑΕ.

Ο καθ’ ομολογίαν διαμεσολαβητής

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα ελέγξει τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος, προσυπογράφοντας τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα περί διαμεσολάβησης του Ν. Παππά για την προσέγγιση της οικογένειας Χούρι και την αποδέσμευση των 3 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, ο Κυριάκος Τόμπρας, οικονομικός σύμβουλος της Τοξότης και μάρτυρας που κατέθεσε –έπειτα από αίτημα του Χρ. Καλογρίτσα– ενώπιον της πταισματοδίκη Αθηνών στις 5 Νοεμβρίου 2020, διαψεύδει τον εργολάβο και τη ΝΔ. «Το καλοκαίρι του 2016 έφερα σε επαφή τις δύο οικογένειες, Καλογρίτσα και Χούρι, προκειμένου να γνωριστούν και να εξετάσουν τη δυνατότητα και τις προοπτικές μιας ενξαν δεχόμενης συνεργασίας τους, στο πλαίσιο της από κοινού δημιουργίας ενός νέου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας» κατέθεσε ο Κ. Τόμπρας και έδωσε ακόμη μία ενδιαφέρουσα διάσταση που φέρεται να εκθέτει περαιτέρω την πλευρά Καλογρίτσα.

«Συμφωνήθηκε κάθε πλευρά να συμμετάσχει ισόποσα στην επένδυση (του καναλιού) κατά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ εκάστη» υποστηρίζει. Η κατά Τόμπρα προθυμία συμμετοχής του Χρ. Καλογρίτσα με 25 εκατ. ευρώ στο τηλεοπτικό εγχείρημα έρχεται σε σύγκρουση με τα λεγόμενα του εργολάβου. Ο Χρ. Καλογρίτσας, μιλώντας για συναντήσεις με τον Ν. Παππά, είχε ισχυριστεί: «Εγώ τους εμπιστεύθηκα να τους δώσω το όνομά μου γιατί γνώριζαν όπως τους είχα τονίσει ότι λόγω δεσμεύσεων που είχε επιβάλει το ΚΕΦΟΜΕΠ στα περιουσιακά μου στοιχεία δεν είχα χρήματα. Αυτοί θα έβαζαν τα χρήματα». Τελικά ποιος λέει αλήθεια; Ο εργολάβος που επικαλούνταν αδυναμία ή ο οικονομικός του σύμβουλος που τον παρουσίαζε ως γαλαντόμο επενδυτή;

Αντικρούοντας τις αναφορές περί συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, η πλευρά Χούρι επικαλείται στο υπόμνημά της ηλεκτρονικό μήνυμα του Κ. Τόμπρα προς τη CCC στις 20.9.2016, το οποίο περιείχε το business plan της εταιρείας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια. Τούτων δοθέντων, συμπεραίνει: «Αν ίσχυαν οι ισχυρισμοί του κ. Καλογρίτσα ότι η CCC ήταν όχι απλά αφανής εταίρος αλλά ιθύνων νους για τη δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος από τον Αύγουστο του 2016, δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να της αποσταλεί στις 20.9.2016 το business plan αυτού που η CCC είχε σκεφτεί να δημιουργηθεί».

Ο Στουρνάρας, τα βοσκοτόπια και το Documento

Απαντώντας στις υπόνοιες της ΝΔ περί ύποπτων διαδρομών χρήματος, ο ερευνώμενος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ότι τα χρήματα που κατέθεσαν για τον διαγωνισμό οι υποψήφιοι υπερθεματιστές ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτον να φέρετε τον κ. Στουρνάρα για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες» συνέστησε στην πλειοψηφία, διαβεβαιώνοντας ότι αν ο διοικητής της ΤτΕ υπονοήσει ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, πρώτος ο ίδιος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Οσον αφορά τα περιβόητα βοσκοτόπια, ο Ν. Παππάς παρέθεσε ένα προς ένα τα διθυραμβικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου («Παραπολιτικά», «Ελεύθερος Τύπος», «Καθημερινή» κ.ο.κ.) που είχαν καταστήσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις τόπο στρατηγικής επένδυσης για πολυτελή τουριστικό θέρετρο. Σχετικά με το Documento, ο πρώην υπουργός αρκέστηκε στην ανάγνωση του δημοσιεύματος του «Πρώτου Θέματος» σύμφωνα με το οποίο τα 3 εκατ. ευρώ κατέληστην τσέπη Καλογρίτσα και μάλιστα μήνες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας.

Οι υποτροφίες Κεραμέως στο «αφερέγγυο» ινστιτούτο

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη των επτά υποτροφιών της υπουργού Παιδείας στο μέχρι πρότινος αφερέγγυο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας το οποίο είχε εισηγηθεί για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. «Ενημερώστε την κ. Κεραμέως, διότι πριν από λίγες μέρες έδωσε επτά υποτροφίες σε παιδιά να πάνε να σπουδάσουν στο Ινστιτούτο Φλωρεντίας» είπε δηκτικά ο Ν. Παππάς και κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία. «Είστε υποκριτές! Με ένα κάρο άσχετους δημοσιολογούντες εκείνο τον καιρό υποβιβάσατε και συκοφαντήσατε ένα ινστιτούτο το οποίο συνεργάζεται συστηματικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να πείτε τι; Οτι εμείς δεν ξέρουμε τι κάνουμε, δεν ξέρουμε πού πατάμε και ότι τα βγάζουμε από το στομάχι μας» υπενθύμισε.

Οι συναντήσεις με επιχειρηματίες

Υστατος ισχυρισμός ενοχοποίησης του τομεάρχη μεταφορών είναι οι συναντήσεις που είχε με επιχειρηματίες. Επ’ αυτού, αντέτεινε από το βήμα της Ολομέλειας ο κ. Παππάς: «Ολους τους έχω δει. Εχω δει και τον κ. Βαρδινογιάννη και τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Κυριακού και τον κ. Σαββίδη και τον κ. Καλογρίτσα και τον κ. Αλαφούζο και τον κ. Κοντομηνά και τον κ. Βρυώνη. Ολους!». Εξήγησε δε ότι μέλημά του ήταν να μην πληγεί το κοινωνικό συμφέρον και δη οι θέσεις εργασίας. Θύμισε επίσης τις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους οι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να προκύψουν συνεργασίες και συνεννοήσεις στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφωνόταν, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν με νόημα την αγωνία που είχε διατυπώσει στον Αλέξη Τσίπρα δημοσιογράφος του Alpha η οποία φοβόταν πως θα βρεθεί στην ανεργία.