Κυβερνητική φιέστα στο Σούνιο για το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού

Πηγή: facebook / Υπουργείο Τουρισμού

Με περισσή αισιοδοξία, πομπώδεις ανακοινώσεις και προσπάθειες να καλυφθεί το ντόμινο λανθασμένων κινήσεων όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση ανήγγειλε με εορταστικό τρόπο το άνοιγμα του τουρισμού.

Πιθανώς ορμώμενος από το ειδυλλιακό τοπίο του Σουνίου, όπου έλαβε χώρα η παρουσίαση της νέας καμπάνιας του ΕΟΤ, ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης διάνθισε τις δηλώσεις του με εξίσου ειδυλλιακά λόγια, όπως το γεγονός ότι η χώρα «προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας» (λησμονώντας ίσως τις… δύσκολες ώρες που πέρασε λόγω των ερωτήσεων του BBC), συνοδευόμενο από άκρατη αισιοδοξία κι ενώ η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει εύθραυστη.

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε μεν για «το μεγάλο στοίχημα του 2021», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η χώρα «Ανοίγει πανιά με ασφάλεια, κάτι που θέλουμε, που μπορούμε να πετύχουμε», κάνοντας αναφορά σε όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, ωραιοποιώντας εν πολλοίς την κατάσταση.

«Το 2020 ο τουρισμός κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα. Ανοίξαμε με αυστηρές διαδικασίες και υποδεχθήκαμε τους τουρίστες με ασφάλεια. Στόχος ήταν να κρατήσουμε ζωντανό τον τουρισμό μέσα στη χειρότερη κρίση που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί», σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης, αφήνοντας εντέχνως στην… άκρη τις αναφορές για το σχετικό μπάχαλο που επικράτησε στα σύνορα τις πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό: «Αποδείξαμε ότι στην Ελλάδα έχουμε σχέδιο, συντεταγμένο, επιστημονικό, επαγγελματικό. Και, κυρίως, το εφαρμόζουμε με ευσυνειδησία και αφοσίωση»

Το κυβερνητικό σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, «πέντε ζώνες άμυνας». Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα απαιτεί

  • Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • PCR test έως και 72 ώρες πριν
  • Πιστοποιητικό ανάρρωσης
  • Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Παράλληλα, ο υπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά στο ρωσικό εμβόλιο και το ψηφιακό πιστοποιητικό, τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα». Όσο για την περίπτωση της Βρετανίας, η οποία έχει θέσει την Ελλάδα στην «πορτοκαλί ζώνη», ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του για σύντομη αλλαγή της κατάστασης και είσοδο της χώρας στο «πράσινο επίπεδο».