Κύπρος, η επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

Κύπρος, η επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

Με την αποχή να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη χθεσινή κάλπη (ξεπέρασε το 34%) στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά την χειρότερη εκλογική επίδοσή του εδώ και δεκαετίες, κατάφερε να τερματίσει πρώτος.

Και κυρίως κατάφερε να ξεπεράσει, απλά βρέχοντας τα πόδια του, το δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, μετά τα σκάνδαλα με τα ‘χρυσά διαβατήρια’ και τη λίστα Γιωρκάτζη.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος-εκλογές: «Πρωτιά» για το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη αλλά με απώλειες

Το ΔΗΣΥ έχασε μία έδρα, λαμβάνοντας 17, που σημαίνει ότι θα σχηματίσει και πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας, ή όπως εκτιμούν αναλυτές θα συνεργαστεί με την νεοεκλεγείσα Δημοκρατική Παράταξη, που πήρε 4 έδρες. Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ έχουν διακηρύξει ότι θα συνεργαστούν, με τις έδρες τους αθροιστικά να φθάνουν τις 24 (15 και 9 αντίστοιχα).

Οι άμεσοι διεκδικητές ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ δεν καρπώθηκαν τη διαφορά

Η είδηση είναι ότι τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών τόσο από την διαχείριση της πανδημίας όσο και από τη βιομηχανία παραγωγής διαβατηρίων για την διευκόλυνση επενδύσεων, έναντι ανταλλάγματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής και ένας βουλευτής υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera τον περασμένο Νοέμβριο, που τους έδειχναν να προσφέρουν διαβατήριο σε άτομο με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν. Ωστόσο οι πολίτες δεν «τιμώρησαν» τους διαφθαρμένους πολιτικούς.

Μεγάλος κερδισμένος από τις χθεσινές εκλογές ήταν και το ακροδεξιό, εθνικιστικό ΕΛΑΜ, αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο φαίνεται ότι έπεισε τους ψηφοφόρους, διπλασιάζοντας τις έδρες του από δύο σε τέσσερις.

Έτσι, αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της κατάστασης, καθώς ο καταμερισμός των εδρών είναι τέτοιος που αφήνει πολύ λίγες επιλογές για το σχηματισμό πλειοψηφίας. Έχει περάσει πολύς καιρός από το 2009, όταν το κόμμα αυτό πρωτοεμφανίστηκε και έλαβε 690 ψήφους. Χθες βγήκε τέταρτη δύναμη και φαίνεται να εδραιώνεται στη θέση αυτή.

Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην εκμετάλλευση της μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Κύπρος είναι πρώτη στη λίστα των χωρών σε αιτούντες άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό τους, που αγγίζει τις 876 χιλιάδες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων από την Συρία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter