Λάδωμα και με τη βούλα η… σκευωρία της Siemens

Λάδωμα και με τη βούλα η… σκευωρία της Siemens

Κατέρρευσε άλλο ένα αφήγημα, καθώς η τελεσίδικη δικαστική απόφαση μιλά για διαρκή χρηματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Τις διαχρονικά αμαρτωλές σχέσεις μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Siemens, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περιγράφει η καθαρογραμμένη δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Χρειάστηκαν πάνω από 14 χρόνια εισαγγελικών και δικαστικών ερευνών για να επιβεβαιωθούν και με τη βούλα της Δικαιοσύνης όλα όσα είχε παραδεχτεί σε καταθέσεις του από το 2009 ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Siemens και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη Μιχάλης Χριστοφοράκος. Οτι ο γερμανικός κολοσσός διέθετε «μαύρα ταμεία» από τα οποία χρημάτιζε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ήταν Ιούνιος του 2009 όταν ο Μιχ. Χριστοφοράκος περνούσε την είσοδο των γραφείων της εισαγγελίας του Μονάχου. Από τις 30 Ιουνίου μέχρι και τις 15 Ιουλίου 2009 απολογήθηκε έξι φορές στο πλαίσιο διερεύνησης του σκανδάλου Siemens. Το τότε μεγαλοστέλεχος της Siemens στη χώρα μας είχε διαφύγει από την Ελλάδα ενώ είχε ήδη κληθεί σε απολογία τον Δεκέμβριο του 2017 επί «γαλάζιας» διακυβέρνησης.

Πρόσωπο-κλειδί στο θέμα των δωροδοκιών του γερμανικού κολοσσού στην Ελλάδα, ο Χριστοφοράκος διέφυγε στη Γερμανία προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες και μια πιθανή προφυλάκιση. Στις απολογίες του ο Χριστοφοράκος αποκάλυψε ότι το 2% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας στη χώρα μας κατέληγε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέχρι και το 2006. Δεν επρόκειτο για κοινή ομολογία διαφθοράς αλλά ουσιαστικά για το «ξεγύμνωμα» των δύο τότε μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

«Η συμφωνία για το 2% με τη μητρική δεν ήταν στον αέρα, υπήρχε και αντισυμβαλλόμενος, και συγκεκριμένα τα ίδια τα κόμματα. Για τα οποία άλλωστε σε τελική ανάλυση προορίζονταν τα χρήματα. Στην Ελλάδα έτσι γίνεται, δέχεσαι συχνά τηλεφωνήματα από το κόμμα και σε παρακαλούν να τους δώσεις οικονομική ενίσχυση» είχε καταθέσει μεταξύ άλλων ο Χριστοφοράκος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens είχε περιγράψει επίσης τηλεφωνήματα και συναντήσεις με συγκεκριμένα πρόσωπα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόσωπα όπως ο Κώστας Γείτονας από το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Βαρθολομαίος.

Η στενή σχέση με Κυριάκο και οικογένεια Μητσοτάκη

Οι σχέσεις άλλωστε του Χριστοφοράκου με την πολιτική ελίτ ήταν γνωστές. Ειδικά με τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέλη της οικογένειάς του. Μην ξεχνάμε άλλωστε τη γειτνίαση του σημερινού πρωθυπουργικού ζεύγους και του Χριστοφοράκου στην Τήνο, την οποία είχε αποκαλύψει το Documento.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens, οι καταγεγραμμένες επικοινωνίες του Χριστοφοράκου με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη ανέρχονταν σε 356. Το γεγονός είχε επιβεβαιώσει σε κατάθεσή της στο δικαστήριο και η γραμματέας του πρώην Mr Siemens Αικατερίνη Tσακάλου. Οπως επίσης τις «δωρεές» (οικιακό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα κ.ά.) στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί μάλιστα να πληρώσει το κόστος του τηλεφωνικού κέντρου όταν ξέσπασε θόρυβος για το σκάνδαλο.

«Μου είχε παραγγείλει (σ.σ.: ο Χριστοφοράκος) τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δύο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης» είχε καταθέσει η Τσακάλου.

Δεν καταλείπεται καμιά αμφιβολία

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική απόφαση, αριθμεί σχεδόν 4.000 σελίδες και εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να καθαρογραφεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου του δεύτερου βαθμού, η εταιρεία «σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά» χρηματοδοτούσε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού αυτού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας τoυ 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσαρακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (ΠΑΣΟΚ) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Ο κατηγορούμενος Θεόδωρος Τσουκάτος, ο αποκαλούμενος και «στρατηγός» επί κυβέρνησης Σημίτη, τελικά καθάρισε από την ποινική δίωξη σε αυτή την υπόθεση λόγω παραγραφής.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε προχωρήσει στην καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση. Μεταξύ αυτών πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλας που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως οι Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Ράιχαρντ Σίκατσεκ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter