Μετά τη Vivartia, το αμερικανικό fund CVC πήρε και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη

Μετά τη Vivartia, το αμερικανικό fund CVC πήρε και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη
Φωτογραφία αρχείου

Συνεχίζεται η επέλαση του αμερικανικού fund CVC Capital Partners στην Ελλάδα, που μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, του ομίλου εταιριών τροφίμων Vivartia, των ιδιωτικών νοσοκομείων Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, κ.α. τα οποία έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση του Ομίλου Hellenic Healthcare, προχώρησε σε μια νέα μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των τροφίμων, αποκτώντας πλειοψηφικό μερίδιο στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

Οι φήμες ότι το CVC ενδιαφέρεται για τη Δωδώνη και διαπραγματεύεται με τους ρώσους ιδιοκτήτες της που κυκλοφορούσαν από καιρό χτες επιβεβαιώθηκαν, όταν ανακοινώθηκε επίσημα ότι το CVC εξαγόρασε το πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας από τον ρωσικών συμφερόντων όμιλο SI Foods (SIF). Η ρωσική εταιρεία που είναι βασικός μέτοχος στη Δωδώνη από το 2012, θα παραμείνει στην εταιρεία ως μέτοχος μειοψηφίας διατηρώντας τη διοίκηση και το μάνατζμεντ, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το deal περιλαμβάνει και όρο για μειοψηφική επενδυτική συμμετοχή του ρωσικού γκρουπ στον όμιλο Vivartia, που ανήκει τώρα κατά 93% στο CVC Capital.

Το success story των Ρώσων στη Δωδώνη

Να υπενθυμίσουμε για την ιστορία ότι η βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 και ανήκε στους συνεταιρισμούς των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και στην Αγροτική Τράπεζα. Το 2021 εξαγοράστηκε έναντι τιμήματος 21 εκατ. ευρώ από την SI Foods, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners του Ρώσου μεγιστάνα Ντ. Ραζορένοφ.

Οι νέοι Ρώσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αναδιοργάνωση της γαλακτοβιομηχανίας,  επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της Δωδώνης που έχει ηγετική θέση στις πωλήσεις φέτας ΠΟΠ διπλασιάστηκαν, με το 50% αυτών να προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, η Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη στηρίζει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα, έχοντας διαθέσει ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της κτηνοτρόφους της Ηπείρου, ενώ έχει αυξήσει το ανθρωπινό δυναμικό της στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα από 270 σε περισσότερους από 600 εργαζομένους. Συν τοις άλλοις, η Δωδώνη έχει θυγατρικές σε Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, διαθέτει εκτός από την Ελλάδα και παραγωγική παρουσία στην Κύπρο, ενώ στην ελληνική αγορά τροφίμων οι Ρώσοι μέτοχοι της έχουν επενδύσει στην Unismack που δραστηριοποιείται στα snack και έχουν αποκτήσει μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας και τη βιομηχανία παραγωγής κτηνιατρικών και αντισηπτικών προϊόντων Provet.

Αμερικανικορωσική συνεργασία με στόχο την ηγεσία στη ελληνική βιομηχανία τροφίμων

Η δραστηριότητα της CVC σε άλλες χώρες που δείχνει ότι τείνει να εισέρχεται σε εθνικές αγορές και εξαγοράζει πολλές εταιρείες ενός κλάδου, προκειμένου να τις συγκεντρώσει σε μεγάλους ομίλους και να τις μεταπωλεί στη συνέχεια με υψηλό τίμημα, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον των Ρώσων για άλλες κατηγορίες τροφίμων όπως τα snack, υποδεικνύει ότι η χτεσινή συμφωνία μεταξύ της CVC που ελέγχει ήδη το μεγαλύτερο όμιλο εταιρειών του ελληνικό κλάδου τροφίμων, τη Vivartia, και της ρωσικής SI Foods, ενδεχομένως να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ομίλου στην ελληνική αγορά τροφίμων, υπό αμερικάνικο και ρωσικό έλεγχο, καθώς Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν άπλετη ρευστότητα και τα  τρόφιμα αποτελούν από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας κερδίζοντας έδαφος στις αγορές παγκοσμίως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter