«Ναι» από Μπάιντεν για την πώληση όπλων 735 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την πιθανή πώληση κατευθυνόμενων όπλων ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Ισραήλ και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται το Κογκρέσο να αντιταχθεί στη συμφωνία.  Πρόκειται για ένα deal που κλείνει παρά το γεγονός πως μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, το Κογκρέσο έχει ενημερωθεί επισήμως για την πρόθεση πώλησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων και πλέον αναμένεται η τελική έγκριση ώστε να κλείσει η νέα συμφωνία, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post.

Το Κογκρέσο γνώριζε για τη σχεδιαζόμενη πώληση από τον Απρίλιο και ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, μετά την επίσημη ενημέρωση ξεκινά μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η πώληση των βομβών JDAM της εταιρείας Boeing Co είχε θεωρηθεί υπόθεση ρουτίνας εκείνη την περίοδο, πριν ξεκινήσουν, την περασμένη εβδομάδα, οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων ετών στη Μέση Ανατολή. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις.

Ωστόσο, στο εσωτερικό των Δημοκρατικών επικρατεί «αναβρασμός» από την επικείμενη συμφωνία πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με την Washington Post να φιλοξενεί δηλώσεις μελών του κόμματος οι οποίοι επισημαίνουν ότι τέτοιες κινήσεις μόνο υπέρ δεν λειτουργούν στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και μείωση της έντασης στην περιοχή.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε ένα σχόλιο, είπε ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει να σχολιάζει ή να επιβεβαιώνει λεπτομέρειες που αφορούν συμφωνίες όπως αυτή που αφορά τα συστήματα JDAM. «Παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τη βία και εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας βιώσιμης ηρεμίας», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader