Ο διαγωνισμός για τα self test και τα «fake news» για τα προϊόντα της Siemens

Ο διαγωνισμός για τα self test και τα «fake news» για τα προϊόντα της Siemens

Πέντε εταιρίες αναλαμβάνουν σύμφωνα με πληροφορίες να προμηθεύσουν τη χώρα μας με τα λεγόμενα τεστ αυτοδιάγνωσης του κορονοϊού. Πρόκειται για τις Swiss Med, Ξενοφών Γερμανός,  Roche, Anats και MARVIFARM. Η Swiss Med, όπως πρώτο έγραψε το virus.com.gr, θα αναλάβει να διαθέσει τρία εκατ. τεστ έναντι ποσού 10 εκατ. ευρώ. Η Ξενοφών Γερμανός, αναλαμβάνει να διαθέσει 2,5 εκατ. τεστ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ, η Roche 1,9 εκατ. τεστ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ, η Anats ένα εκατ. τεστ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ και η MARVIFARM ακόμη ένα εκατ. τεστ, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι εταιρίες αυτές δεν πωλούν το self τεστ της αμαρτωλής Siemens, το οποίο δεν φαίνεται ούτως ή άλλως να πληρούσε μια βασική προϋπόθεση για τη διανομή του τεστ της μέσω των φαρμακείων προς οικιακή χρήση.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το ποιες εταιρίες αναλαμβάνουν τελικώς να μας προμηθεύσουν με τα τεστ αυτοδιάγνωσης του κορονοϊού, η σπουδή ορισμένων να μιλήσουν -πριν ακόμη γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα- για ψέματα που σχετίζονται με τα τεστ της Siemens, μόνο και μόνο επειδή μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν υπήρχε το όνομα του γερμανικού κολοσσού, αποτελεί μέγιστη ντροπή. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα παραδείγματα διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, τα οποία έσπευσαν να μιλήσουν για fake news, χωρίς να έχουν μπει στον κόπο να διερευνήσουν αν κάποιες από τις συμμετέχουσες στον διαγωνισμό εταιρίες εμπορεύονται προϊόντα της Siemens.

Αρκούσε μια αναζήτηση στο google

Στην πραγματικότητα θα αρκούσε μια αναζήτηση δέκα δευτερολέπτων στο google ώστε να διαπιστώσουν ότι τουλάχιστον μία από τις συνολικά 30 εταιρίες που κατέθεσαν προσφορά, συνεργάζεται και εμπορεύεται προϊόντα της Siemens, πιθανόν δηλαδή και τα self τεστ που η ίδια παράγει. Πρόκειται για την εταιρία BIOPROM, η οποία πουλά προϊόντα της Siemens, και συμμετέχει κανονικά στον διαγωνισμό. Φαίνεται τελικώς πως η προσφορά της δεν αξιολογήθηκε ως συμφέρουσα, εξ ου και ο αποκλεισμός της. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι εταιρίες – μεσάζοντες οι οποίες εμπορεύονται προϊόντα του γερμανικού κολοσσού, δεν θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει το έργο της προμήθειας των self τεστ στη χώρα μας. Εξάλλου η πλειονότητα των εταιριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, δεν παράγει το τεστ, αλλά πωλεί προϊόντα τρίτων.

Η αγορά ενός προϊόντος -ακόμη κι αν αυτό παράγεται από την αμαρτωλή γερμανική εταιρία- δεν θα συνιστούσε βέβαια εκ των προτέρων σκάνδαλο. Η προσπάθεια απαξίωσης όμως όσων έθεσαν ερωτήματα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, προκαλεί θλίψη και καταδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δυστυχώς φαίνεται να ενδιαφέρονται λιγότερο για την αναζήτηση της αλήθειας και περισσότερο για την προβολή της κυβέρνησης και του όποιου αφηγήματός της. Οι καταγγελίες περί πιθανώς φωτογραφικού διαγωνισμού, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Αυτό όμως, δεν αποτελεί δικαιολογία για όσους έσπευσαν να καταγγείλουν διασπορά ψευδών ειδήσεων, απλώς και μόνο επειδή μεταξύ των εταιριών που κατέθεσαν προσφορά δεν υπήρχε το όνομα της Siemens.

Ερωτηματικά ως προς την παράδοση των τεστ

Πέραν των παραπάνω ερωτηματικά ανακύπτουν και ως προς την παράδοση των τεστ. Σύμφωνα με το virus.com.gr, ιστότοπο ο οποίος ασχολείται με ιατρικά θέματα, η εταιρία Roche που μαζί με την Siemens και την Abbott, είναι οι μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως, δήλωσε ότι μπορεί να παραδώσει μόνο 1,9 εκατ. τεμάχια μέσα σε επτά ημέρες, όπως απαιτούσε ο διαγωνισμός. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιο, πώς οι άλλες τέσσερις, μικρότερης δυναμικότητας εταιρίες θα μπορέσουν στο ίδιο διάστημα να παραδώσουν μεγαλύτερο αριθμό τεστ.

*Εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο αρχικό δημοσίευμα ότι η συμμετέχουσα στον διαγωνισμό εταιρία MED TRUST συνεργάζεται και εμπορεύεται προϊόντα της Siemens. Κατόπιν επικοινωνίας της εταιρίας με το documentonews.gr κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται τέτοια συνεργασία. Όπως πληροφορηθήκαμε. η εταιρία MED TRUST είναι  θυγατρική της Αυστριακής εταιρίας MED TRUST και δεν έχει την παραμικρή σχέση (μετοχική, εμπορική ή άλλη) με την εταιρία Siemens. Ως προς τον διαγωνισμό για τα self test η εταιρία συμμετείχε με προϊόντα Wellion VivaDiag τα οποία αποτελούν προϊόντα comarketing με την κινέζικη εταιρία VivaChek και ουδεμία σχέση έχουν με αυτά της SIEMENS.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter