Ο θαυμαστός κόσμος του Άλεξ Πατέλης

Ο Άλεξ Πατέλης είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αυτός, ίσως, που του υπαγορεύει να λέει τις εξυπνάδες για τον ψυκτικό του Περιστερίου, έχοντας, φαίνεται μια εμμονή με τα ευάλωτα επαγγέλματα και τους ευάλωτους εργαζόμενους από τις γειτονιές της Αθήνας.

Είναι αυτός που όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφώνησε.. «ποτέ πιά σκόιλ ελικίκου», λες και η σχεδίαση και υλοποίηση αυτής της λαμογιάς ηταν άλλης κυβέρνησης. Τόσο θρασύς.

Αυτή τη φορά ο Άλεξ Πατέλης ξαναχτύπησε με χαριτωμένη λογοτεχνική χροιά, στο ΠΡΟΤΑΓΚΟΝ, ενόψει της κατάθεσης του αντιεργατικού νομοσχεδίου του κου Χατζιδάκη.

Αυτή την φορά δεν πραγματεύεται για τον ψυκτικό του Περιστερίου, αλλά για την Ελευθερία που είναι βοηθός λογιστή και για τον Ηρακλή, πρώην άνεργο και τώρα κλητήρα αποθήκης και ολίγον «επιχειρηματία» ντελιβερά.

Βέβαια, αν ρωτήσεις τον Άλεξ Πατέλης, τι σημαίνει αποθήκη, ή ντελιβεράς, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των επαγγελμάτων, θα νομίζει ότι μιλάς ξένη γλώσσα , περιμένοντας μιά πίτσα τον χειμώνα με το χιόνι.

Ο Άλεξ όμως προσπαθώντας να προμοτάρει την εργασιακή αντιμεταρρύθμιση, είναι απίστευτα ειλικρινής. Αναγνωρίζει ρητά την σημερινή απόλυτη παραβατικότητα που κυριαρχεί στον εργασιακό μεσαίωνα της ΝΔ. Περιγράφει απλήρωτες υπερωρίες, αναγκαστική παραμονή για 10 ώρες στην εργασία, ανασφάλιστη και υποπληρωμένη εργασία κλπ.

Με απόλυτη γλαφυρότητα, ο Άλεξ περιγράφει το πρώτο και βασικό μέλημα και στόχο αυτού του νομοσχέδιου, την νομιμοποίηση της σημερινής εργασιακής παραβατικότητας, μέσω της νομοθετησής της.

Γιατί αυτό ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, νομοθετεί την παραβατικότητα. Διότι η Ελευθερία, λέει ο Άλεξ, θα είναι ελεύθερη πιά να επιλέξει αν θα καθίσει άλλες δύο απλήρωτες ώρες στην δουλειά. Μόνη της, χωρίς φόβο, λέει.
Η Ελευθερία μόνη της, η Ελευθερία χωρίς την υποστήριξη της όποιας ΣΣΕ, χωρίς το φόβητρο, για τους εργοδότες, του ΣΕΠΕ, που στην ουσία δεν υπάρχει πιά.

Η Ελευθερία όμως, ΜΟΝΗ, θα έρθει αντιμέτωπη με το πιθανόν φάσμα του καψονιού και της προειδοποίησης απόλυσης στην περίπτωση της άρνησης της. Άρνηση γιατί πρέπει να ζήσει, να χαρεί τον ελεύθερο χρόνο της, να χαρεί την ζωή της.
Γιατί τελικά σύμφωνα με τον νόμο, ο εργοδότης όταν έχει πολλή δουλειά, μπορεί να πάρει, έστω και με μερική απασχόληση και άλλον εργαζόμενο, ή ο βιομήχανος να θεσπίσει ακόμα μιά βάρδια.

Η Ελευθερία, όμως, στον θαυμαστό κόσμο του Άλεξ, δεν θα πληρωθεί, θα αποφασίσει να δουλέψει τζάμπα άλλες δύο ώρες και κάποτε θα μπορέσει να πάει για ένα γρήγορο μπανάκι, όπως τόσο ωμά και τόσο χυδαία αναφέρει. Τόσο κοστίζουν δύο ώρες υπερωρίας…ένα απλό θαλάσσιο μπανάκι…

Τόσο καλά και τόσο αισχυντηλά ομολογημένο. Δηλαδή ο θαυμαστός κόσμος του Άλεξ Πατέλης, δεν περιλαμβάνει το 8ωρο ως βασική εργασιακή προυπόθεση, δεν περιλαμβάνει τη πληρωμένη υπερεργασία και υπερωρία, δεν προστατεύει τον εργαζόμενο από την απόλυση, απελευθερώνονται και αυτές, παρόλη την επιστημονική φαντασία του Άλεξ.

Ο θαυμαστός κόσμος του Άλεξ δεν περιλαμβάνει την Ελευθερία και τον Ηρακλή ως ανθρώπους με ανάγκες, ο Άλεξ Πατέλης και ο ομοιδεάτης του ο Κωστής Χατζιδάκης σκέφτονται τις εληές και τα γρήγορα μπανάκια.

Η Ελευθερία και ο Ηρακλής εξαρτώνται, όπως εκατομμύρια εργαζόμενοι, από τον πενιχρό μισθό τους, διότι Άλεξ Πατέλης οι εργαζόμενοι που τους πήρες, αισχυντηλά, ως παράδειγμα είναι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό, άντε με 700 το πολύ και ανήκουν σε αυτή την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων (σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ) που αποζητούν να πληρώνεται κάθε μιά ώρα δουλειάς τους.

Ο θαυμαστός κόσμος του Άλεξ Πατέλης δεν καταλαβαίνει πώς η Ελευθερία και ο Ηρακλής θα προγραμματίσουν την ζωή τους, όταν δεν θα γνωρίζουν πότε και για πόσο θα δουλεύουν.

Πώς η Ελευθερία και ο Ηρακλής θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όταν θα δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, με πολλές απλήρωτες ώρες;

Πώς θα αντισταθούν χωρίς ΣΕΠΕ στην ασυδοσία του κάθε εργοδότη που θα τους απειλεί με την στρατιά των ανέργων;

Δεν ξέρω Άλεξ αν θυμάσαι ότι η κυβέρνηση σου έχει καταργήσει τον βασιμο λόγο απόλυσης και τώρα Άλεξ ο όμοιος σου ο Χατζηδάκης και ο ανέμελος τεννίστας που έχετε για πρωθυπουργό, τις απελευθερώνουν πλήρως.

Οπότε Ηρακλή μου, αν δεν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να επαναφέρει τον βάσιμο λόγο απόλυσης, τότε σε βλέπω να καταφεύγεις και πάλι στο ταμείο ανεργίας, που αν όμως ισχύσουν όλα όσα προτείνει ο «νομπελίστας» Πισσαρίδης, επίδομα θα έχεις μόνο για 6 μήνες.

Ο Ηρακλής θα συνεχίσει με την ΝΔ να παριστάνει τον επιχειρηματία, τέτοιο δούλεμα, δουλεύοντας στην πλατφόρμα – λέγε με WOLT – κουβαλώντας στην πλάτη με σκοινάκι τα φαγητά που παραγγέλνει ο κάθε Άλεξ. Σε μιά εργασία, όμως, που είναι ο ορισμός της μισθωτής εργασίας, της εξαρτημένης εργασίας.

Και ναι, Ηρακλή μου, ως μισθωτός, πράγματι, έχεις δικαίωμα να παίρνεις 15% του κατώτατου τον μήνα για την μηχανή σου και ΜΑΠ με όσα ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ νομοθέτησε από τον Μάη του 2019 με το Ν.4611. Ελευθερία και Ηρακλή, μην ακούτε τον κάθε Άλεξ Πατέλης, δεν ξέρει, δεν τον ενδιαφέρετε, δεν σας νοιάζεται.

Ο Άλεξ Πατέλης, ο Σκέρτσος, ο Χατζηδάκης, ο Κούλης, ο ανέμελος τεννίστας, όλη αυτή η παρέα των άχρηστων – άριστων μισούν την εργασία, δεν γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν για τις δεκάδες χιλιάδες των αόρατων εργαζόμενων, τις δεκάδες χιλιάδες Ελευθερίες που με τον Ηρακλή τους, θα συνεχίζουν να ζούν σε ένα τοπίο φόβου
και εργασιακής ανασφάλειας, θα συνεχίσουν να μην έχουν προστασία από συλλογικές συμβάσεις, θα βλέπουν το εργατικό δίκαιο να αποψιλώνεται διαρκώς, με το ΣΕΠΕ αδύναμο να παρέμβει, με τον κάθε εργοδότη να μην λογοδοτεί για ενδεχόμενες εκδικητικές απολύσεις.

Γιαυτό Ελευθερία μου, γι αυτό Ηρακλή μου, διεκδικείστε την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στην εργασία, την εργασιακή σας αξιοπρέπεια. Διώξτε τον κάθε ένα που σας προσβάλει, δεν σας αξίζει κανείς από αυτούς, αυτοί σκέφτονται μόνο το
κέρδος το προσωπικό και της παρέας που εκπροσωπούν, όχι εσάς. Ο θαυμαστός κόσμος του Άλεξ Πατέλης, είναι απλώς η κόλαση του Δάντη, για την εργασία και τους εργαζόμενους.

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader