Παρεμβάσεις στην Ακρόπολη κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας αλλά με εντολή Μενδώνη;

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης προς την υπουργό Πολιτισμού με θέμα τις καταστρεπτικές για τα αρχαία εργασίες στην Ακρόπολη. Ερωτάται η Λίνα Μενδώνη πώς δόθηκε η εντολή να αφαιρεθούν οι αρχαίοι λιθόπλινθοι και αν είναι επιλογή της κυβέρνησης η «ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή», που επιτρέπει σε έναν Υπουργό να λαμβάνει αποφάσεις μόνος, παρακάμπτοντας συμβούλια και γενικές διευθύνσεις που ο ίδιος έχει θεσμοθετήσει με τους νόμους του «επιτελικού κράτους». Όλα αυτά με δεδομένες τις απόψεις επιστημόνων από αυτοψία στον βράχο της Ακρόπολης που σημείωσαν ότι έχουν καταστρέψει ανεπανόρθωτα το αρχαίο μνημείο.

Η ερώτηση του Κλ. Γρηγοριάδη έχει ως εξής

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη θεμελίωση του ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη των Αθηνών, σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό, φαίνεται να έλαβαν χώρα καταστρεπτικές για αρχαία μνημεία εργασίες. Πιο συγκεκριμένα, σε άγνωστο χρόνο, ωστόσο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2020 –σύμφωνα με τις διαπιστώσεις εξειδικευμένων επιστημόνων–, κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σημείο εξόδου του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς, 10 μέτρα βορειοδυτικά του Ερεχθείου για την υποθεμελίωση της γέφυρας που οδηγεί από το ασανσέρ προς τον αρχαιολογικό χώρο, το συνεργείο ενέργησε με κομπρεσέρ, επί αρχαίου τοίχου.

Το μέγα ζήτημα με το θέμα είναι πώς η εντολή να αφαιρεθούν οι αρχαίοι λιθόπλινθοι, δεν εγκρίθηκε από κανένα αρμόδιο όργανο, αλλά δόθηκε γραπτώς από την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα.

Είναι άραγε επιλογή της κυβέρνησης η “ενός ανδρός ή μιας γυναικός αρχή”, που επιτρέπει σε έναν Υπουργό να λαμβάνει αποφάσεις μόνος του, παρακάμπτοντας Συμβούλια και Γενικές Διευθύνσεις που ο ίδιος έχει θεσμοθετήσει με τους νόμους του “επιτελικού κράτους”; Είναι οι Υπουργοί της κυβέρνησης υπεράνω του νόμου;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα ζητήσει ο Κλέων Γρηγοριάδης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στην Υπουργό Λίνα Μενδώνη. Διότι, εάν παρακάμπτεται η θεσμική διαδικασία για την Ακρόπολη, τότε πραγματικά, τι μας επιφυλάσσει αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Υπουργός για τον Πολιτισμό;

Μυστικά & Documento

16/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader