Προανακριτική: Επιστρατεύουν τον Στουρνάρα για να σύρουν τον Καλογρίτσα;

Προανακριτική: Επιστρατεύουν τον Στουρνάρα για να σύρουν τον Καλογρίτσα;

Μπορεί ο συστημικός Τύπος και οι μετακλητοί δημοσιολόγοι να πέταγαν χαρταετό και πληκτρολόγια όταν ο Χρήστος Καλογρίτσας εξευτέλιζε τρις την Προανακριτική, αλλά υποδέχτηκαν με πηχυαίους τίτλους και απειλές το αίτημα της Επιτροπής στον Γιάννη Στουρνάρα σε σχέση με την εγγυητική επιστολή του υιού Καλογρίτσα για τη συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες και τα 3 εκατ. ευρώ.

Μετά από αίτημα του Θάνου Πλεύρη και τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή, η Προανακριτική απέστειλε επιστολή στον κεντρικό τραπεζίτη με την οποία ζητά τα αποτελέσματα ελέγχου αναφορικά με την εγγύηση που δέσμευσε το Δημόσιο ύψους 3 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά τις πληροφορίες, η Επιτροπή αιτείται από τον διοικητή της ΤτΕ:

1. Να πληροφορηθεί εάν το συγκεκριμένο έμβασμα ελέγχθηκε ως προς τη νομιμότητα της προέλευσής του και τη διαδρομή του, καθώς και οι λογαριασμοί που αφορούν στη συγκεκριμένη συναλλαγή και ποια η τύχη του ελέγχου.

2. Να πληροφορηθεί για τη διαδρομή του ποσού και τους λογαριασμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, για να μπορέσει να ελέγξει όσα έχουν κατατεθεί από μάρτυρες ενόρκως.

3. Τον έλεγχο του συνόλου των λογαριασμών που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ποσό.

Τι θα κάνει ο Στουρνάρας;

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση Πλεύρη αποσκοπεί στη διαγραφή του κεντρικού τραπεζίτη από τη λίστα μαρτύρων της Επιτροπής, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση από την πρώτη συνεδρίαση αιτήθηκε την κλήτευσή του. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα πράξει ο Γ. Στουρνάρας. Αν ανακαλύψει -πέντε χρόνια μετά τον διαγωνισμό- κάποια παρατυπία, τότε θα παραδεχτεί αυτομάτως ότι άσκησε πλημμελώς τα καθήκοντά του. Σίγουρα, το μόνο που δεν μπορεί να επικαλεστεί είναι πως ενέδωσε στις πιέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν ξεκάθαρες από την πρώτη μέρα αποχώρησης του Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προσθέσει με τη σφραγίδα και την υπογραφή του ένα ακόμα επιχείρημα στη φαρέτρα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, βυθίζοντας το αφήγημα της ΝΔ.

Η εγγυητική της Attica Bank

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εκτός από την πενταετή σιωπή του, ο κ. Στουρνάρας καλείται να διαχειριστεί και την εγγυητική επιστολή που είχε συντάξει η Attica Bank την 1η Ιουλίου του 2016 και η οποία συμπεριλήφθηκε στον φάκελο για την υποψηφιότητα του Ι. – Βλ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό. Κατά τις πηγές, στο εν λόγω έγγραφο η τράπεζα αποσαφήνιζε ότι ο αποτυχών υπερθεματιστής διέθετε 8 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν «κατατεθειμένα και ελεύθερα διαθέσιμα για πληρωμή προς τον δικαιούχο (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας) σε πρώτη ζήτηση». Μάλιστα, στην εγγυητική επιστολή ξεκαθαριζόταν πως «η ύπαρξη των μετρητών και η γνησιότητα της παρούσας (εγγυητικής επιστολής) ελέγχεται διατραπεζικώς με κάθε νόμιμο τρόπο». Ποιος ήταν ο αρμόδιος για να προβεί στον σχετικό έλεγχο; Μα φυσικά, ο Γ. Στουρνάρας.

Η αχίλλειος πτέρνα του εργολάβου και ο Στουρνάρας

Τα τερτίπια του απρόβλεπτου εργολάβου προκάλεσαν θυμηδία στην αντιπολίτευση και θυμό στη συμπολίτευση. Μετά το απειλητικό και χλευαστικό εξώδικο, ο Χρ. Καλογρίτσας μετέτρεψε την Προανακριτική σε «φιάσκο – παρωδία», όπως είχε προειδοποιήσει. Ανέβαλε δις την κατάθεσή του, προφασιζόμενος πρώτα ανάρρωση από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και ύστερα καραντίνα λόγω επαφής του με κρούσμα Covid-19. Γι΄ αυτό και η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα από τρωτά σημεία του ιδιοκτήτη της Τοξότης και συγκεκριμένα την εμπλοκή του γιου του στην υπόθεση.

Ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και πρώτος εκδότης του Documento. Άρα, αν υπάρχει κάτι μεμπτό, τότε έχει υπογράψει την εμπλοκή του στην υπεύθυνη δήλωση με την οποία διαβεβαίωνε πως τα 3 εκατ. ευρώ «θα καλυφθούν κατά 100% από το ήδη εισπραχθέν τίμημα από πωλήσεις μετοχών» του. Μπορεί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να τον εξαίρεσαν από τη λίστα μαρτύρων, κάνοντας το χατίρι στον πρωταγωνιστή της υπόθεσης και πατέρα του, όμως, φαίνεται ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε από τις «ντρίπλες» του εργολάβου. Πιθανόν, ο Γ. Στουρνάρας να αναλάβει χρέη πολιορκητικού κριού για να καμφθούν οι αντιστάσεις του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος -φαινομενικά τουλάχιστον- μοιάζει να παζαρεύει την κλήση των Λιβανέζων μεγαλοεπιχειρηματιών, Χούρι.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη σημειολογία της έχει και η αλλαγή πλεύσης του ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μπορεί το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να συνέβαλλε στην εξαίρεση του υιού Καλογρίτσα από τη λίστα μαρτύρων, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε να προσκομιστεί στην Επιτροπή η δήλωση πόθεν έσχες του Ιωάννη – Βλαδίμηρου, την οποία κατέθεσε για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Ίσως, για την εξέλιξη αυτή να συνέβαλλε το γεγονός ότι συνήγορος του Χρ. Καλογρίτσα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος διεκδικεί την αρχηγία του κόμματος. «Όλα παίζουν το ρόλο τους», όπως απάντησε υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ στο documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter