Προανακριτική: Τίτλοι τέλους για το θέατρο σκιών

Προανακριτική: Τίτλοι τέλους για το θέατρο σκιών

Αναδίπλωση της ΝΔ μετά τη γελοιοποίηση της διαδικασίας και την αποδόμηση των ισχυρισμών κατά του Documento.

Επισπεύδει την ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής κατά του Νίκου Παππά η ΝΔ, «ξηλώνοντας» από τη λίστα μαρτύρων τον Βαγγέλη Μαρινάκη και εκφράζοντας επιφυλάξεις για την κλήτευση του Κώστα Βαξεβάνη.

Τόσο ο εφοπλιστής, μιντιάρχης και ποδοσφαιρικός παράγοντας όσο και ο εκδότης του Documento είχαν προταθεί από την πλειοψηφία κατά τη χάραξη του οδικού χάρτη της επιτροπής σε σχέση με τους μάρτυρες. Αφενός η γελοιοποίηση της διαδικασίας, αφετέρου η αποδόμηση των συκοφαντικών ισχυρισμών της συμπολίτευσης κατά του Documento από τον Χρήστο Καλογρίτσα οδήγησαν στην αναδίπλωση.

Όσον αφορά τον Κ. Βαξεβάνη, το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστεί η εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του εκδότη εξαιτίας της δημοσιογραφικής κριτικής που του ασκεί το Documento για τις… πτήσεις, τις «θαλασσοδανειοδοτήσεις» και το παραδείσιο επιχειρείν. Εξού και η επιφύλαξη του εισηγητή της πλειοψηφίας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος αν και αρνητικός –κατά τις πληροφορίες του Documento– σχετικά με την κλήτευση Βαξεβάνη, αναμένει τις τελικές κατευθύνσεις από το Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, ο εκδότης του Documento έχει αποσαφηνίσει ότι επιθυμεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής.

Αλλαγή τακτικής

Εκπληξη προκάλεσε η αλλαγή πλεύσης της ΝΔ αναφορικά με τον δεύτερο γύρο εξέτασης μαρτύρων. «Εχει εξεταστεί ο κύκλος των μαρτύρων που είχε εξετάσει και η εισαγγελία. Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία επιφυλάσσεται και περιμένει τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων για το αν χρειάζεται να εξεταστούν άλλοι μάρτυρες. Από την πλειοψηφία δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πρόταση» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας λίγο προτού αρχίσει η εξέταση του Δήμου Βερύκιου, με τον Παύλο Πολάκη να σχολιάζει: «Να τα μας!».

Κατά τις πληροφορίες, η αλλαγή τακτικής από τη συμπολίτευση έχει διττό σκοπό. Από τη μία αποτελεί μήνυμα προς τον Χρ. Καλογρίτσα πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση όποιων συμπληρωματικών στοιχείων διαθέτει. Από την άλλη, με δεδομένη την αποτυχία του εγχειρήματος, στη ΝΔ ποντάρουν τα ρέστα τους σε μια επικοινωνιακή ρελάνς άνευ ποινικής ουσίας. Κι αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα χειριστεί το δικαίωμα παροχής απαντήσεων στην επιτροπή. Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συμπολίτευση να πετά… μαλάγρα προκειμένου να «τσιμπήσει» ο άλλοτε αφερέγγυος εργολάβος και να επανέλθει με νέα στοιχεία μετά την κατάθεση του Ν. Παππά.

Ο Κελέτσης και η γομολάστιχα

Παρά τη μήνυση του Ν. Παππά για την πρώτη απόπειρα αλλοίωσης των πρακτικών, ο πρόεδρος της προανακριτικής καταγγέλλεται ότι ξαναπήρε τη… γομολάστιχα απαλείφοντας αποσπάσματα με μεγάλη πολιτική και ποινική αξία. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κελέτσης διέγραψε μονοκοντυλιά όσα… έσυραν οι «γαλάζιοι» βουλευτές Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Δημήτρης Μαρκόπουλος στον Χρ. Καλογρίτσα.

Ειδικότερα, ο Λ. Τζαβδαρίδης είπε σε έντονο ύφος προς τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης: «Να καταθέσεις, Καλογρίτσα, αυτά που έχεις, ό,τι έχεις. Να δώσεις τα στοιχεία. Πέντε μέρες μας δουλεύεις», ενώ ο πρώην δημοσιογράφος και νυν βουλευτής φώναζε: «Να σταματήσει να παίζει ο μάρτυρας. Να τα δώσει όλα τα στοιχεία-κλειδιά. Φυλλομετράς, Καλογρίτσα, διαρκώς. Στοιχεία όμως δίνεις με το σταγονόμετρο. Εδώ δεν παίζουμε. Τέλος με τα αστεία, μη μας φυλλομετράτε εδώ sms. Τέρμα τα μισόλογα. Δώστε τις επικοινωνίες τώρα. Δεν θα κοροϊδεύετε. Δεν θα φύγεις αν δεν μιλήσεις. Μη μας εμπαίζεις. Τι ήταν το “white house” και το “white Porscha”;».

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο Δ. Μαρκόπουλος επιβεβαίωσε την αφαίρεση των επίμαχων φράσεων, προφασιζόμενος την ανάγκη άσκησης πίεσης στον μάρτυρα για να εισφέρει στοιχεία. Ο πρόεδρος της επιτροπής παραδέχτηκε κι εκείνος την παρέμβαση, κάνοντας λόγο για εκτός μικροφώνου τοποθετήσεις. Σε σχετική ερώτηση του Documento κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Στ. Κελέτσης, αν και υπογράμμισε πως σε εκείνον ανήκει η τελική απόφαση, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το αν θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά οι «εξαφανισμένες» φράσεις μετά την ακρόαση του ηχητικού από μέλη της επιτροπής.

Εσωκομματικό blame game

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η οργή των Δ. Μαρκόπουλου και Λ. Τσαβδαρίδη στη… γαλάζια πολυκατοικία, με την προανακριτική να μετατρέπεται σε πεδίο έκφρασης εσωκομματικής διαφωνίας. Κατά τις πληροφορίες, η πτέρυγα που περιμένει στη γωνία για τα εθνικά χαρακτηρίζει φιάσκο την επιτροπή και χρεώνει στον πρωθυπουργό την άδικη εμπλοκή του Documento στην υπόθεση, αποδίδοντάς τη στην εχθρότητα που τρέφει κατά της εφημερίδας και του εκδότη της.

Μάλιστα, αντιλαμβάνονται ως ήττα του Κυρ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι δύο βουλευτές της ΝΔ κι ένας υπουργός έσπασαν το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην εφημερίδα από το Μαξίμου.

Στο ίδιο έργο θεατές

Ως προς τις «γαλάζιες» παλινωδίες για την κλήση ή μη του Κ. Βαξεβάνη, πρόκειται για την επανάληψη του ίδιου έργου που προβλήθηκε στη Βουλή κατά την προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Όπως και τότε, η ΝΔ προχωρούσε σε συκοφαντικές διαρροές ή ανακοινώσεις, αποφεύγοντας να καλέσει τον εκδότη του Documento για να καταθέσει. Εν προκειμένω όμως το προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Την περασμένη Δευτέρα που ο Χρ. Καλογρίτσας ξεκαθάρισε – σε ερώτηση του Θ. Πλεύρη– ότι το Documento δεν έχει καμία σχέση με τα 3 εκατ. ευρώ των Χούρι, η Πειραιώς εξέδωσε ανακοίνωση παραποιώντας την απάντηση του εργολάβου.

Υπό διαφορετικές συνθήκες η ανακοίνωση αυτή θα χάριζε ένα πλατύ χαμόγελο στον Γκέμπελς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter