Σαρηγιάννης: Οι επόμενες 25 ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πορεία της πανδημίας σχολιάσει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ ο κ. Σαρήγιαννης επισήμανε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, σημείωσε ότι η αποσυμπίεση του ΕΣΥ και η πτώση των κρουσμάτων αργούν.

«Η συγκεκριμένη χαλάρωση, λιανικό εμπόριο χωρίς πολύ μεγάλη επαφή, θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων. Θα επιφέρει πίεση στο ΕΣΥ. Στις 18 – 19 Απριλίου αναμένεται η αποκλιμάκωση στα κρούσματα» είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Άρα οι επόμενες 25 ημέρες θα είναι δύσκολες για το σύστημα υγείας. Μεγάλη πιθανότητα να είναι γεμάτα τα νοσοκομεία την Μεγάλη Εβδομάδα» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής εξήγησε ότι η πίεση δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά με την υπάρχουσα διασπορά και το πόσοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid ή ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στα self – test ανέφερε πως «με τη μεγάλη εφαρμογή τους, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αρκετά γρήγορα, σε μια αποκλιμάκωση. Αν το εφαρμόσουμε σε μεγάλο βαθμό, μπορούμε να έχουμε αποσυμπίεση, να πάμε σε ένα Πάσχα με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά μεγάλο αριθμό ανθρώπων στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Όταν θα πάμε στην χρήση των self – test θα ήθελα να δηλώνονται 12.000 κρούσματα την ημέρα. Γιατί τα πραγματικά κρούσματα που ανακοινώνονται δεν είναι 3.500 ή 4.000 αλλά είναι τουλάχιστον επί τρία. Όσο πιο πολλά self – test κάνουμε και δηλώνονται τόσο αναχαιτίζουμε την διασπορά».

Τέλος, σχετικά με τα σχολεία και πότε θα ανοίξουν, είπε ότι από τις 12 Απριλίου, εάν είναι διαθέσιμα τα self – test, μπορούν να ανοίξουν τα λύκεια, ενώ για τα δημοτικά και τα γυμνάσια, προέκρινε ως ιδανική ημερομηνία να ξανά λειτουργήσουν μετά το Πάσχα.

 

Ετικέτες