Στο «μικροσκόπιο» το εμβόλιο της Astrazeneca – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύγχυση και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι διαφορετικές ευρωπαϊκές προσεγγίσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca. Σε αυτό το μήκος κύματος συνεδριάζει από τις 9 το πρωί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στον απόηχο της διατύπωσης του ΕΜΑ ότι υπάρχει «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της AstraZeneca με «εξαιρετικά σπάνια περιστατικά» θρομβώσεων.

Αυτό πυροδότησε διασπαστικά φαινόμενα εντός της Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη να χαράσσουν τη δική τους γραμμή. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα περιστατικά είναι πολύ λίγα σε σχέση με το πλήθος των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Συνεδριάζει η επιτροπή

Γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένεται σήμερα, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου. Ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στη γραμμή που ήδη έχει ακολουθηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Ετικέτες