Τίναξε στον «αέρα» την Προανακριτική ο Τόμπρας με έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ

Τίναξε στον «αέρα» την Προανακριτική ο Τόμπρας με έγγραφο που αποδεικνύει ότι ο Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ

Καταρρέει από τον πρώτο μάρτυρα το επινόημα της «Καλογριτσιάδας». Ο Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε στην Προανακριτική έγγραφο με το οποίο -σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο Χρήστος Καλογρίτσας αναγνωρίζει την οφειλή των 3 εκατ. ευρώ προς την CCC. Μάλιστα, ο μάρτυρας αποκάλυψε και το ύψος της αμοιβής του για την διαμεσολάβηση, γεγονός που αποδομεί πλήρως το αφήγημα περί διαμεσολάβησης του Νίκου Παππά ανάμεσα στον εργολάβο και τους Λιβανέζους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πλήθος στοιχείων κατέθεσε ο Κυρ. Τόμπρας κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στην Προανακριτική. Ο μάρτυρας έφερε στο «φως» e-mail που δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία, όπως επίσης μία χειρόγραφη συμφωνία που συντάχθηκε δύο χρόνια μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και φέρει τις υπογραφές του ιδίου αλλά και των Χρ. Καλογρίτσα και Χούρι.

Διαβάστε επίσης: Το βάζει στα πόδια ο Καλογρίτσας: Δεν θα καταθέσει στην Προανακριτική γιατί… αναρρώνει από το εμβόλιο

Κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω έγγραφο αποτελεί προϊόν νέων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, στις 6/5/2018, στην οικία του Χούρι στην Πολιτεία, με σκοπό να βρεθεί η φόρμουλα για να επιστραφούν τα 3 εκατ. ευρώ στους Λιβανέζους.

Εντύπωση προκαλεί δε ότι -σύμφωνα με τον μάρτυρα- το μνημόνιο συνεργασίας των δύο πλευρών υπογράφηκε πάνω στο χαλί της οικίας του Χούρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Τόμπρας αφηγήθηκε πως ο εργολάβος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι αδυνατεί να επιστρέψει τα χρήματα, αλλά έχει εμπλοκή σε ανεκτέλεστα έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ, ζητώντας τη βοήθεια των ιδιοκτητών της CCC προκειμένου αυτά να γίνουν εκτελεστά για να επιστραφεί το ποσό.

Επί της ουσίας, με το χειρόγραφο που κατέθεσε ο κ. Τόμπρας, αποδεικνύεται ότι ο Χρ. Καλογρίτσας διαπραγματευόταν δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο τηλεοπτικό εγχείρημα με εκείνους που μήνυσε, αναγνωρίζοντας ότι χρωστά τα 3 εκατ. ευρώ που προσπαθεί μέσω νομικών κινήσεων και πολιτικής εκμετάλλευσης από ΝΔ – ΚΙΝΑΛ να διατηρήσει στην τσέπη του.

Δείτε το έγγραφο:

Οι διαπραγματεύσεις

Όπως σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο μάρτυρας είχε προειδοποιήσει από την προηγούμενη κατάθεσή του για την προσκόμιση του χειρόγραφου, το οποίο έριξε στα «σχοινιά» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Διηγούνται, μάλιστα, τον τρόπο που ο Κυρ. Τόμπρας περιέγραψε το σκηνικό της διαπραγμάτευσης και πώς ο ίδιος οδήγησε τις δύο πλευρές στην υπογραφή του εγγράφου προκειμένου να τις δεσμεύσει:

«Στο σπίτι του κυρίου Σάμερ Χούρι δύο χρόνια μετά τα γεγονότα ο απατεώνας Καλογρίτσας που δήθεν εξαπάτησε την πλευρά Khoury ήταν με τον Τόμπρα στο σπίτι του Χούρι, δηλαδή τον απατεώνα που με εξαπάτησε τον καλώ και στο σπίτι μου; Και καθόταν στο σαλόνι του Χούρι επειδή συμφωνήσανε κάτι, αλλά επειδή ήταν τόσο βλακωδώς αναξιόπιστοι και οι δύο σ’ αυτό που συμφωνήσανε, τους λέω: ¨Όχι, μάγκες, αυτή τη φορά. Αυτή τη φορά αυτό που λέτε θα το υπογράψετε¨. Πήρα, λοιπόν, το χεράκι μου, πήρα μια κόλλα χαρτί, τα έγραψα χειρόγραφα και τους λέω: ¨Βάλτε από μια υπογραφή ο καθένας και να βάλει και ο γραμματέας του κυρίου Χούρι εδώ κι αυτός μια υπογραφή¨».

Επιπλέον, ο Κυρ. Τόμπρας φέρεται να είχε εξηγήσει ότι η διαπραγμάτευση κατέληξε στο να συνεργαστεί ο Χρ. Καλογρίτσας με την επενδυτική τράπεζα Μarkaz, η οποία θα έμπαινε ως στρατηγικός επενδυτής στην κατασκευαστική, «Τοξότης». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάρτυρας αποκάλυψε πως η εν λόγω τράπεζα θα χρηματοδοτούσε την εταιρία του εργολάβου για να εκτελέσει τα έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει ο Χρ. Καλογρίτσας να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ που χρωστούσε. 

Ο Κυρ. Τόμπρας φέρεται να υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής ότι συντάχθηκε και συμφωνητικό με την ένδειξη «εμπιστευτικό», περιλαμβάνοντας όλες τις λεπτομέρειες της νέας συνεργασίας των δύο πλευρών. Ωστόσο, κατά τον μάρτυρα, ούτε η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες της CCC να προσφύγουν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Ως γνωστόν, η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε την οικογένεια Χούρι και η απόφαση επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Δείτε το συμφωνητικό:

 

Η χαριστική βολή

μάρτυρας δεν έμεινε μόνο στην κατάθεση εγγράφων, αλλά φρόντισε να δώσει και το τελειωτικό χτύπημα στο μύθευμα περί διαμεσολάβησης του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και εξυπηρέτησης του Χρ. Καλογρίτσα από την προηγούμενη κυβέρνηση για να ανοίξει το Syriza Channel. 

Ειδικότερα, ο Κυρ. Τόμπρας φέρεται να τόνισε ότι οι Χούρι επιθυμούσαν να εμπλακούν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο πριν έρθουν σε επαφή με τον εργολάβο, ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα Μαξίμου δεν με έστειλε στον Καλογρίτσα, μόνος μου πήγα» και πως τα λοιπά επινοήματα είναι λόγια του Χρ. Καλογρίτσα. Επ΄ αυτού, φέρεται να διερωτήθηκε: «Αν είχα λάβει εντολή από Μαξίμου θα ήμουν σήμερα απλήρωτος;». Παράλληλα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι ο ίδιος διαμεσολάβησε για να βρεθούν τα 3 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτοντας ότι η δική του αμοιβή θα ήταν 300.000 ευρώ.

Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Τόμπρας όχι μόνο έφερε στην επιφάνεια τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες, αλλά αποσαφήνισε ότι αφενός δεν λειτούργησε βάσει εντολών του Μεγάρου Μαξίμου και αφετέρου πως για τις υπηρεσίες του θα λάμβανε και ένα υψηλό χρηματικό αντίτιμο. Συνεπώς, το αφήγημα περί διαμεσολάβησης του Ν. Παππά και εξυπηρέτησης του άλλοτε αφερέγγυου εργολάβου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το Syriza Channel κατέρρευσε πριν ακόμα ο πρώτος μάρτυρας της Επιτροπής ολοκληρώσει την κατάθεσή του. 

«Ο Καλογρίτσας έφυγε από το Documento γιατί ο Κ. Βαξεβάνης χτυπούσε τον Στουρνάρα»

Ως προς τα αίτια της αποχώρησης της οικογένειας Καλογρίτσα από το Documento, o μάρτυρας φέρεται να ανέφερε πως ο εργολάβος «έφυγε από το Documento γιατί ο Κ. Βαξεβάνης “χτυπούσε” τον Γιάννη Στουρνάρα». «Για το τι σχέση είχε ο Καλογρίτσας με τον Στουρνάρα, φωνάξτε τους και ρωτήστε τους…» προέτρεψε με νόημα τα μέλη της Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι στη λίστα μαρτύρων που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν και το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη. 

Με τροπολογία υπέρ Χούρι απαντά η ΝΔ

Στον αντίποδα, πηγές της συμπολίτευσης προσπερνούν όσα κατέθεσε ο μάρτυρας περί διαμεσολάβησής του και διαπραγματεύσεων Χούρι – Καλογρίτσα το 2018, αντιτείνοντας ότι η CCC ζήτησε το 2016 από την κυβέρνηση μία φωτογραφική τροπολογία προκειμένου οι εταιρίες του ν. 89 να υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς με τις ναυτιλιακές και να μην φορολογούνται. Κατά τις πηγές της ΝΔ, «τότε οι Χουρι έγιναν ΣΥΡΙΖΑ friendly κι άλλαξαν στάση». Πάρα ταύτα, αυτό το αίτημα των Χούρι δεν ικανοποιήθηκε. «Τους το υποσχέθηκαν. Όμως, τελικά δεν το έκαναν. Για την ακρίβεια δεν το έκαναν τότε, αλλά την 1η Απριλίου 2019» είπε -σύμφωνα με τις πηγές της ΝΔ- ο Κυρ. Τόμπρας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές απαντούν πως οι Λιβανέζοι είχαν οι ίδιοι επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την απόκτηση καναλιού στην Ελλάδα. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποίησε ποτέ την επιθυμία των Χούρι να εξαλειφθεί η προϋπόθεση των εταιρειών που υπάγονται στο ν. 87 να μετακομίζει το ΔΣ στην χώρα προέλευσής τους στο Λίβανο 15 μέρες το μήνα. Μόνη της τα λέει η ΝΔ, μόνη της τα απαντάει» σημειώνουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το αφήγημα καταρρέει»

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης δήλωσε στην Επιτροπή ότι μετά τις διευκρινίσεις του Κυρ. Τόμπρα, το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει, καθώς «ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος».

Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Από τις διευκρινήσεις που έδωσε αναλυτικά ο κ. Τόμπρας, ότι δηλαδή:

1. Ο ίδιος είχε εντολή από τους Χούρι να διερευνήσει τη δυνατότητα συνεργασίας με κάποιους από τους επίδοξους καναλάρχες.

2. Ο ίδιος, όπως δήλωσε, κατάφερε και βρήκε 3 εκατ. ευρώ άρα -όπως κατέθεσε- «δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση, αν ήθελε, να του βρει 17 εκατ.;».

3. Μας έφερε το χειρόγραφο συμφωνητικό, που υπεγράφη δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό και δείχνει ότι υπήρχε συζήτηση για να λυθεί το όλο ζήτημα της ιδιωτικής -όπως είπε ο κ. Τόμπρας- διαφοράς μεταξύ Χούρι και Καλογρίτσα.

4. Η διαδικασία της εγγυητικής επιστολής και όλου του διαγωνισμού δεν είχε προβλήματα, ότι η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε ορθώς, ότι τα λεφτά είχαν κανονική προέλευση και ήταν αποτέλεσμα της σύμβασης δύο ιδιωτικών φορέων.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι όλο το αφήγημα της κατηγορίας καταρρέει. Ούτε δώρο υπάρχει, άρα ούτε δωροληψία, ούτε παράβαση καθήκοντος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter