Ταινίες: Η σιγή τρόμου του «Ένα ήσυχο μέρος 2»

Ταινίες: Η σιγή τρόμου του «Ένα ήσυχο μέρος 2»

Το σίκουελ του δυστοπικού θρίλερ «Ένα ήσυχο μέρος» έχει την τιμητική του αυτή τη βδομάδα.

Ένα ήσυχο μέρος 2 (A Quiet Place Part II) (***)

Θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2020 (95)

Σκηνοθεσία: Τζον Κρασίνσκι Πρωταγωνιστούν: Eμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ, Ντζιμόν Χούνσου

Η πληγωμένη οικογένεια των Αμποτ προκειμένου να αποφύγει τα τρομακτικά πλάσματα που εξολοθρεύουν κάθε άνθρωπο που… θορυβεί, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της και να βρει νέα κρυψώνα. Στο δρόμο της φυγής τους όμως οι Άμποτ θα έρθουν αντιμέτωποι με νέους, απρόσμενους κινδύνους.
Όχι απλώς ευπρεπής αλλά άκρως ικανοποιητική και αρκούντως τρομακτική συνέχεια του πρώτου φιλμ που γύρισε ο ηθοποιός Τζον Κρασίνσκι και απέδειξε πως διαθέτει δυνατή σκηνοθετική ματιά πάνω στο είδος του φανταστικού.

Το πρώτο φιλμ του 2018 (που ολοκληρώθηκε χάρη στην πίεση της συντρόφου του και πρωταγωνίστριας του φιλμ Έμιλι Μπλαντ) ήταν αληθινή έκπληξη. Η έξυπνη ιδέα της απόλυτης σιγής ως μοναδικού τρόπο επιβίωσης των ανθρώπων σε ένα κατεστραμμένο, δυστοπικό κόσμο, εξελίσσεται εδώ με μηχανισμούς που υπηρετούν άκρως ανατριχιαστικά το σασπένς και την ατμόσφαιρα τρόμου.

Η καλοσχεδιασμένη εισαγωγή αποδίδει εντυπωσιακά την ώρα μηδέν και το χάος που ακολούθησε όταν έφτασαν για πρώτη φορά τα εξωγήινα τέρατα στη Γη: εικόνες πανικού, αγωνία στο μάξιμουμ, ήχοι ουρλιαχτών ανακατεμένοι με θορύβους απόκοσμου τρόμου. Όταν όλα σωπάσουν , ακολουθούν οι τίτλοι της αρχής και η συνέχεια δίνεται από εκεί που τελείωσε το προηγούμενο φιλμ.

Η Έμιλι Μπλαντ, αδιαμφισβήτητη ηρωίδα σε εκείνη την ταινία, οπισθοχωρεί διακριτικά για να δώσει χρόνο και δράση στα δύο παιδιά της (ειδικά η πραγματικά κωφάλαλη Μίλισεντ Σίμοντς δίνει την καλύτερη ερμηνεία του φιλμ) ενώ στο κάδρο υπάρχει και το νεογέννητο μωρό που προκαλεί, εύλογα, άγχος με το παραμικρό. Το σενάριο παίζει δυνατά και σε άλλα ταμπλό με τις αλληγορικές πινελιές του να στρέφονται προς τις σκοτεινές εσχατιές της ανθρώπινης φύσης. Σε καταλυτικό ρόλο ο Κίλιαν Μέρφι του «Peaky Blinders».

Ανάμεσά μας (Young Ahmed) (**)

Δραματική βελγογαλλικής συμπαραγωγής 2020 (83)

Σκηνοθεσία: Λικ Νταρντέν, Ζαν-Πιερ Νταρντέν Πρωταγωνιστούν: Ιντίρ Μπεν Αντί, Ολιβιέ Μπονόντ, Μιριέμ Ακχεντιού

O 13χρονος Αχμέντ που μεγαλώνει σε μια μικρή βέλγικη πόλη αρχίζει να δείχνει – προς μεγάλη ανησυχία της μητέρας του- φανατικό ενδιαφέρον προς τη θρησκεία ακολουθώντας πιστά τις εντολές του ιμάμη του.

«Το κοράνι μας διδάσκει να ζούμε ειρηνικά με τις άλλες θρησκείες» λέει κάποια στιγμή η δασκάλα του Αχμέντ αλλά εκείνος βρίσκεται ήδη στην αντίπερα όχθη του τυφλού φονταμενταλισμού. Το «Ανάμεσά μας» παρά το καυτό θέμα του δεν είναι από τις καλές δημιουργίες των αδελφών Νταρντέν που αρκούνται στο γνώριμο μινιμαλισμό τους για να δώσουν βαρύτητα στην ιστορία τους αλλά δύσκολα ξεφεύγουν από ένα στείρο και απλοϊκό διδακτισμό που έρχεται κόντρα σε όλη την προηγούμενη ιδεολογία τους.

Ο Ράφτης (***)

Κομεντί ελληνικής παραγωγής 2020 (99)

Σόνια Λίζα Κέντερμαν Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος, Ταμίλλα Κουλίεβα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δάφνη Μιχοπούλου
Ένας εκλεπτυσμένος και αφελής ράφτης παλαιάς κοπής που ζει στο Κολωνάκι αναγκάζεται να βγει στον… πραγματικό κόσμο όταν κινδυνεύει να χάσει το μαγαζί της οικογενειακής επιχείρησης. Κι εκεί που έφτιαχνε κοστούμια για γηραιούς ξεπεσμένους αριστοκράτες του Κολωνακίου αναγκάζεται να σχεδιάζει νυφικά για νύφες από τα Καμίνια!

Η αλλαγή των καιρών, το πέρασμα στην νέα εποχή με την ισχυροποιημένη θέση της γυναίκας, μια καθυστερημένη ενηλικίωση κι έναν υπέροχο πορτρέτο από τον συγκινητικό Δημήτρη Ήμελλο είναι τα χαρακτηριστικά της απρόσμενα γλυκιάς κομεντί που αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο για την ταλαντούχα Κέντερμαν.

Τα μήλα (***)

Φαντασίας διεθνούς συμπαραγωγής 2020 (89)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής

Μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους πλήττει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, ο οποίος αναγκάζεται να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η σύζευξη παλιού (αποστολή του Άρη είναι να βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο της νέας του ζωής) και νέου, το αλληγορικό στοιχείο της επιδημίας, η αμφισημία του κεντρικού χαρακτήρα και μια δόση παραξενιάς βγαλμένη θαρρείς από τον «Κυνόδοντα» κάνει αν μη τι άλλο θετικό το ντεμπούτο του Χρήστου στο σινεμά, αν και ο Σερβετάλης αρχίζει να τυποποιείται επικίνδυνα σε ρόλους weird αντιηρώων.

Κρουέλα (Cruella) (**)

Μαύρη κωμωδία αμερικανικής παραγωγής 2021 (107)

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι Πρωταγωνιστούν: Εμα Στόουν, Εμα Τόμσον, Τζόελ Φράι
Η Εστέλα ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης της Punk Rock και ονειρεύεται να γίνει διάσημη σχεδιάστρια μόδας.

Δεν είναι η πρώτη ντισνεϊκή live action εκδοχή των «101 σκυλιών Δαλματίας» αφού είχε προηγηθεί το 1996 το φιλμ του Στίβεν Χέρεκ με την Γκλεν Κλόουζ στο ρόλο της Κρουέλα ντε Βιλ.

Τούτη η μοντέρνα βερσιόν απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της μόδας και της πασαρέλας και είναι μια προσπάθεια να αποδοθεί η πρωτότυπη ιστορία της Κρουέλα με κωμικά και ανάλαφρα χολιγουντιανά στάνταρ. Πάντως η Έμα Στόουν είναι υποδειγματική στο ρόλο της και συνθέτει ένα ισχυρό γυναικείο δίδυμο υποκριτικής με την Έμα Τόμσον.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter