Τράπεζα Πειραιώς: Η ληστεία με τα σινιέ κοστούμια

Τράπεζα Πειραιώς: Η ληστεία με τα σινιέ κοστούμια

Φορτώνουν ζημία 3 δισ. ευρώ στο δημόσιο, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί απαθής τη βύθιση της μετοχής.

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο η Τράπεζα Πειραιώς. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 675 εκατ. ευρώ το 2015 και τα 2,04 δισ. ευρώ (αξίας 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) που δόθηκαν το 2020 με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές έρχεται το τωρινό σχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο με «δημιουργική λογιστική» εξαϋλώνει τα χρήματα που έδωσε το ελληνικό δημόσιο και «εξαφανίζει» τους μικρομετόχους, μεταφέροντας όλους τους αμαρτωλούς χειρισμούς για τα «κόκκινα» δάνεια στους μικροεπενδυτές και τους φορολογούμενους.

1) Γιατί η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς αποτελεί ληστεία σε βάρος του δημοσίου και των μικρομετόχων;

Λόγω του σχεδίου «δημιουργικής λογιστικής» με το οποίο θα γίνει, εξαϋλώνονται 3 δισ. ευρώ που έδωσε το δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς και όλα τα χρήματα των μικρομετόχων. Το σχέδιο αυτό αναλύεται σε τρεις κινήσεις.

Πρώτη κίνηση είναι ένα τερατώδες reverse split, που θα πει συνένωση 16,5 υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε 1, με παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 6 στα 99 ευρώ, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,3 εκατ. Δεύτερη κίνηση είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 4,95 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 0,5 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 4,9 δισ. να πηγαίνουν για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για την απορρόφηση των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια, με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από τα 99 ευρώ στο 1. Με το δεύτερο βήμα η τράπεζα μένει χωρίς κεφάλαια και οι παλιές μετοχές χάνουν την αξία τους. Επομένως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ που ακολουθεί είναι στην πραγματικότητα ανακεφαλαιοποίηση, αξία έχουν μόνο οι νέες μετοχές και η τράπεζα καταλήγει εξ ολοκλήρου στους νέους μετόχους, κάποιους λίγους μεγαλοεπενδυτές που την παίρνουν σε τιμή ευκαιρίας, έναντι κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

2) Πόση είναι η ζημιά του δημοσίου;

Κατά την τελευταία πενταετία το δημόσιο έδωσε στην Πειραιώς 675 εκατ. ευρώ κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και άλλα 2,04 δισ. ευρώ (αξίας 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές τον Δεκέμβριο του 2020 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα το δημόσιο ελέγχει το 61,3% της Τράπεζας Πειραιώς και έχει 5,09 εκατ. μετοχές με ονομαστική τιμή 6 ευρώ: άρα η δημόσια συμμετοχή έχει ονομαστική αξία 3 δισ. ευρώ.

Με την εφαρμογή των δύο πρώτων κινήσεων του σχεδίου Μεγάλου τα 5,09 εκατ. των παλαιών μετοχών ονομαστικής αξίας 6 ευρώ θα μετατραπούν σε 30,83 εκατ. μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Επομένως, αν και το δημόσιο θα διατηρεί το 61,3% της Τράπεζας Πειραιώς, η δημόσια συμμετοχή θα έχει πλέον ονομαστική αξία 30,83 εκατ. ευρώ. Η ζημιά του δημοσίου που αποκρυσταλλώνεται με τις δύο πρώτες κινήσεις του σχεδίου Μεγάλου είναι 3 δισ. ευρώ που είχε βάλει πλην 30,83 εκατ. ευρώ που του μένουν, σύνολο 2,97 δισ. ευρώ. Η ζημιά φτάνει λοιπόν τα 3 δισ. ευρώ, με τα τρία πέμπτα των χρημάτων να έχουν μπει και να έχουν χαθεί μέσα σε τέσσερις μήνες, από τον Δεκέμβριο 2020 μέχρι τον Απρίλιο 2021, με επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

3) Ποιος θα πάρει την απόφαση για την υλοποίηση του σχεδίου;

Η ανακοίνωση του σχεδίου από τη διοίκηση της τράπεζας αποτελεί ανακοίνωση προθέσεων. Η απόφαση θα ληφθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 7 Απριλίου αλλά ουσιαστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι ο μέτοχος πλειοψηφίας. Το ΤΧΣ θα ψηφίσει λοιπόν υπέρ της ζημιάς του δημοσίου και υπέρ της κλοπής των Ελλήνων μικρομετόχων, στο όνομα του υπέρτερου οφέλους της τράπεζας! Και θα μπορέσει να το κάνει χωρίς τα στελέχη του να διατρέχουν τον κίνδυνο αγωγής για απιστία από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτεπάγγελτης εισαγγελικής παρέμβασης, επειδή ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που πέρασε πριν από τρεις εβδομάδες στη Βουλή τα καλύπτει με ειδικό ακαταδίωκτο όποια κι αν είναι η ζημιά που θα προκαλέσουν στο δημόσιο με τις αποφάσεις τους.

4) Κατά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο νόμος για το ΤΧΣ άλλαξε με σκοπό να συμμετάσχει το δημόσιο στην ΑΜΚ και να προστατευτεί η αξία της δημόσιας συμμετοχής. Γιατί το δημόσιο δεν θα αναπληρώσει τις απώλειές του με την ΑΜΚ;

Δεν είναι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης, του ΤΧΣ και της διοίκησης της Πειραιώς. Το δημόσιο θα μπορούσε να αναπληρώσει μέρος των απωλειών του αν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Βάζοντας τότε άλλα 600 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, θα διατηρούσε το 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου και αν η τράπεζα εξυγιαινόταν και ανέβαινε η μετοχή, θα είχε όφελος.

Όμως το σχέδιο Μεγάλου προβλέπει η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς να γίνει με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και με book building, στο οποίο θα διαμορφωθεί η τιμή της αύξησης με μόνη υποχρέωση να είναι πάνω από την ονομαστική αξία. Έχει ανακοινωθεί επίσης ότι το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ αλλά μόνο ως εγγυητής της επιτυχίας της, απορροφώντας όσες μετοχές δεν πάρουν οι ξένοι επενδυτές και ότι στόχος είναι η συμμετοχή του δημοσίου στην Πειραιώς μετά την ΑΜΚ να έχει μειωθεί το πολύ 33% ή και κάτω από 33%.

5) Και οι μικρομέτοχοι γιατί χάνουν τα λεφτά τους;

Θυσιάζονται ως παράπλευρες απώλειες ενός σχεδίου με στόχο την επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς. Οι μικρομέτοχοι δεν αγόρασαν τις μετοχές τους 6 ευρώ, όπως το δημόσιο αλλά 3 και 2 ευρώ, όμως χάνουν τα πάντα όπως και το δημόσιο με τον ίδιο μηχανισμό. Γι’ αυτό από την Πέμπτη 18 Μαρτίου που κατάλαβαν τι έρχεται οι μικρομέτοχοι άρχισαν να «πετάνε» τα χαρτιά τους, με αποτέλεσμα την πτώση της μετοχής κατά 45% μέσα σε τρεις μέρες.

Οπότε η Πειραιώς υποχρεώθηκε να ανακοινώσει βελτίωση των όρων της ΑΜΚ, με το 10% των νέων μετοχών να διανέμεται στην Ελλάδα και με δικαιώματα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετοχών. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της τράπεζας επιδίωκε να ανακόψει την πτώση της μετοχής δίνοντας κίνητρο στους μικρομετόχους να κρατήσουν τα χαρτιά τους, αλλά καθώς η ουσία της απαξίωσης των υφιστάμενων μετοχών δεν άλλαζε, η πτώση συνεχίστηκε.

6) Γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;

Από την Παρασκευή 19 Μαρτίου έως την Τετάρτη 24 Μαρτίου έγιναν πολλές καταγγελίες μικρομετόχων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πτώση στη μετοχή και στα παράγωγα της Πειραιώς, μεταξύ αυτών και μια καταγγελία για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής με αίτημα αναστολής της διαπραγμάτευσης, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννη Κυριακόπουλο. Όμως ο ισχύων κανονισμός ορίζει ότι μπορεί να γίνει αναστολή διαπραγμάτευσης για να μεσολαβήσει έρευνα μόνο αν υπάρχει χειραγώγηση της μετοχής, όχι αν υπάρχει πτώση, όσο μεγάλη κι αν είναι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ξεκίνησε έρευνα, υπέβαλε όμως ερώτημα στην Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με τη βελτίωση των όρων της ΑΜΚ και τη διανομή του 10% των νέων μετοχών με δικαιώματα προτίμησης υπέρ των Ελλήνων μετόχων και η διοίκηση της τράπεζας το επιβεβαίωσε.

7) Υπάρχει περίπτωση να μηδενίσει η μετοχή της Πειραιώς στο ταμπλό;

Η τιμή της υφιστάμενης μετοχής της Πειραιώς που θα αντιστοιχεί σε ονομαστική αξία 1 ευρώ μετά το reverse split και τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και στην οποία θα γίνει η ΑΜΚ είναι μόλις 0,06 ευρώ, δηλαδή 6 λεπτά. Επομένως, η πτώση της μετοχής που την Παρασκευή είχε ήδη πιάσει νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,41 ίσως συνεχιστεί μέχρι το 0,1.

8) Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, κάνει καλά που διαμαρτύρεται για τη ζημιά του δημοσίου και των μικρομετόχων;

Σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη που αποτυπώθηκε σε διάφορες οικονομικές ιστοσελίδες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το δικαίωμα να φωνάζει για τις ληστρικές συνέπειες της ΑΜΚ της Πειραιώς σε δημόσιο και μικρομετόχους, γιατί η δική του αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τους ξένους το πρώτο εξάμηνο του 2015 ευθύνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2015 που συνέτριψε τους μικρομετόχους όλων των τραπεζών και είχε κόστος για το δημόσιο 5,4 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έχει την πολιτική ευθύνη για την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, που είχε όμως καταναγκαστικό χαρακτήρα, αλλά για τη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, η οποία την προκάλεσε, η μισή ευθύνη είναι του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη μισή των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που κινδυνολογούσαν και καλούσαν τον κόσμο να αποσύρει τα λεφτά του από τις τράπεζες. Γιατί όμως σήμερα που έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις η διοίκηση Μεγάλου και η κυβέρνηση της ΝΔ απαλλοτριώνουν τα χρήματα του δημοσίου και των μικρομετόχων με δική τους επιλογή;

9) Τα φιλοκυβερνητικά σάιτ λένε ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί λύση μέσα σε δώδεκα μήνες στο ακόμη μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων της Πειραιώς.

Δηλαδή υπαινίσσονται πως αφού πρώτα αμνηστεύσαμε όλα τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν χωρίς εξασφαλίσεις, πρέπει τώρα να υφαρπάξουμε τα λεφτά του δημοσίου και των μικρομετόχων για να καλυφθούν οι ζημιές της Πειραιώς από τα δάνεια του Πηλαδάκη και του ομίλου Libra που «κουρεύτηκαν» κατά 80% έως 95%, τα δάνεια εισηγμένων, π.χ. του ομίλου Vivartia, της Επίλεκτος, της Fieratex, που έλαβαν λάθος ή σπάταλες επιχειρηματικές αποφάσεις αλλά παίρνουν προνομιακές ρυθμίσεις, και τη ζημιά του δημοσίου να την πληρώσουν τελικά οι φορολογούμενοι – που εφόσον οι ίδιοι έχουν «κόκκινα» δάνεια, πάνε με τις σαρωτικές προβλέψεις του νέου Πτωχευτικού…

Συνάντηση Τσίπρα με στελέχη του ΤΧΣ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο και τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (AMK) της Τράπεζας Πειραιώς ζήτησε το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΤΧΣ η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπό τον Αλ. Τσίπρα και εκπροσώπους του ΤΧΣ οπωσδήποτε πριν από τις 7 Απριλίου, οπότε θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα κρίνει την υπόθεση της ΑΜΚ, για να ενημερωθεί ενόψει της απόφασης του ΤΧΣ.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης πως με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα η εν λόγω ΑΜΚ θα επιφέρει μεγάλη ζημία στο δημόσιο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αδιαφάνεια συγκεκριμένων συναλλαγών στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο σε ευρωπαϊκό εποπτικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Οι «καμένοι» μικρομέτοχοι ζητούν δικαιοσύνη

To Documento επικοινώνησε με τον Γιάννη Κυριακόπουλο πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, που διατύπωσε την καταγγελία για πιθανή χειραγώγηση της μετοχής της Πειραιώς στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως ο ίδιος μας ανέφερε, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται διαρκώς στο τηλέφωνο μιλώντας με μικρομετόχους της Πειραιώς, ανθρώπους που υπέστησαν έμφραγμα, που μιλούσαν ανάμεσα σε κλάματα καθώς ανακάλυπταν ότι με το σχέδιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) έχαναν όλα τους τα λεφτά. Οι άνθρωποι αυτοί, συνεχίζει ο Γ. Κυριακόπουλος, δεν είναι τζογαδόροι ή παίκτες, οπότε πίστευαν τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι δεν θα γίνει ΑΜΚ και αγόραζαν. Μόλις όμως ο Γ. Κυριακόπουλος έκανε γνωστό ότι η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών θα κινητοποιηθεί ενάντια στη διοίκηση της Πειραιώς για το θέμα της ΑΜΚ δέχτηκε τηλεφωνήματα και από δημοσιογράφους οικονομικών ιστοσελίδων που προσπάθησαν να του ασκήσουν bullying για να τα παρατήσει.

Η Τράπεζα Πειραιώς δεν κάνει ΑΜΚ αλλά ανακεφαλαιοποίηση, εκμηδενίζοντας τα λεφτά του δημοσίου και των μικρομετόχων για να πάρει τις ζημίες εμπροσθοβαρώς, επισημαίνει ο Γ. Κυριακόπουλος και θέτει ενοχλητικά ερωτήματα σχετικά με το ύψος αυτών των ζημιών. («Πόσο επιτέλους πουλά η Πειραιώς τα “κόκκινα” δάνεια; Με έκπτωση 92%; Τι έκαναν οι ορκωτοί λογιστές όλα αυτά τα χρόνια που η τράπεζα έδινε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις;»).

Κυρίως όμως θέτει ερωτήματα αναφορικά με την επιλογή της κυβέρνησης, που, όπως λέει, έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις του ΤΧΣ, «να απαλλοτριώσει τα χρήματα των μικρομετόχων και να ρίξει τη ζημία της Τράπεζας Πειραιώς στον ελληνικό λαό» και εκρήγνυται με την κοινή επιλογή κυβέρνησης και διοίκησης της τράπεζας να ξεχωρίσουν «τους χαμένους πανύβλακες Έλληνες μετόχους» της Πειραιώς και «τους πανέξυπνους καινούργιους ξένους μετόχους» στους οποίους θα χαρίσουν ως δωράκι την τράπεζα.

Κλείνοντας, ο Γ. Κυριακόπουλος μας ενημερώνει ότι η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών ετοιμάζει ασφαλιστικά μέτρα και μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και προσδοκά να κερδίσει τουλάχιστον τα ασφαλιστικά, ώστε να υποχρεώσει τη διοίκηση της τράπεζας να αναδιατυπώσει την πρόσκληση για το κομμάτι της ΑΜΚ που θα γίνει με δημόσια προσφορά προς όφελος των υφιστάμενων Ελλήνων μικρομετόχων.

«Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε» καταλήγει και για τον λόγο αυτό η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών θα οδηγήσει το θέμα και εκτός ελληνικών συνόρων, ενημερώνοντας για τα κακώς κείμενα την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών ώστε να υποβληθεί καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) αλλά και την International Shareholder Services, τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter