Τσίπρας σε ΤΧΣ για Πειραιώς: Οι κυβερνητικές επιλογές φέρνουν μεγάλες απώλειες για το Δημόσιο

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν αναφορικά με τη στάση του ΤΧΣ  στις διαδοχικές εξελίξεις του τελευταίου τετράμηνου που αφορούν την  Τράπεζα Πειραιώς, έθεσε στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο Αλέξης Τσίπρας, καυτηριάζοντας την προοπτική των μεγάλων απωλειών  σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου που επιφέρουν με τις επιλογές τους.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τα στελέχη του ΤΧΣ, από κοινού με την τομεάρχη Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπεύθυνο Χρηματοπιστωτικού τομέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπεύθυνο Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Πιλάλη, το κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης διακατέχεται από «μεγάλη ανησυχία με τις εξελίξεις για την Τράπεζα Πειραιώς».

«Έχω και έχουμε ως κόμμα που κυβέρνησε την χώρα 4,5 δύσκολα χρόνια, πλήρη εικόνα των δυσκολιών, των αδυναμιών και της ανάγκης να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Από την άλλη έχουμε και την πλήρη εικόνα των μεγάλων πληγών για τους Έλληνες φορολογούμενους και για το ελληνικό δημόσιο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικός αιφνιδιασμός από το ΤΧΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αρνητικό αιφνιδιασμό όσον αφορά τη στάση του ΤΧΣ στις πρόσφατες εξελίξεις της Τράπεζας Πειραιώς. «Αιφνιδιαστήκαμε αρνητικά από την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για την μετατροπή των Cocos σε μετοχές» τόνισε, προσθέτοντας πως «είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα συνέβαινε, διότι υπήρχε κεφαλαιακή επάρκεια και δυνατότητα αποπληρωμής αυτού του ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς στο ελληνικό Δημόσιο. Η δόση όμως δεν πληρώθηκε για δεύτερη φορά και με βάση την δέσμευση που υπήρχε στην εν λόγω συμφωνία μετατράπηκαν  τα ομόλογα σε μετοχές για το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ αύξησε τη συμμετοχή του στην Πειραιώς από το 26% στο 61,3% γράφοντας ζημιές σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κι έθεσε στη συνέχεια προς τα μέλη του ΤΧΣ δύο ερωτήματα:

«Πρώτον, γιατί συνέβη αυτό και για ποιο λόγο το Ταμείο δεν προσπάθησε να εμποδίσει αυτήν την εξέλιξη;», με δεδομένο άλλωστε το ότι το τοκομερίδιο θα μπορούσε να έχει πληρωθεί σε μετοχές, γεγονός που θα διασφάλιζε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, αντί να τα  ζημιώσει;

Γιατί στην αποπληρωμή του τοκομεριδίου των Cocos και στην επικείμενη ΑΜΚ, το ΤΧΣ συναινεί στην επιβολή σοβαρών ζημιών στο Δημόσιο;

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας,  «ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, για ποιο λόγο σχεδιάζεται αυτή η ΑΜΚ με τρόπο τέτοιο ώστε να στερείται το δικαίωμα του ΤΧΣ να συμμετάσχει κατά το ποσοστό  της αναλογίας του στο μετοχικό κεφάλαιο  της τράπεζας, το υψηλό ποσοστό που είχε μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές; Να μην συμμετάσχει δηλαδή ούτε το ελληνικό Δημόσιο ούτε οι παλαιότεροι μέτοχοι» κατά προτεραιότητα με το ποσοστό που τους αντιστοιχεί. «Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά δημιουργεί μια προοπτική μεγάλων απωλειών  στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «κρίσιμης» σημασίας το ερώτημα γιατί δεν συμμετέχει το ΤΧΣ στην ΑΜΚ, καταβάλλοντας ανάλογο ποσοστό του μεριδίου του. «Τι έγινε με την μετατροπή των Cocos και γιατί δεν αντέδρασε το Ταμείο και δεύτερον, γιατί τώρα δεν συμμετέχει, γιατί δεν σκοπεύει να  συμμετάσχει στην αύξηση καταβάλλοντας ένα ανάλογο μερίδιο και αν έχετε εκτιμήσει ποιο θα είναι το πλαίσιο των  απωλειών από την εν εξελίξει διαδικασία για το ελληνικό Δημόσιο;».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη διοίκηση του ΤΧΣ το ζήτημα που εγείρουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι διαμαρτύρονται «γιατί δεν θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους».

Παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε λόγο «μια παράδοξη εκδοχή του καπιταλισμού», αφού όπως τόνισε «βλέπουμε να απαγορεύεται  στον μέτοχο του Δημοσίου να βγάλει κέρδη στο μέλλον για λογαριασμό του Έλληνα φορολογούμενου».

Αναφερόμενος στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών  που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο υπερέβη  τα 17 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Γνωρίζουμε, υπογράμμισε, πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνανε και επί των ημερών μας για να διατηρηθεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος παρά το γεγονός ότι εκείνες οι ημέρες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι οι σημερινές. «Ελπίζω να μην ξανάρθουν τέτοιες δυσκολίες διότι φοβάμαι ότι και η πανδημία θα αφήσει πολύ μεγάλες πληγές και στην οικονομία και στο  τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, η αγορά να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Και με βάση τους κανόνες της αγοράς να έχει και το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος τις ίδιες δυνατότητες για κέρδη και να μην συνεισφέρει μόνο στις ζημιές», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μυστικά & Documento

11/04/2021, 17:00