Ιστορική απόφαση: Ένοχος για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ιστορική απόφαση: Ένοχος για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ο πρώην αστυνομικός από τη Μινεάπολη, Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες που του είχαν επιβληθεί από το δικαστήριο της επαρχίας Χένεπιν (ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία), για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020.

Οι ένορκοι της δίκης του 45χρονου πρώην αστυνομικού κατέληξαν σε μία ιστορική απόφαση έπειτα από συνεδρίαση 11 ωρών, ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα των ΗΠΑ. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο στις ΗΠΑ να καταδικάζεται ένας αστυνομικός για περισσότερους απο έναν βαθμό της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον δολοφόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, με τον δικαστή Πίτερ Κάχιλ να αναφέρει ότι «σε οκτώ εβδομάδες από σήμερα θα αρχίσει να εκτίει την ποινή του», σύμφωνα με το CNN.

H ανακοίνωση της ποινής του Ντέρεκ Σόβιν

Μετά την ανακοίνωση των ποινών, ο δικαστής Πίτερ Κάχιλ ευχαρίστησε τους ενόρκους για το γεγονός πως επέδειξαν υψηλό αίσθημα καθήκοντος στην υπόθεση.

Οικογένεια Φλόιντ: Απεδόθη δικαιοσύνη

«Έπειτα από αρκετό πόνο, η δικαιοσύνη απεδόθη στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και την αφροαμερικανική κοινότητα της Μινεάπολης. Ωστόσο, η σημερινή απόφαση ξεπερνά τα όρια αυτής της πόλης και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τη χώρα, όσο και για τον πλανήτη. Η δικαιοσύνη για τη «Μαύρη Αμερική» είναι δικαιοσύνη για όλη την Αμερική. Αυτή η υπόθεση αποτελεί σημείο τομής στην αμερικανική ιστορία, όσον αφορά τον ρόλο των δυνάμεων επιβολής του νόμου και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα (το οποίο ελπίζουμε να ακουστεί καθαρά σε κάθε πόλη και πολιτεία). Ευχαριστούμε τις δικαστικές Αρχές της Μινεσότα για την επιμονή που έδειξαν ώστε να επέλθει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που έπαιξαν τον ρόλο τους στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ θα πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους», σημείωσε λίγη ώρα μετά την ιστορική απόφαση, εκ μέρους της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ, ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον Ντέρεκ Σόβιν είχε καταγραφεί σε βίντεο το οποίο έγινε σύμβολο κατά της αστυνομικής βίας και της καταπίεσης που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί, όπως και άλλες μειονότητες που ζουν στις ΗΠΑ, από τις αρχές.

Στα μέσα του 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν σημείο αναφοράς λόγω των εκατοντάδων διαδηλώσεων που λάμβαναν χώρα σε κάθε γωνιά της χώρας, με πολίτες να ζητούν δικαιοσύνη για τον αποτρόπαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ (ο οποίος ποδοπατήθηκε μέχρι τελευταίας πνοής από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σοβίν), αλλά και την παραδειγματική τιμωρία του θύτη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter