Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στη νέα τουρκική πρόκληση

Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στη νέα τουρκική πρόκληση

Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε το θαύμα της δήθεν υπερήφανης Εξωτερικής Πολιτικής, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου θολώνει την γραμμή Δένδια, όπως την εξέφρασε στην Άγκυρα και στέλνει τα δικά του μηνύματα στην τουρκική πολιτική ηγεσία, επιστρέφοντας στην γνωστή τακτική του κατευνασμού.

Είναι αδιανόητη η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι η παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού εντός της ελληνικής ΑΟΖ είναι θέμα της Γαλλίας κι όχι της Ελλάδας, όταν είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που εμπράκτως αμφισβητούνται. Όπως είναι γνωστό τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε γαλλικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, που έχει οριοθετηθεί με τη σχετική συμφωνία Αθήνας-Καΐρου.

Σε ερώτηση στο μπρίφινγκ αν ισχύει ότι «έχει κληθεί ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα για εξηγήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι «το περιστατικό αυτό αφορά τη γαλλική πλευρά» και πρόσθεσε: «Θα επαναλάβω ότι στόχος μας είναι να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα, για να υπάρξει σε μια πρώτη φάση ένα κλίμα αποκλιμάκωσης και αυτό προωθήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα…». Σε άλλη ερώτηση για το «πώς απαντά η Αθήνα στην έμπρακτη αμφισβήτηση των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ που οριοθετεί η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία», η απάντηση ήταν: «Η ελληνική πλευρά εξέδωσε τη Navtex για το γαλλικό πλοίο. Αυτό τα λέει όλα».

Το Μαξίμου δεν έκανε καν το αυτονόητο να καταγγείλει την προκλητικότητα του κ. Ερντογάν. Αντίθετα, τόνισε ότι στόχος είναι η αναζήτηση θετικής ατζέντας. Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας. Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε NAVTEX. Η τουρκική πλευρά επιμένοντας στην αμφισβήτηση της ελληνικής ΑΟΖ όπως αυτή προσδιορίζεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, εξέδωσε αντί-NAVTEX.

Επίθεση εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ΜΜΕ

Η ελληνική κυβέρνηση αμήχανη προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τη NAVTEX που εξέδωσε και επιτίθεται στα Μέσα Ενημέρωσης. Σήμερα το πρωί έκανε δήλωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ο οποίος αναφέρει: «Η διαστρέβλωση των λεχθέντων ξεπερνά τα όρια και γίνεται συνειδητά fake news. Η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας.

Είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις». Το ότι η ελληνική κυβέρνησης εξέδωσε NAVTEX μεταδόθηκε μόλις έκανε την δήλωση στο μπρίφινγκ η κυβερνητική εκπρόσωπος. Κανείς δεν το αμφισβήτησε, προφανώς ο κ. Παπαϊωάννου μπερδεύει την μετάδοση της είδησης με το σχόλιο. Η σύγχυση του Μαξίμου είναι προφανής και προσπαθεί να επιβάλλει την γραμμή του και στο υπουργείο Εξωτερικών, Μέσα στον πανικό του ο κ. Παπαϊωάννου, χαρακτηρίζει fake news τις δημοσιογραφικές προσεγγίσεις και την κριτική. Είναι και αυτό μία απόπειρα λογοκρισίας, να μεταδίδουν τα ΜΜΕ ότι τους λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter