Αναβάθμιση – έκπληξη του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο S&P

Αναβάθμιση – έκπληξη του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο S&P

Σε μη αναμενόμενη αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας από ‘BB-‘ σε ‘BB’ με θετικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, αναφέροντας ότι αναμένει ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας καθώς θα υποχωρούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού.

Οι θετικές προοπτικές σημαίνουν ότι ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Ελλάδας τους επόμενους 12-18 μήνες, «αν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ό,τι προβλέπουμε τώρα και ισχυρότερη από αυτή των χωρών της κατηγορίας της», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η περαιτέρω αναβάθμιση μπορεί επίσης, κατά τον οίκο, να εξαρτηθεί από μία ουσιαστική βελτίωση της δημοσιονομικών επιδόσεων σε συνδυασμό με μία έντονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ο οίκος S & P διατύπωσε, συν τοις άλλοις, εξαιρετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ότι μπορεί να φτάσει το 4,9% το 2021 και 5,8% το 2022, μετά τη περσινή ύφεση της τάξης του 9,5% σε πραγματικές τιμές.

Η θετική έκπληξη της αναβάθμισης ελληνικού αξιόχρεου ήταν τόσο μεγάλη που μαζί της ασχολήθηκε όχι μόνο ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ο οποίος τη χαρακτήρισε «ως εξαιρετικά θετικό γεγονός» που «οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των ορθών πολιτικών της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και στις μεταρρυθμιστικές της πρωτοβουλίες» αλλά και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αποτελεί πιστοποίηση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Σε κάθε περίπτωση η αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας σε ΒΒ, μόλις δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, είναι θετικό γεγονός, ακόμη κι αν οι εκτιμήσεις του οίκου για την ανάπτυξη του 2021 αποδειχτούν – όπως είναι και το πιθανότερο – υπεραισιόδοξες και αναμένεται ότι θα επισπεύσει την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter