Αναστολή εμβολιασμών με Johnson & Johnson στην Ελλάδα – Σε αναμονή των αποφάσεων του ΕΜΑ

Αναστολή εμβολιασμών με Johnson & Johnson στην Ελλάδα – Σε αναμονή των αποφάσεων του ΕΜΑ

Η κυβέρνηση «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τους εμβολιασμούς με την εταιρεία Johnson & Johnson, αναμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η ανακοίνωση – βόμβα έγινε το βράδυ της Παρασκευής από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε στο Mega ότι τη Δευτέρα δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία των εμβολιασμών με τα εμβόλια της εν λόγω εταιρείας, παρά το γεγονός πως παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις. «Μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση απότον ΕΜΑ δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια», τόνισε.

Ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι την προσεχή Τρίτη θα γνωστοποιήσει τις συστάσεις του για το συγκεκριμένο εμβόλιο, με αφορμή την πιθανότητα σύνδεσής του με εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά και στην περίπτωση του AstraZeneca, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπήρχε «πρόβλημα λόγω διαφορετικών αποφάσεων στις χώρες της ΕΕ», σημειώνοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα είχαν «ξεκάθαρα φανερώσει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τους κινδύνους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «μεγάλο ποσοστό πολιτών που είχαν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είχε προχωρήσει σε ακύρωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson έχει ανασταλεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, αναμένουν τα νεότερα συμπεράσματα του EMA ώστε να επαναδιαμορφώσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Εξελίξεις όπως αυτή θέτουν στον «πάγο» ένα σημαντικό μέρους του εμβολιαστικού προγράμματος της κυβέρνησης, η οποία έχει ρίξει όλο το βάρος στη διαδικασία των εμβολίων και του self testing, προκειμένου από τον Μάιο να προχωρήσει στο… άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού και της εστίαση.

Τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της Johnson & Johnson θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην ήδη προβληματική εμβολιαστική διαδικασία της χώρας, η οποία παρά τις μεγαλεπίβολες και υπεραισιόδοξες δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης κατά καιρούς, δεν προχωράει με τους προσδωκόμενους ρυθμούς.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει παλαιότερα σε ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ότι η Ελλάδα είχε έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία για παραλαβή 70.000 δόσεων εντός Απριλίου, 300.000 εντός Μαΐου και 960.000 δόσεων εντός Ιουνίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter