Ανοιχτή επιστολή της Μαρίνας Βήχου προς Πρόεδρο και ΓΓ ΕΣΗΕΑ

Ανοιχτή επιστολή της Μαρίνας Βήχου προς Πρόεδρο και ΓΓ ΕΣΗΕΑ

Κύριοι Αντωνιάδου και Καπάκο, Πρόεδρε και Γενικέ Γραμματέα

Στις 23 Μαρτίου ξεκίνησα  απεργία πείνας μπροστά στο δημοσιογραφικό μου σπίτι, το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, θέτοντας ως πρώτο και σοβαρότερο ζήτημα την τήρηση εκ μέρους των δημοσιογράφων του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Μεταξύ άλλων επικαλέστηκα το άρθρο 1 παράγραφο 2 του Κώδικα που ορίζει ότι ” οι δημοσιογράφοι αυτοδεσμευονται να θεωρούν προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό τους την διαστρέβλωση, απόκρυψη, αλλοίωση και την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών”.
11 μέρες μετά στις 2/4/2021 μου αποστείλατε με τις υπογραφές σας επιστολή όπου αναφέρετε ότι εκδώσατε ανακοίνωση σε συνέχεια της τοποθέτησης μου και ότι” έχετε δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου τα θέματα της Δεοντολογίας και του πλουραλισμού στην ενημέρωση να δημοσιοποιηθούν, με διάφορες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί”.
Στην ανακοίνωση στην οποία αναφέρεστε, που υιοθετήθηκε στο ΔΣ με την πλειοψηφία των παρατάξεων σας “Ενωμένοι Δημοσιογράφοι” και “Συσπείρωση” αναφέρετε μεταξύ άλλων ότι ” το κρίσιμο θέμα της δεοντολογίας είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού όλων των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα των μελών της ΕΣΗΕΑ” και ότι ” η ΕΣΗΕΑ βρίσκεται απέναντι σε κάθε απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης από την πολιτική εξουσία”.
Επίσης τονίζετε ότι “η ΕΣΗΕΑ διαθέτει πειθαρχικά όργανα, που λειτουργούν με πλήρη αυτονομία από το Διοικητικό Συμβούλιο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους καταπατούν τις αρχές δεοντολογίας του επαγγέλματος μας, ενώ υπάρχει και Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, που επιλαμβάνεται σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος”.
Την Παρασκευή 9/4 κυκλοφόρησε στην δημοσιότητα έγγραφο του ασφαλιστικού μας οργανισμού, του ΕΔΟΕΑΠ, με ημερομηνια 20/10/2020 στο οποίο διαβάζουμε το πρωτάκουστο…ότι το έγγραφο συντάχθηκε ” προκειμένου ο Μαίνανδρος Φουρθιωτης να το χρησιμοποιήσει για την διαπίστευση του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ”.
Κατά την επίμαχη ημερομηνία της σύνταξης του εγγράφου κυρία Αντωνιάδου ήσασταν μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ (παραιτήθηκατε τον Δεκέμβρη) ενώ εσείς κύριε Καπάκο ήσασταν και είστε Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και σύγχρονως ΓΓ της ΕΣΗΕΑ.
Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεστε ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα σχετικά με το πώς μια υπάλληλος του ΕΔΟΕΑΠ συνέταξε ένα τέτοιο πρωτάκουστο εγγραφο- καθώς ουδέποτε έχει ξαναγίνει διαπίστευση σε υπουργείο με έγγραφο του ΕΔΟΕΑΠ- και πως αυτό το έγγραφο έτυχε της υπογραφής της διευθύντριας των διοικητικών υπηρεσιών και της τομεαρχου ασφάλισης και επικοινωνίας.
Κύριοι Αντωνιάδου και Καπάκο καλειστε ουσιαστικά να αποδείξετε ότι αυτά που μου αναφέρατε με την επιστολή σας στις 2/4 και την ανακοίνωση των παρατάξεων σας  περί δεοντολογίας την 1/4 τα εννοείτε.
Νομίζω επίσης ότι είτε το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είτε το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας θα πρέπει και αυτεπάγγελτα να επιληφθούν του ζητήματος.
Βηχου Μαρίνα
Μέλος της ΕΣΗΕΑ
Απεργός πείνας 23/3- 5/4/2021 έξω από την ΕΣΗΕΑ με 2 εκ των 5 αιτημάτων μου τα θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας
Υ/Γ Με την παράκληση να πρωτοκολληθεί και να επιδωθεί σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καθώς και στα μέλη του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter