Αντεργατικό Νομοσχέδιο:  Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκανε πολτό τις… ελιές του Χατζηδάκη

Αντεργατικό Νομοσχέδιο:  Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκανε πολτό τις… ελιές του Χατζηδάκη

Ένα ακόμα χτύπημα στο αντεργατικό νομοσχέδιο ήρθε να προσθέσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας στην έκθεσή της επί του σχεδίου νόμου πως η ρύθμιση για τη δυνατότητα συμψηφισμού των ωρών εργασίας για να μαζεύουν οι εργαζόμενοι… ελιές αντίκειται του εργατικού δικαίου. Η εν λόγω διάταξη είναι το βασικό «χαρτί» του υπουργού Εργασίας, το οποίο «καίγεται» πλέον και με την υπογραφή του επικεφαλής του Επιστηµονικού Συµβουλίου και Ομότιμου Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστα Μαυριά.

Την ώρα που Κ. Χατζηδάκης επαίρεται για τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας αντικαθιστώντας –μέσω ατομικών συμβάσεων- τις πληρωμένες υπερωρίες με ρεπό για να μαζεύουν οι εργαζόμενοι ελιές, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής υπογραμμίζει ότι «υπό το ισχύον σήµερα νοµικό καθεστώς, δεν επιτρέπεται να επιβληθεί ή ακόµη και να συµφωνηθεί, διά της ατοµικής σύµβασης εργασίας, ο συµψηφισµός των περισσότερων του κανονικού ωρών εργασίας µίας ηµέρας ή µίας εβδοµάδας, µε τις λιγότερες ώρες εργασίας µιας άλλης ηµέρας της ιδίας εβδοµάδας ή µίας άλλης εβδοµάδας».

Η Επιτροπή κρίνει, επίσης, ότι «στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο». Ενώ, δηλαδή, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο δρομολογεί την εξίσωση εργοδότη και εργαζόμενου, η Επιστημονική Επιτροπή υποστηρίζει εμμέσως ότι ενισχύεται η διαπραγματευτική ισχύς των εργοδοτών.

Για το ίδιο ζήτημα, η Επιστημονική Επιτροπή εκφράζει προβληματισμό λόγω της αμφίσημης διατύπωσης σε σχέση με την τετραήμερη εργασία, η οποία θα είναι προϊόν διευθέτησης. «Εν προκειµένω, γεννάται προβληµατισµός ως προς το ακριβές νόηµα της διάταξης. Αν µεν αναφέρεται σε τετραήµερη δεκάωρη ηµερησίως εργασία, αυτή δεν µπορεί να προσφέρεται στο πλαίσιο της διευθέτησης, καθώς η λογική της διευθέτησης συνίσταται σε 40 ώρες εβδοµαδιαίας απασχόλησης (ή στο µικρότερο ισχύον συµβατικό ωράριο), αλλά ως µέσος όρος απασχόλησης» σημειώνεται στην έκθεση και προτείνεται «ο προσδιορισµός της έννοιας της εν λόγω διάταξης να ενταχθεί συστηµατικά στις σχετικές διατάξεις περί διευθέτησης».

Ενστάσεις και για τις αντισυνδικαλιστικές προβλέψεις

Ως προς τις διατάξεις που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς, η Επιστημονική Επιτροπή ζητά βελτιώσεις σχετικά με την αστική ευθύνη συνδικαλιστών και οργανώσεων ακόμα και για πράξεις «τρίτων προσώπων». «Εν προκειµένω, εισάγεται αστική ευθύνη της οργάνωσης και των µελών του διοικητικού συµβουλίου της, όχι µόνο για τις δικές του πράξεις, αλλά και για την παράλειψή τους να εξασφαλίζουν συγκεκριµένο αποτέλεσµα, το οποίο συνδυάζεται και µε πράξεις τρίτων προσώπων, µε τα οποία η συνδικαλιστική οργάνωση µπορεί να µην έχει καµία σχέση» αναφέρεται στην έκθεση και συμπληρώνεται: «Μάλιστα, αυτή η ευθύνη µπορεί να προκύψει όχι µόνο από δόλο, αλλά και από ελαφρά αµέλεια. Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, θα ήταν ίσως χρήσιµο να προσδιορισθεί η έννοια της άσκησης ψυχολογικής βίας, η οποία µπορεί να ασκηθεί, όπως προαναφέρθηκε, και από τρίτους, και να καταλήξει σε αστική ευθύνη».

Να σημειωθεί ότι σήμερα, Δευτέρα, το αντεργατικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η έκθεση:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter