Αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις σε αστικές και τουριστικές περιοχές – Όλες οι αλλαγές

Αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις σε αστικές και τουριστικές περιοχές – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές έρχονται στον χάρτη της κτηματαγοράς με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις νέες αντικειμενικές αξίες, «έντυσε» το κυβερνητικό σχέδιο με τον «μανδύα» της «διόρθωσης αδικιών του παρελθόντος» και της «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης». Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ είπε πως αναδιαμορφώνεται χωρίς να αυξάνεται το συνολικό ποσό και «οι όποιες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

Υποστήριξε ότι παρότι σε περιοχές μπορεί να καταγράφεται αύξηση άνω του 200% για περιοχές που ήταν εκτός του συστήματος μέχρι πρότινος, η αναδιαμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών θα γίνει με παράλληλη προσαρμογή συντελεστών ώστε τελικά το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ να μην αυξηθεί. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι θα προκύψουν επιβαρύνσεις για κατοικίες που σήμερα «υποφορολογούνται» όπως είπε, χωρίς να δώσει μία σαφέστερη ερμηνεία του τι θεωρεί υποφορολόγηση.

Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Μυκόνου ως τουριστικής περιοχής με πολύ μεγάλο οικιστικό ενδιαφέρον όπου θα σημειωθούν υξήσεις ακόμη και άνω του 200%, καθώς πριν υπολογίζονταν με τιμή τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο, παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι θα υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις και σε αστικές περιοχές με έντονη ανάπτυξη και οικιστικό ενδιαφέρον όπως τα νότια προάστια της Αθήνας.

Οι ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αυξάνονται πλέον σε 13.808 με την προσθήκη 3.643 νέων, κάτι που αυξάνει αντίστοιχα την πληθυσμιακή κάλυψη στο 98% και αγγίζει την πλήρη κάλυψη για τα εντός σχεδίου ακίνητα, όπως υποστήριξε ο ίδιος. Πλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο κατά τον ίδιο σχεδιάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ, με στόχο να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2022 και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας να αποπληρωθεί σε περισσότερες από τις 6 υφιστάμενες δόσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter