Απάντηση Καραμανλή σε Σημίτη με μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Απάντηση Καραμανλή σε Σημίτη με μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στάση Πόντιου Πιλάτου τηρεί ο νυν πρωθυπουργός στην αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή για το Ελσίνκι. Δυσαρέσκεια στους καραμανλικούς

Στάση Πόντιου Πιλάτου τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπαράθεση Σημίτη – Καραμανλή που ξεκίνησε με το άρθρο του κ. Σημίτη για την πολιτική του Ελσίνκι, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές, την οποία εγκατέλειψε ο Κώστας Καραμανλής.

Ο Κώστας Καραμανλής πάλι απαντά ευθέως στον Κώστα Σημίτη και εμμέσως στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολουθεί γραμμή στα ελληνοτουρκικά που φαίνεται να διαπνέεται από το πνεύμα Σημίτη όπως εκφράστηκε με την πολιτική του Ελσίνκι.

Οι καραμανλικοί βουλευτές σημειώνουν, σε σχέση με την ουδετερότητα Μητσοτάκη, ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πάρει θέση για την ουσία της εξωτερικής πολιτικής ότι η κυβέρνηση όσον αφορά την παραπομπή στην Χάγη ακολουθεί την πολιτική που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Το κόμμα έχει συνέχεια στην εξωτερική του πολιτική, λένε, εκτός εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει την αλλαγή του δόγματος.

Ερωτηθείσα στο μπρίφινγκ η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγε να πάρει θέση στην μεταξύ των πρώην πρωθυπουργών αντιπαράθεση, ενώ για την ουσία του ζητήματος είπε ότι “οι θέσεις της Ελλάδας εκφράζονται από τον πρωθυπουργό, μόνο αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες”. Οι “θαλάσσιες ζώνες” την οποία χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μόνος από τους πρώην πρωθυπουργούς- είναι ευρύτερος και δεν περιορίζεται στην ΑΟΖ. Μπορεί ερμηνευτικά να συμπεριλάβει και τα χωρικά ύδατα, ειδικά μετά την δήλωση Γεραπετρίτη ότι “η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα έξι μίλια”.

Πάντως καθώς έχει ανοίξει η συζήτηση για την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στην Χάγη -που φυσικά δεν θα είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα-, ο Κώστας Καραμανλής στέλνει μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας αλλά και της παράταξης. Είναι σαφής η προειδοποίηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία παράγραφο της απάντησής του: “Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Καραμανλής αφού εξηγεί στο άρθρο του γιατί και πώς απεγκλωβίστηκε από την πολιτική του Ελσίνκι το 2004, που έθετε υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επικαλείται και τον διάδοχό του στην ηγεσία της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι “το Ελσίνκι ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο του 2015 από την κυβέρνηση Σαμαρά με δήλωση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος”. Ο κ. Καραμανλής εμμέσως επισημαίνει ότι στα ελληνοτουρκικά συγκλίνει με τον Σαμαρά (η θέση του Αντώνη Σαμαρά είναι πιο σκληρή και αρνείται συνολικά την παραπομπή στην Χάγη), ενώ υποδεικνύει ότι και η θέση του Βαγγέλη Βενιζέλου ως τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ταυτιζόταν με του Σημίτη.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι διαψεύδει τον Κώστα Σημίτη όσον αφορά την συνάντηση Καραμανλή-Μολυβιάτη-Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία αναφέρθηκε στο άρθρο του.

Στο εσωτερικό της ΝΔ καραμανλικοί και σαμαρικοί -που σε αυτό συμπίπτουν -σημειώνουν πέρα από την υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας τα σημιτικής προέλευσης στελέχη που περιστοιχίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επηρεάζουν αλλά και τις παλιές προσωπικές σχέσεις που συνδέουν, Μητσοτάκη και Σημίτη.

Διαβάστε επίσης: Κώστας Καραμανλής: Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter