Αποκαλύπτοντας τον Φουρθιώτη από τη φρουρά μέχρι τον εισαγγελέα

Αποκαλύπτοντας τον Φουρθιώτη από τη φρουρά μέχρι τον εισαγγελέα
Η αποκάλυψη για την αστυνομική φύλαξη του Φουρθιώτη ήρθε από τον αντιδήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου και ακολούθως από το bloko.gr, σάιτ του δολοφονημένου αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραϊβάζ. Όταν ο φωτογράφος του Documento θέλησε να καταγράψει τον παρουσιαστή και τη φρουρά του στα δικαστήρια εκείνος έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να τον συλλάβουν, ενώ με μέγιστο θράσος εμφάνιζε πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ.

Το ημερολόγιο της εγκληματικής δράσης όπως την ερεύνησε το Documento.

Μια σειρά αποκαλύψεων και δημοσιογραφικών ερευνών του Documento προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών και την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του Μένιου Φουρθιώτη και ακόμη τριών προσώπων. Το χρονικό αυτών των αποκαλύψεων και ερευνών, για τις οποίες κρατούσαν αιδήμονα σιωπή κυβερνητικά στελέχη, αρχίζει από τον Απρίλιο του 2020 με τη λίστα Πέτσα και κορυφώνεται από τα τέλη Μαρτίου του ’21 μέχρι σήμερα, με κατάληξη την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την κινητοποίηση δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις εισαγγελικές έρευνες για τον παρουσιαστή διατάχθηκαν ύστερα από δημοσιεύματα του Documento. Ακολούθησε ακόμη μία αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τον παρουσιαστή μετά τη δημόσια καταγγελία Βαξεβάνη για το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του. Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος τόσο στον παρουσιαστή όσο και σε δύο ακόμη πρόσωπα, κι ενώ ακόμη εκκρεμεί η διερεύνηση των λοιπών δικογραφιών σε βάρος Φουρθιώτη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η φρουρά και η «ξενάγηση» από στρατηγό

Στις 23 Μαρτίου 2021 ο αντιδήμαρχος επικοινωνίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Χρήστος Τσεμπέρης προχώρησε σε μια συγκλονιστική καταγγελία σχετικά με τον Μ. Φουρθιώτη. Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο παρουσιαστής του καναλιού Epsilon φυλασσόταν από την ΕΛΑΣ λες και επρόκειτο για VIP στόχο υψηλής σημασίας και επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, εννέα περιπολικά και 14 αστυνομικοί είχαν διατεθεί από την ΕΛΑΣ σε 24ωρη βάση για τη φύλαξη του Μ. Φουρθιώτη.

Η καταγγελία Τσεμπέρη προκάλεσε σάλο. Στα social media επικράτησαν οργή και αγανάκτηση. Μία μέρα μετά, στις 24 Μαρτίου, η ΓΑΔΑ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης. Η συνέχεια όμως έμελλε να διαψεύσει τόσο τη… διάψευση της ΕΛΑΣ όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το βράδυ της Κυριακής 28 Μαρτίου 2021 έφτασαν πληροφορίες στο Documento πως η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει στον Φουρθιώτη θωρακισμένο τζιπ BMW X5 καθώς και συνοδευτικές μηχανές. Την επόμενη μέρα ακολούθησε νέα δημοσίευση. Αυτήν τη φορά από το bloko.gr, το σάιτ του δολοφονημένου αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ. Σύμφωνα με το bloko.gr, ο Φουρθιώτης όχι μόνο διέθετε φρουρά και υπηρεσιακό όχημα αλλά είχε κιόλας «ξεναγηθεί» στις θωρακισμένες λιμουζίνες της ΕΛΑΣ για να επιλέξει ο ίδιος αυτοκίνητο της επιθυμίας του.

Εντολή Μένιου να συλλάβουν τον φωτογράφο μας

Στη συνέχεια οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Ενα τυχαίο περιστατικό, ενδεικτικό όμως της αίσθησης αλαζονείας του Φουρθιώτη, είχε αποτέλεσμα να αρχίσει να ξετυλίγεται ένα κουβάρι αποκαλύψεων από τη δημοσιογραφική ομάδα του Documento για τα έργα και τις ημέρες του παρουσιαστή.

Ηταν Τρίτη 30 Μαρτίου όταν ο φωτορεπόρτερ του Documento Μάριος Μπίκος επιχείρησε να φωτογραφίσει έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων την πομπή αστυνομικής προστασίας του Μ. Φουρθιώτη. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονταν ένα αυτοκίνητο BMW X6 αλλά και ένα ΒΜW X5, παρόμοιο με αυτό που σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες του Documento φερόταν να είχε διατεθεί στον παρουσιαστή από την ΕΛΑΣ. Ο Φουρθιώτης αντιλαμβάνεται την παρουσία του Μπίκου και αντιδρά. Οταν μαθαίνει ότι τον φωτογράφισε για το Documento γίνεται έξαλλος. Με επιτακτικό ύφος δίνει εντολή στους αστυνομικούς να συλλάβουν τον φωτογράφο και αποχωρεί από την Ευελπίδων!

Οι αστυνομικοί κρατούν παρανόμως τον Μ. Μπίκο και ετοιμάζονται να τον προσαγάγουν στο ΑΤ Κυψέλης. Στο σημείο σπεύδουν τρεις δημοσιογράφοι του Documento και ο δικηγόρος της εφημερίδας Γιάννης Απατσίδης. Ζητούν από τους αστυνομικούς να ενημερωθούν για τους λόγους κράτησης του φωτογράφου. Οι αστυνομικοί απαντούν ότι δεν επαρκούν τα έγγραφα που αποδείκνυαν τα στοιχεία του Μπίκου (διαβατήριο, δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση της ΕΛΑΣ ότι είχε απολέσει την ταυτότητά του). Σε ερώτηση του δικηγόρου αν γίνεται σύλληψη απάντησαν το ανήκουστο: «Θα πάμε πρώτα στο τμήμα, θα γίνει μήνυση και μετά σύλληψη»! Επρόκειτο για παράνομη ενέργεια, κάτι που επισήμανε στους αστυνομικούς ο δικηγόρος της εφημερίδας. Τελικά οι αστυνομικοί άφησαν ελεύθερο τον φωτογράφο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε στη συνέχεια από τον Απατσίδη ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ Πέτρος Τζεφέρης προκειμένου να πράξει τα δέοντα για την απόδοση ευθυνών.

Η είδηση της σύλληψης του φωτογράφου του Documento με εντολή Φουρθιώτη προκάλεσε σάλο. Οι αστυνομικοί της βορειοανατολικής Αττικής εξέδωσαν ανακοίνωση-παρέμβαση σχετικά με τη σκανδαλώδη φύλαξη Φουρθιώτη. Η οργή στα social media μεγάλωνε. Το ίδιο και η αγανάκτηση. Ο Φουρθιώτης εξοργίζεται και χάνει κάθε μέτρο. Την ίδια μέρα καταθέτει μήνυση κατά του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη αλλά και κατά συνδικαλιστών αστυνομικών. Ο Κ. Βαξεβάνης ακόμη μία φορά αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου ξαφνικά αφαιρείται η αστυνομική φύλαξη από τον Φουρθιώτη, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με «παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη». Την ίδια φρουρά που λίγες μέρες πριν διέψευδαν ότι διαθέτει.

Η πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ και η διαπίστευση

Το περιστατικό με τον φωτορεπόρτερ του Documento αποκάλυψε όμως και κάτι ακόμη. Οπως προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documentο, ο Φουρθιώτης χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ. Το γνώριζε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου τουλάχιστον δύο μήνες πριν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του documentonews.gr την Παρασκευή 2 Απριλίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά του ΔΣ της Ενωσης, στις 9 Φεβρουαρίου στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα με τίτλο «Ζήτημα Μένιου Φουρθιώτη». Αν και επρόκειτο για καραμπινάτη υπόθεση πλαστογραφίας, εντούτοις η υπόθεση δεν είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Εκτός από την πλαστή ταυτότητα, το Documento αποκάλυψε επίσης ότι ο Φουρθιώτης είχε λάβει βεβαίωση ασφάλισης από τον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να διαπιστευτεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τελικά για την πλαστή ταυτότητα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων όπως πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου. Σχετική αναφορά για την πλαστή ταυτότητα Φουρθιώτη έφτασε στην εισαγγελία καθυστερημένα και από την ΕΣΗΕΑ. Αφού πρώτα χρειάστηκε να αναδείξει το θέμα το Documento.

Δημοσιεύματα για κομπίνες και εισαγγελική παρέμβαση

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την πλαστή ταυτότητα Φουρθιώτη έγινε στις 7 Απριλίου. Ηταν η τρίτη κατά σειρά εισαγγελική παρέμβαση έπειτα από δημοσιεύματα του Documento. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη σωστή χρονολογική σειρά.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου το Documento κυκλοφορεί με μια σειρά από αποκαλύψεις που αφορούν τον Μ. Φουρθιώτη. Η μία είχε να κάνει με απάτη μέσω διαδικτύου με κινητά τηλέφωνα. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λάρισας σχημάτισαν τον Ιανουάριο του 2021 δικογραφία για απάτη σε βάρος τριών προσώπων: κατά του παρουσιαστή και δύο γυναικών γεωργιανής καταγωγής οι οποίες κατοικούν στην Αθήνα και σχετίζονται μαζί του. Οι ανυποψίαστοι πελάτες έδιναν ηλεκτρονικά παραγγελία για τα κινητά που διαφημίζονταν στην ιστοσελίδα superjumbo.gr. Στη συνέχεια κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμό εταιρείας στην οποία μέχρι και το 2018 εμφανιζόταν ως διαχειριστής ο Φουρθιώτης. Ωστόσο δεν έλαβαν ποτέ τα κινητά τηλέφωνα.

Ο κομπιναδόρος παρουσιαστής έστησε μαζί με δύο γυναίκες απάτη με κινητά τηλέφωνα, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία

Το Συν-Εργασία και ο εκβιασμός Βρούτση

Η δεύτερη αποκάλυψη του Documento αφορούσε την περιβόητη κομπίνα με το πρόγραμμα Συν-Εργασία, την οποία εντόπισαν οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ αλλά παρέμενε παγωμένη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ο Φουρθιώτης εμφάνισε ξαφνικά μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και με πρώην ή νυν συνεργάτες του. Με αυτούς τους μισθούς ο Φουρθιώτης μπήκε στο πρόγραμμα Συν-Εργασία ώστε να λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των μισθών.

Το Documento επικοινώνησε με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση προκειμένου να του απευθύνει ερώτημα σχετικά με την κομπίνα Φουρθιώτη. Ο υπουργός προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Οτι δηλαδή ο παρουσιαστής τον εκβίαζε και τον απειλούσε μέσα στο υπουργείο. «Ηρθε σε μένα με μπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον μήνα που έχασε» δήλωσε ο Γ. Βρούτσης στο Documento, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος.

Το τρίτο δημοσίευμα του Documento αφορούσε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φουρθιώτη. Ο παρουσιαστής εμφανιζόταν να συνδέεται σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) με ένα αχανές δίκτυο δεκάδων μονοπρόσωπων εταιρειών. Ως διαχειριστές τους εμφανίζονταν συχνά οι δύο γυναίκες για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία για την απάτη με τα κινητά τηλέφωνα. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήταν καθαρίστρια, παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται σε μία από τις εταιρείες να έχει καταθέσει ως μοναδική εταίρος ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ!

Τριπλή εισαγγελική παρέμβαση

Η έρευνα της εφημερίδας για τον παρουσιαστή ξεκίνησε με την κυβερνητική χρηματοδότηση στα Media με την έναρξη της πανδημίας και στην περίπτωση του Φουρθιώτη στα κατ’ όνομα σάιτ του αφού δεν εμφάνιζαν κάποια κίνηση, μέχρι την αποκάλυψή τους. Τους τελευταίους μήνες οι αποκαλύψεις για κομπίνες και εκβιασμούς υπουργών ήταν ραγδαίες.

Οι νέες αποκαλύψεις του Documento προκάλεσαν σάλο ακόμη μία φορά. Με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου στις 6 Απριλίου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρας εκβίασης με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε στο Documento ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Η έρευνα ανατέθηκε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας. Δεν ήταν όμως και η μοναδική εισαγγελική έρευνα.

Μία μέρα πριν ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του Μ. Φουρθιώτη έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη – μεταξύ αυτών και η κομπίνα για το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Ακολούθησε ακόμη μία έρευνα σχετικά με την πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ που αποκάλυψε το Documento, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και για το θέμα των επίσης παράνομων διαπιστεύσεών του σε διάφορα υπουργεία έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Την ίδια ώρα ο Φουρθιώτης κλήθηκε να επιστρέψει στον ΕΔΟΕΑΠ πάνω από 50.000 ευρώ εξαιτίας των υπέρογκων μισθών έως και 80.000 ευρώ που δήλωνε ο ίδιος στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Επίσης όπως αποκάλυψε το Documento, o Φουρθιώτης είχε πλαστογραφήσει μέχρι και τα νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του. Συγκεκριμένα, σε εκπομπή του στις αρχές Μαρτίου παρουσίασε έγγραφο με τη σφραγίδα της Nielsen, και συγκεκριμένα του τμήματος marketing, σύμφωνα με το οποίο η εκπομπή του «Αποδείξεις Live» σημείωνε νούμερα που προσέγγιζαν ακόμη και το 50%. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, αφού η Nielsen δεν πραγματοποιεί μετρήσεις σταθμών μη πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι απειλές σε Σταϊκούρα και η έρευνα του ΕΣΡ

Η αντιμετώπιση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Στρατινάκη, ήταν άκρως επαινετική, αφού βέβαια προηγουμένως είχε «αποκαλύψει» τα «σκάνδαλα που τη βαραίνουν»

Οι αποκαλύψεις του Documento συνεχίστηκαν και την επόμενη βδομάδα. Την Κυριακή 11 Απριλίου η εφημερίδα κυκλοφόρησε με νέο ρεπορτάζ για τα έργα και τις ημέρες Φουρθιώτη. Εκτός από τον Βρούτση, ο παρουσιαστής απειλούσε ακόμη έναν υπουργό της ΝΔ: τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Φουρθιώτης παρενοχλούσε τον Σταϊκούρα και άφηνε μηνύματα στο υπουργικό γραφείο που άλλοτε ήταν παρακλητικά, άλλοτε απειλητικά. Αιτία ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή των εταιρειών του. Εντελώς διαφορετική ήταν η στάση απέναντι στην Αννα Στρατινάκη. Ενώ αρχικά ο Φουρθιώτης παρουσίαζε αρνητικά ρεπορτάζ «με σκάνδαλα που τη βαραίνουν», στη συνέχεια προχώρησε σε αγιογραφίες της γενικής γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια μέρα το Documento αποκάλυπτε ότι ο Φουρθιώτης έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη από το 2004 μέχρι και σήμερα πάνω από 30 φορές για αδικήματα είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα. Για κάποιες από αυτές τις δικογραφίες ο τηλεπαρουσιαστής και μάνατζερ έχει αθωωθεί. Κάποιες άλλες είτε έχουν μπει στο αρχείο είτε έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του με εισαγγελικές διατάξεις, ενώ άλλες, όπως η αντιδικία του με την Τζούλια Αλεξανδράτου, της οποίας υπήρξε μάνατζερ, παραμένουν ανοικτές.

Στο ίδιο φύλλο της 11ης Απριλίου το Documento αναφερόταν και στη στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το 2019 επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, για μετάδοση «τηλεοπτικών διαγωνισμών που μπορούσαν να παραπλανήσουν το τηλεοπτικό κοινό». Με την απόφαση αυτή διακόπηκε επίσης η μετάδοση της εκπομπής «Αποκαλυπτικά» του Μ. Φουρθιώτη. Ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΡ δεν διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές.

Η δημόσια καταγγελία Κ. Βαξεβάνη

Την ίδια ώρα, στα γραφεία της εφημερίδας κατέφταναν πληροφορίες ιδιαίτερα ανησυχητικές. Την Τρίτη 6 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ, ένας κύριος επισκέφτηκε τα γραφεία του Documento. Θέλησε να ενημερώσει τον Κ. Βαξεβάνη για τον κίνδυνο που διέτρεχε. Οπως ανέφερε παρουσία τού υπογράφοντος το ρεπορτάζ, ο Φουρθιώτης αναζητούσε εδώ και μέρες στην «πιάτσα» κάποιον για να εκτελέσει «συμβόλαιο» γι’ αυτόν. Το «συμβόλαιο» προέβλεπε να πυροβολήσει το σπίτι του Φουρθιώτη προκειμένου να δείξει ότι κινδυνεύει, αλλά και να χτυπήσει τον Βαξεβάνη και ακόμη ένα πρόσωπο του οποίου δεν θυμόταν το όνομα. Για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε κάποιον από τον κόσμο της νύχτας με το ψευδώνυμο «Ταρίφας», ο οποίος αρχικώς έδειξε απρόθυμος, σύμφωνα με όσα έγραψε στη δημόσια καταγγελία του ο Κ. Βαξεβάνης.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, στις 00.10 μετά τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή των δύο συλληφθέντων (σήμερα) με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στη Νέα Ερυθραία. Η αστυνομία έφτασε στα δύο πρόσωπα από αποδεικτικά στοιχεία τα οποία βρήκε σε σάκο που πέταξαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Την ίδια μέρα, λίγα λεπτά πριν από τις 05.30 το πρωί, κάποιος άγνωστος επιχείρησε να μπει στα γραφεία του Documento, ανεβαίνοντας στον πέμπτο όροφο από τη σκάλα κινδύνου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας γύρω στις 22.00 πραγματοποιήθηκε η επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Μ. Φουρθιώτη. Η επίθεση επιβεβαίωνε όσα είχε πει στον Κ. Βαξεβάνη το πρόσωπο που επισκέφτηκε τα γραφεία της εφημερίδας.

Το απόγευμα της 23ης Απριλίου ο εκδότης του Documento δέχτηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκε ότι «θα πρέπει να προσέχει». Οπως είχε πληροφορηθεί, οι ένοπλοι που είχαν πυροβολήσει κατά της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν πρόσωπα που θα εκτελούσαν συμβόλαιο εναντίον του αλλά ματαίωσαν το σχέδιο λόγω της συμπλοκής με τους αστυνομικούς. Ο Βαξεβάνης δημοσιοποίησε την καταγγελία. Ακολούθησε ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της ίδιας μέρας και την επομένη διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βαξεβάνη.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 22.00 ο Κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής επιβεβαιώνοντας ενόρκως όσα είχε καταγγείλει δημόσια. Λίγες ώρες μετά, και συγκεκριμένα στις 02.30 τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου, εντοπίστηκε και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια το ένα από τα δύο πρόσωπα που φέρονται να επέβαιναν στη μηχανή. Το δεύτερο άτομο εντοπίστηκε στις 08.30 το πρωί και προσάχθηκε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αθηνών.

Οι ποινικές διώξεις και η δικαίωση Βαξεβάνη

Τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ο Φουρθιώτης προσάχθηκε στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια συνελήφθη. Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης οδηγήθηκε με χειροπέδες στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων μαζί με ακόμη τρία πρόσωπα. Σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικών πράξεων και πλημμελημάτων. Σε βάρος του Μ. Φουρθιώτη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στη διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία. Επίσης για τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, ηθικής αυτουργίας σε οπλοχρησία, ηθικής αυτουργίας στην προμήθεια – κατοχή εκρηκτικής βόμβας, ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρας εκβίασης, ψευδούς καταγγελίας, πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος.

Σε βάρος των άλλων τριών κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά περίσταση για σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε ανθρωποκτονία, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη, προμήθεια κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και θα απολογηθούν στον ανακριτή αύριο, Μεγάλο Σάββατο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter