Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ: Το δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώνει τα θύματα εμβολιασμών

Απόφαση-σταθμός του ΣτΕ: Το δημόσιο υποχρεούται να αποζημιώνει τα θύματα εμβολιασμών

Μια ιδιαίτερα σημαντική και επίκαιρη απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικήσει και να λάβει αποζημίωση από το δημόσιο σε περίπτωση που υποστεί βλάβη της υγείας του από εμβολιασμό.

Προϋπόθεση για τη δικαίωση του πολίτη είναι να είναι νόμιμος ο εμβολιασμός στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως συμβαίνει τώρα και με την Covid-19, καθώς βέβαια και να αποδεικνύεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε τη βλάβη στην υγεία του.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση που εξέδωσε το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ ο πολίτης που παρουσιάσει προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα ορίζει σχετικά και ο Αστικός Κώδικας.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το θέμα μετά από προσφυγή μητέρας η οποία διεκδίκησε αποζημίωση μετά τον εμβολιασμό της κόρης της με το εμβόλιο MMR ΙΙ (τριδύναμο εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς) η οποία παρουσίασε την σπανιότατη ως ανεπιθύμητη παρενέργεια νόσο της πανεγκεφαλίτιδας, από την οποία και δυστυχώς κατέληξε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ: «σε περίπτωση, που επέλθει ευθέως βλάβη της υγείας προσώπου συνεπεία της συνταγματικώς θεμιτής και νομίμου πραγματοποιήσεως εμβολιασμού (δηλαδή εμβολιασμού διενεργούμενου με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας συλλογικώς και ατομικώς και προβλεπόμενου από ειδική νομοθεσία, υιοθετούσα έγκυρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά, ιατρικά και επιδημιολογικά πορίσματα στον αντίστοιχο τομέα, με δυνατότητα εξαιρέσεως από αυτόν σε ειδικές ατομικές περιπτώσεις, για τις οποίες αυτός αντενδείκνυται), ήτοι βλάβη, μη οφειλομένη σε παρεμβαλλόμενη παράνομη πράξη ή παράλειψη (όπως πχ χορήγηση ελαττωματικού ή ακαταλλήλου σκευάσματος ή πλημμέλειες κατά την διενέργεια του εμβολιασμού), ανακύπτει ευθέως εκ του άρθρου 4 παρ. 5 σε συνδυασμό και με το άρθρο 25 παρ 4 του Συντάγματος ευθύνη του κράτους προς εύλογη αποκατάσταση της ζημίας του παθόντος, υπό την έννοια της αποκαταστάσεως τόσο της τυχόν υλικής όσον και, κατ΄ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 932 ΑΚ, της ηθικής βλάβης του».

Μάλιστα στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι «η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα (βλάβη υγείας και προσβολή προσωπικότητος), χάριν του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter