Από τον νόμο στην τάξη των θυλάκων ακροδεξιών

Από τον νόμο στην τάξη των θυλάκων ακροδεξιών

Από άλλες, αλήστου μνήμης εποχές η μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του Βαξεβάνη 22 αστυνομικοί των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ.

Λογοκρισία και απόπειρα τρομοκράτησης. Αλλες, σκοτεινές εποχές θυμίζει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη μετά τη μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που κατέθεσαν εναντίον του 22 αστυνομικοί από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ στον 7ο όροφο.

Δύο ημέρες πριν οι ίδιοι αστυνομικοί είχαν αποστείλει εξώδικο στο Documento επειδή δημοσίευε καταγγελίες πολιτών ότι βασανίστηκαν στη ΓΑΔΑ. Πρόκειται για κίνηση που, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί, φαντάζει απίθανο να μην έχει προκύψει από άνωθεν εντολές.

Οποιος έχει τη μύγα… μυγιάζεται

Φαίνεται ακόμη μια φορά πως κάποιοι ακροδεξιοί θύλακες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας σπεύδουν να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αποδείξουν ότι αυτοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δεξιάς εξουσίας. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που προφανώς δεν αφορά συλλήβδην την ΕΛΑΣ αλλά συγκεκριμένους ανθρώπους εντός αυτής οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες θέσεις και ρόλους. Ομως ο ρόλος τους δεν πρέπει να είναι άλλος από το να διαφυλάττουν την τήρηση των νόμων. Παρ’ όλα αυτά, όταν μεμονωμένα Μέσα όπως το Documento καταγράφουν και αναδεικνύουν ακροδεξιές πρακτικές εντός του αστυνομικού σώματος, τα ίδια αυτά πρόσωπα το μεταφράζουν και το παρουσιάζουν ως χτύπημα απέναντι στην αστυνομία. Μόνο που στην πραγματικότητα αποτελεί πλήγμα ενάντια στη διαφθορά και την υιοθέτηση ακροδεξιών και απάνθρωπων πρακτικών οι οποίες αρκετά συχνά εφαρμόζονται από άτομα που εργάζονται στην ΕΛΑΣ.

Οι 22 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ κατηγόρησαν τον εκδότη του Documento για παραβίαση προσωπικών δεδομένων επειδή δημοσιεύτηκαν τα ονόματά τους μετά την αποστολή του εξωδίκου. Πέραν του τραγελαφικού της υπόθεσης, αφού τα ονόματα των αποστολέων ενός εξωδίκου δεν αποτελούν προσωπικό δεδομένο, οι 22 αστυνομικοί αυτοπροσδιορίστηκαν ως βασανιστές. Και αυτό γιατί το Documento όχι μόνο δεν είχε κατονομάσει τους συγκεκριμένους αστυνομικούς ως αυτούς που φέρονται να προχώρησαν σε βασανισμούς κρατουμένων αλλά δεν είχε προσδιορίσει καν ότι οι επίμαχοι βασανισμοί τελέστηκαν στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ. Εκεί δηλαδή όπου εργάζονται οι 22 αστυνομικοί.

Αλλωστε, σύμφωνα με κατάθεση που έδωσε στο τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento– ένα από τα φερόμενα ως θύματα βασανισμού στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ το οποίο συνελήφθη μετά την πορεία στη Νέα Σμύρνη, δεν ανέφερε ποτέ ότι βασανίστηκε στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ. Και όμως, οι συγκεκριμένοι 22 αστυνομικοί θέλησαν να κινηθούν νομικά εναντίον του Documento, αυτοπροσδιοριζόμενοι έτσι ως… βασανιστές.

Δύο θάνατοι σε έναν χρόνο στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ

Οι 22 αστυνομικοί που θέλησαν να προχωρήσουν υπό τον μανδύα της συνδικαλιστικής κίνησης (το εξώδικο υπογράφεται από τον δικηγόρο του σωματείου τους) σε αυτή την ανήκουστη ενέργεια προσπαθώντας να δώσουν διαπιστευτήρια «εθνικοφροσύνης» –σε ποιους άραγε;– παρεκτράπηκαν από το αντικείμενο της εργασίας τους. Το υπηρεσιακό καθήκον όσων εργάζονται στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ δεν είναι άλλο από την προστασία των κρατουμένων, τη διανομή τροφής και την περίθαλψή τους καθώς και την αποτροπή της απόδρασής τους.

Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Θα περίμενε κάποιος ότι οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της προστασίας της ζωής των κρατουμένων δεν θα επέτρεπαν να συμβεί κάτι τέτοιο. Και όμως! Στις 14 Ιουνίου 2020 ένας 35άχρονος –σύμφωνα με όσα ανέφερε η ΕΛΑΣ– αυτοκτόνησε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, αφού βάσει όσων αναφέρονταν στα επίμαχα δημοσιεύματα «φέρεται να κρεμάστηκε με επίδεσμο από τα κάγκελα». Για την υπόθεση ανακοινώθηκε ότι διατάχτηκε η διενέργεια προανάκρισης. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν άγνωστα τα ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία της προανάκρισης, όπως και πώς ο κρατούμενος βρήκε τον επίδεσμο.

Λίγους μήνες πριν από την αυτοκτονία του κρατουμένου, στις 7 Μαρτίου 2020, σημειώθηκε ακόμη ένας θάνατος στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ενός 29χρονου Σύριου πρόσφυγα. Οπως έγραφαν τα επίμαχα δημοσιεύματα, ο θάνατος του πρόσφυγα που «εντοπίστηκε νεκρός» οφειλόταν σε παθολογικά αίτια, ενώ είχε διαταχτεί η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Εναν χρόνο μετά οι αιτίες του θανάτου του κρατουμένου παραμένουν άγνωστες.

«Τους κερνάμε καφέ και τσιγάρο»

Την περασμένη Τετάρτη ο ειδικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Αθηνών Γρηγόριος Χρυσάφης –το όνομά του εμφανίζεται πρώτο στο εξώδικο που απέστειλαν οι 22 αστυνομικοί στο Dοcumento– μέσω μακροσκελούς επιστολής ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τους δύο επίμαχους θανάτους ότι «τα συμβάντα αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί στα ΜΜΕ από τότε και δεν τα έκρυψε κανείς. Είναι σε εξέλιξη διοικητική και ποινική έρευνα για τα αίτια και τυχόν ευθύνες αστυνομικών. Στη μια περίπτωση ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια του ύπνου του… Στην άλλη περίπτωση ο αυτόχειρας αυτοκτόνησε με θηλιά σε επίδεσμο που έφερε στον βραχίονα λόγω φρέσκων ραμμάτων σε σοβαρό τραύμα συνοδευόμενος από σχετική ιατρική γνωμάτευση κατά την παραλαβή του στα κρατητήρια, οπότε δεν μπορούσε να αφαιρεθεί ο επίδεσμος κατά τη σωματική έρευνα, γιατί υπήρχε κίνδυνος μόλυνσης του τραύματός του. Η αυτοχειρία έλαβε χώρα κατά τον χρόνο που οι δεσμοφύλακες μοίραζαν το μεσημεριανό συσσίτιο σε άλλα κελιά και μόλις έγινε αντιληπτή η πράξη προσπάθησαν να του σώσουν τη ζωή αλλά μάταια».

Χωρίς διάθεση αμφισβήτησης, προκαλεί έντονη απορία πόσο μεγάλος ήταν αυτός ο επίδεσμος που έφερε ο κρατούμενος και ήταν ικανός να επιτελέσει την αυτοχειρία καθώς και πώς δεν αντικαταστάθηκαν από κάποιον οι φύλακες που μοίραζαν το συσσίτιο. Και αυτό επειδή πάντα έξω από τα κελιά των κρατουμένων στη ΓΑΔΑ υπάρχει φρουρός, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση του Παναγιώτη Βλαστού βάρδιες ως φύλακες επιτελούσαν και άντρες της ΟΠΚΕ. Κατά τα λοιπά, από την ανακοίνωση του Γρ. Χρυσάφη αξίζει να σημειωθεί η μνεία του στη φροντίδα που δείχνουν οι αστυνομικοί που εργάζονται στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ στους κρατουμένους, αφού φροντίζουν όσους «δεν έχουν χρήματα για τηλεκάρτα, να τους σιτίσουμε και να δώσουμε και παραπάνω φαγητό όταν περισσέψει, ακόμα και να κεράσουμε καφέ και τσιγάρο αυτούς που δεν έχουν χρήματα…».

Επαυσαν μουσικό παραγωγό για σχόλια κατά της αστυνομίας

Δεν είναι βέβαια η μοναδική φορά που η αστυνομία στοχοποιεί δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απομάκρυνση του επί περίπου 15 χρόνια μουσικού παραγωγού Κώστα Σταυριανού από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, όπου εργαζόταν αμισθί ως εξωτερικός συνεργάτης. Αιτία ήταν εκπομπή του Κ. Σταυριανού στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η θεματολογία της οποίας αφορούσε την Ελληνική Αστυνομία. Η επίμαχη μουσική εκπομπή ξεκίνησε με το τραγούδι «Fascist cops» από το συγκρότημα The Kids, ενώ στη συνέχεια ο μουσικός παραγωγός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελληνική Αστυνομία ομολογουμένως καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, ειδικά τελευταία, για να δικαιολογήσει όλους τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς προσάπτει ο ελληνικός λαός… Το ψάρι φυσικά βρομάει από το κεφάλι. Το αίτημά τους ήταν να βρεθεί μια ηγεσία να τους λύσει τα χέρια. Και εισακούστηκε το αίτημα αυτό από τον Χρυσοχοΐδη. Λύθηκαν τα χέρια, ανοίγουν κεφάλια, σπάνε τα χέρια, παραβιάζεται το οικογενειακό άσυλο. Η Ελληνική Αστυνομία που αποφεύγει να φοράει διακριτικά όπως υποχρεούται αλλά φοράει άλλα διακριτικά, όπως σιδηρογροθιές στα κράνη και ναζιστικά σύμβολα στα μπράτσα».

Οσα ειπώθηκαν προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Λάρισας Θανάση Νταβούρα, ο οποίος προ ολίγων ημερών προχώρησε σε μια ιδιαιτέρως προκλητική δήλωση, αφού είπε μεταξύ άλλων: «Για τρεις κλομπιές στη Νέα Σμύρνη απολογούμαστε στο απλυταριό», παρότι μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκε αστυνομικό πογκρόμ εναντίον διαδηλωτών και κατοίκων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την επίμαχη εκπομπή ο Θ. Νταβούρας είπε μεταξύ άλλων ότι καταδικάζει «απερίφραστα τέτοιες ρατσιστικές απόψεις και τους εκφραστές της», υπογραμμίζοντας πως «αναμένω πλέον την επίσημη αντίδραση του δημάρχου Λαρισαίων». Η αντίδραση του δημάρχου ήρθε, αφού ανακοίνωσε ότι ο Κ. Σταυριανός θα απομακρυνθεί από το δημοτικό ραδιόφωνο επειδή «επέλεξε να καταχραστεί της φιλοξενίας, μετατρέποντάς τη αυθαίρετα σε εκπομπή πολιτικού σχολιασμού».

«Η αστυνομία τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας»

«Είχα κάνει μια εκπομπή τη 17η Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο και μετά ετοίμασα ακόμη μία για την Ελληνική Αστυνομία η οποία έπαιξε στις 17 Δεκεμβρίου 2020. Ζήτησα από τους ακροατές να μου προτείνουν τραγούδια, όπως κι έγινε» δήλωσε στο Documento ο Κ. Σταυριανός. «Κάποιος από τους τοπικούς δημοσιογράφους που εργάζεται σε ιστοσελίδα της περιοχής απομαγνητοφώνησε την εκπομπή και την έστειλε στην αστυνομία. Σίγουρα έγινε έτσι όπως το λέω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια το σημαντικό δεν είναι η αντίδραση του συγκεκριμένου αστυνομικού, αλλά του δημάρχου. Μάλιστα δεν ειδοποιήθηκα ποτέ ότι λύεται η συνεργασία, το έμαθα από το διαδίκτυο».

Στη συγκεκριμένη εκπομπή «πρόσεξα αφενός τα κείμενα να μην είναι ποινικώς κολάσιμα, αφετέρου στόχος μου δεν ήταν να προκαλέσω χωρίς λόγο, απλώς να πω αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν. Χωρίς να το θέλω, αυτή η εκπομπή ακούστηκε πάρα πολύ. Μάλλον αυτό που ήθελε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που πήγε να ρουφιανέψει στην αστυνομία γύρισε μπούμερανγκ. Οπως μπούμερανγκ γύρισε και η αντίδραση του δημάρχου, γιατί υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τον κόσμο: όχι αναφορικά με την επάνοδό μου –αυτό δεν με αφορά πλέον– αλλά όσον αφορά την ουσία του θέματος που είναι η δράση της αστυνομίας και η λογοκρισία. Η αστυνομία έκανε και κάνει τη δουλειά της. Κι εμείς κάνουμε τη δική μας. Είμαστε απέναντι στις πρακτικές αυτές –προσωπικά μιλάω πάντα– και προσπαθούμε με την καθημερινή μας στάση να την περάσουμε σε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε».

«Δεν σας επιτρέπουμε να μας στοχοποιείτε»

Τη δόξα του Θ. Νταβούρα ζήλεψε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γρηγόριος Γερακαράκος, ο οποίος συνυπέγραψε ανακοίνωση κατά της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Γ. Γερακαράκου ήταν αφίσα της ΟΕΝΓΕ για το συλλαλητήριο που οργάνωσε στις 17 Μαρτίου 2021, για την οποία επιλέχθηκε ένα σκίτσο μιας νοσοκομειακής γιατρού να συλλαμβάνεται από αστυνομικούς ενώ πολίτες χειροκροτούν από τα μπαλκόνια τους. Στην επίμαχη ανακοίνωση την οποία συνυπογράφει ο Γ. Γερακαράκος και καταφέρεται εναντίον της ΟΕΝΓΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «δεν σας επιτρέπουμε να μας στοχοποιείτε σαν εργασιακή ομάδα και πρόσωπα… Δεν ανεχόμαστε τέτοιου είδους στιγματισμό και περιθωριοποίηση. Σας καλούμε άμεσα, με κάθε πρόσφορο τρόπο να ανασκευάσετε και να αποκαταστήσετε την τιμή και το κύρος του Ελληνα αστυνομικού, που –ακουσίως ευελπιστούμε– προσβάλλατε».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter