Βουλή: Αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Μεταφορών για οδηγό ΚΤΕΛ που απολύθηκε «γιατί δεν είχε μέσον»

Βουλή: Αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Μεταφορών για οδηγό ΚΤΕΛ που απολύθηκε «γιατί δεν είχε μέσον»

Αναφορά προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Αφορά απόλυση οδηγού στα ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ -του Χρήστου Ρωσίδη – που είχε προσληφθεί μέσω ΟΣΕΘ ο οποίος – όπως αναφέρει σε επιστολή του που δημοσιεύουμε- απολύθηκε γιατί «δεν είχε μέσον», ενώ του ζήτησαν να υπογράψει δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο παραπάνω οδηγός είχε προσληφθεί τον Μάρτιο του 2020 στα ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ μέσω ΟΣΕΘ για την εκπλήρωση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη.
Αν και είχε εργαστεί δύο εξάμηνα, εντελώς αιφνίδια και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε και του ζητούσαν επίμονα να υπογράψει δήλωση οικειοθελούς αποχώρησης. Επίσης ο ίδιος παραπονείται ότι υπήρξε καθυστέρηση στο να του χορηγήσουν τη βεβαίωση ενσήμων των δύο τελευταίων μηνών για να μπορέσει να ενταχθεί στο Ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ
Τέλος ισχυρίζεται, ότι για να του ανανεωθεί η σύμβαση θα έπρεπε να διαθέτει « μέσον», το οποίο δεν διέθετε και αυτός είναι ο λόγος της απόλυσής του.
Επειδή ο παραπάνω πρώην οδηγός των ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ επιθυμεί μία απάντηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό, όπως διερευνήσετε τις καταγγελίες του παραπάνω οδηγού»

Δημοσιεύουμε την επιστολή του Χρήστου Ρωσίδη:

Ονομάζομαι Χρήστος Ρωσίδης, είμαι οδηγός βαρέων οχημάτων από το 1987, είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης και δεν κατάγομαι από τις Σέρρες.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2019 κατέθεσα στο ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ αίτηση για να προσληφθώ ως οδηγός λεωφορείου στην Θεσσαλονίκη για το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ. Να σημειώσω εδώ ότι δεν είχα κάποια γνωριμία, το λεγόμενο μέσον.
Πράγματι τον Μάρτιο του 2020 δέχτηκα τηλέφωνο από το ΚΤΕΛ ΣΕΡΡΩΝ, στο οποίο μου ανακοίνωσαν, προς μεγάλη μου έκπληξη ομολογώ, ότι προσλαμβάνομαι.
Από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησα την εργασία μου, διοικητικά στελέχη του ΚΤΕΛ Σερρών ρωτούσαν επίμονα ποιος μ’ έβαλε στο ΚΤΕΛ. Εγώ απαντούσα, πως δεν μπήκα μέσω κάποιου και ότι δεν είχα μέσον. Φυσικά δεν με πίστευαν. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι μάλλον είχα προσληφθεί από λάθος και φυσικά και τα δύο εξάμηνα που εργάστηκα εκεί, ήμουν πάντα με το φόβο και το άγχος ότι κάποια στιγμή θα χάσω την δουλειά μου. Αφού πέρασε το πρώτο εξάμηνο για καλή μου τύχη ανανεώθηκε η σύμβαση μου για άλλους έξι μήνες. Βέβαια και στο δεύτερο εξάμηνο με κυριαρχούσαν τα ίδια συναισθήματα, αφού έβλεπα ότι όποια καινούργια άτομα προσλαμβάνανε δεν είχαν καμιά σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς μας. Οι άνθρωποι προερχόταν από εντελώς διαφορετικά επαγγέλματα, οι οποίοι, όπως ήταν φυσικό, δεν είχαν καμιά πείρα αφού δεν ήξεραν να οδηγήσουν καλά καλά. ΕΙΧΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕΣΟΝ.
Και πράγματι στις 16/03/2021 και ώρα 12 το μεσημέρι ημερομηνία κατά την οποία έληγε η σύμβαση μου, πάνω στο τιμόνι και την ώρα που εκτελούσα δρομολόγιο, ειδοποιήθηκα από διοικητικό υπάλληλο των γραφείων του ΚΤΕΛ Σερρών στην Θεσσαλονίκη, ότι με απόφαση του Δ.Σ. η σύμβαση μου δεν ανανεώνεται. Έπεσα από τα σύννεφα γιατί τους άλλους συναδέλφους που δεν θα ανανεωνόταν η σύμβαση τους, τους είχαν ειδοποιήσει τουλάχιστον 10 ημέρες πριν. Βλέποντας αυτό, σκεφτόμουν ότι ίσως φανώ τυχερός κι αυτή την φορά. Προσπαθούσα να είμαι πολύ τυπικός και προσεκτικός στην δουλειά μου πιστεύοντας, ότι ίσως αυτό εκτιμηθεί. Σημειώνω εδώ, ότι ο διοικητικός υπάλληλος αφού μου ανακοίνωσε για τη μη ανανέωση της σύμβασης μου, μου ζήτησε αφού τελειώσω την βάρδια μου να μεταβώ στα γραφεία για να υπογράψω δήλωση, η οποία του είχε σταλεί από τα γραφεία του ΚΤΕΛ στις Σέρρες, για την οικειοθελή μου αποχώρηση. Φυσικά δήλωσα, ότι δεν θα υπέγραφα καμία τέτοια δήλωση, αφού σε καμιά περίπτωση δεν αποχωρούσα οικειοθελώς αλλά με έδιωχναν αυτοί. Ομολογώ ότι μου φάνηκε περίεργος ο τρόπος που απολύθηκα, εξαιτίας του λόγου, ότι όλοι οι άλλοι συνάδελφοι ειδοποιήθηκαν 10 ημέρες πριν και εγώ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Τις επόμενες ημέρες έμαθα πως συνάδελφο, τον οποίο είχαν ειδοποιήσει 10 ημέρες πριν ότι δεν θα του ανανέωναν την σύμβαση, τον ξανά προσέλαβαν γιατί είχε μέσον και δεχόταν πιέσεις.
Τις επόμενες ημέρες απευθύνθηκα στον ΟΑΕΔ για να πληροφορηθώ αν δικαιούμαι ταμείο ανεργίας, για να έχω κάποιο εισόδημα μέχρι να βρω δουλειά, μιας και απολύθηκα μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία λόγω κορονοϊού. Πράγματι ο ΟΑΕΔ με πληροφόρησε ότι δικαιούμαι ταμείο ανεργίας και μου ζήτησε να καταθέσω βεβαίωση ενσήμων από τον εργοδότη μου για τους δύο τελευταίους μήνες της απασχόλησης μου, δηλαδή του Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021. Και σ’ αυτό το θέμα συνάντησα δυσκολίες αφού την παραπάνω βεβαίωση μου την έδωσαν κυριολεκτικά με το ζόρι και μετά από 10 ημέρες και αφού τους απείλησα, ότι θα ενημερώσω την Επιθεώρηση Εργασίας.
Απ’ όλα όσα σας αναφέρω παραπάνω, δημιουργείται το ερώτημα: ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;
Πως είναι δυνατόν το ΚΤΕΛ να ακολουθεί αυτές τις πρακτικές και μάλιστα τόσο απροκάλυπτα; Απ’ ότι γνωρίζω και ακούω, το κράτος τους έδωσε ένα σεβαστό ποσό για να αναλάβουν το συγκοινωνιακό έργο στην Θεσσαλονίκη. Εμείς οι οδηγοί πληρωνόμαστε κατευθείαν από τον ΟΣΕΘ. Είναι σίγουρο, ότι λόγω της πανδημίας κάνουν χρήση όλων των μέτρων στήριξης που είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις από το κράτος, με την υποχρέωση όμως των επιχειρήσεων από τη μεριά τους, να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας. Πως είναι δυνατόν, αυτή η επιχείρηση να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους κατά το δοκούν σύμφωνα με ότι βολεύει αυτήν και τα πρόσωπα, που της υποδεικνύουν ποιόν θα προσλάβει και ποιόν θα απολύσει; Και όταν ένας πολίτης ή εργαζόμενος γνωρίζει ή πληροφορείται αυτά τα γεγονότα, το μυαλό του πάει κατευθείαν σε πολιτικά πρόσωπα. Και πως είναι δυνατόν να απολύουν έναν εργαζόμενο και να τον στέλνουν στο Ταμείο Ανεργίας, δηλαδή να πληρώνεται από το κράτος και την ίδια στιγμή να προσλαμβάνουν κάποιον άλλον, ο οποίος πληρώνεται κι αυτός από το κράτος. Δηλαδή κάνουν ότι τους βολεύει όμως όχι με δικά τους χρήματα, αλλά με κρατικά χρήματα. Υπάρχει κάποιος που τα παρακολουθεί και τα ελέγχει όλα αυτά; Οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο μας εκλέξαμε και τοποθετήσαμε κάποιους ανθρώπους στις θέσεις που κατέχουν σήμερα για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα, όχι για να ασκούν πιέσεις και να ζητούν να προσληφθούν οι δικοί τους και οι υπόλοιποι να μένουν άνεργοι ή να χάνουν τις δουλειές τους.
Επιστολή μέσω mail έστειλα και στον κ Καραμανλή, όμως απ’ ότι φαίνεται δεν ασχολήθηκε καν, ούτε έστω μια τυπική απάντηση δεν μου έστειλε. Άλλωστε γιατί να στείλει; Ποιος είμαι εγώ για να ασχοληθεί μαζί μου;
Κλείνοντας δηλώνω, ότι όπου μπορώ να δημοσιοποιήσω τα παραπάνω θα το πράξω. Είστε ο δεύτερος στον οποίο το δημοσιοποιώ γιατί πιστεύω για σας, ότι είστε ένας πολιτικός που δεν θέλει και δεν του αρέσουν αυτές οι πρακτικές. Ίσως αν ο καθένας μας αρχίζει να κάνει γνωστά τέτοια γεγονότα να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αισθάνομαι για όλα τα παραπάνω θυμωμένος αλλά πάνω απ’ όλα Αδικημένος.
Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε την επιστολή μου.
Με εκτίμηση
Χρήστος Ρωσίδης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter