Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το διαβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καταργεί το οκτάωρο, διπλασιάζει τις υπερωρίες που θα «πληρώνονται» με ρεπό, καταργεί συνδικαλιστικά κεκτημένα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μεταπολιτευτική περίοδο και «ξηλώνει» έτι περαιτέρω το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέποντάς το σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Την αρχή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έκανε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μίλησε για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων με τριπλή στόχευση. «Πρώτα απ΄ όλα, το νομοσχέδιο είναι καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ. Ό,τι δεν μπόρεσε να περάσει (ο ΣΕΒ) κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έρχεται τώρα να το επιβάλλει» είπε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με ακραία νεοφιλελεύθερες και «θατσερικές» προβλέψεις.

Ως προς τον δεύτερο σκοπό της πλειοψηφίας, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εμμονή αναθεωρητισμού των κεκτημένων της μεταπολίτευσης», η οποία εκφράζεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα νομοσχέδια που αφορούσαν τις πορείες, την αυτοτέλεια των ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία. «Τρίτος στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσετε τη χώρα μια ειδική οικονομική ζώνη στην Ευρώπη» υποστήριξευπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία.

«Αποθέωση του απεργοσπαστισμού»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Μουλκιώτης μίλησε για «χειρουργική παρέμβαση στο εργατικό δίκαιο» και στα συνδικαλιστικά κεκτημένα. Κατά τον ειδικό αγορητή του τρίτου κόμματος της Βουλής, η κυβέρνηση «σπεύδει απροκάλυπτα να ικανοποιήσει τους εντολείς της, την εργοδοτική πλευρά» κι ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕενώ κατατάσσεται πέμπτη στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. 

Συμφωνώντας με τα λεγόμενα της κ. Ξενογιαννακοπούλου, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η ΝΔ δημιουργεί μία ειδική οικονομική ζώνη, νομοθετώντας όσα οι δανειστές δεν διανοήθηκαν να επιβάλλουν. Επιπλέον, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι «ταφόπλακα» και «αποθέωση του απεργοσπαστισμού», επισημαίνοντας πως χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και απλήρωτη εργασία. Ξεκαθάρισε δε ότι το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Χατζηθάφτη, πολύ προοδευτικό το νομοσχέδιο!»

Σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αποκαλώντας τον υπουργό Εργασίας «Χατζηθάφτη» και το νομοσχέδιο «για τα σκουπίδια». Αρχικά, ο κ. Κατσώτης απάντησε στα σχόλια του εισηγητή της ΝΔ, Κ. Μαραβέγια, χαρακτηρίζοντάς τον εμμέσως πλην σαφώς «χρυσαυγίτη». «Αυτά έλεγαν και οι χρυσαυγίτες, αλλά σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει», ήταν η απάντησή του στα σχόλια του βουλευτή της πλειοψηφίας σε σχέση με τις απολύσεις που είχαν γίνει στον «Ριζοσπάστη».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ μίλησε για κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, εξυπηρέτηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου και αποτύπωση του ταξικού μίσους της ΝΔ έναντι του κόσμου της εργασίας. Επιπρόσθετα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση νομοθετεί την αύξηση των ωρών εργασίας από οκτώ σε δέκα με τις ίδιες απολαβές για τους εργαζόμενους. «Ο εργάσιμος χρόνος θα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης» είπε, σημειώνοντας ότι συνολικά οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 12 ώρες, καθώς προβλέπεται μία ώρα υπερεργασία και 3 ώρες υπερωρίας. 

Τόνισε δε ότι ο εργοδότης θα δικαιούται να ζητά και επιπλέον εργασία που θα ξεπερνά τις 12 ώρες, γεγονός που καταστρατηγεί μέχρι και την πρόβλεψη της ΕΕ για 13 ώρες εργασίας ημερησίως. Επ΄ αυτού, εξήγησε ότι «μιλάμε για σκλαβιά» αν προστεθούν το διάλειμμα (το οποίο δεν προσμετράται στον χρόνο εργασίας) και η ώρα που καταναλώνεται για τη μετάβαση στον χώρο εργασίας«Ό,τι δεν είχαν κάνει οι προηγούμενοι, τα συμπεριλαμβάνετε σε αυτό το νομοσχέδιο» ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, προσθέτοντας: «Μπράβο σας κ. Χατζηδάκη, πολύ προοδευτικό!».

«Πάσχει σοβαρά το νομοσχέδιο»

Από την Ελληνική Λύση, η Μαρία Αθανασίου παρέθεσε τη διαφωνία του κόμματος άρθρο προς άρθρο και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «πάσχει σοβαρά». Ειδικότερα, στηλίτευσε ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αφήνουν αδύναμους τους εργαζόμενους απέναντι στους εργοδότες και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μετά από τόσο παρατεταμένο lockdown, η κυβέρνηση να θεωρεί πως το εργατικό δυναμικό της χώρας έχει ανάγκη για ρεπό και ανάπαυλα αντί για χρήματα.

«Έκτρωμα, τερατούργημα και καταστροφή»

Δριμεία κριτική άσκησε και η ειδική αγορήτρια του ΜΕΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία έκανε λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα, τερατούργημα και καταστροφή». Προέβλεψε ότι το σχέδιο νόμου θα αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων προς δυσμενέστερη κατεύθυνση, αποτελώντας το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. «Η επί της αρχής στάση μας είναι απολύτως αρνητική» αποσαφήνισε, κρίνοντας πως υπάρχουν και βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να είναι συνυπεύθυνοι στο «χαντάκωμα της νέας γενιάς» και στη μετατροπή των νέων σε «εργασιακούς δούλους». Η κ. Απατζίδη έθιξε ακόμα ότι με αυτές τις ρυθμίσεις, κανένας νέος – μέλος της γενιάς του brain drain δεν θα διανοηθεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter