Βουλώνουν στόματα για να θωρακίσουν Κυριάκο και κυβέρνηση

Βουλώνουν στόματα για να θωρακίσουν Κυριάκο και κυβέρνηση

Οι απροστάτευτοι πολίτες την ατομική ευθύνη και οι ανέμελοι κυβερνώντες το ακαταδίωκτο. Δρώντας καθεστωτικά, προσβάλλοντας κατάφωρα την καθημαγμένη κοινωνία αλλά και το κράτος δικαίου, καθώς ακυρώνει τον ανεξάρτητο λειτουργικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε άλλη μία φορά με γνώμονα τη διασφάλιση του «αποφασίζομεν και πράττομεν» χωρίς να λογοδοτούμε πουθενά.

Επιμέλεια:  Σοφία Αναστασίου 

Εντρομη μπροστά στο κύμα των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει τα τραγικά λάθη τα οποία έχει διαπράξει στη διαχείριση της πανδημίας και επιθυμώντας να παραμείνει στο σκοτάδι το ζοφερό παρασκήνιο των ατελέσφορων μέτρων που έχει λάβει, τα οποία συνθέτουν ένα πλέγμα και ποινικών ευθυνών εκτός από τις πολιτικές, η κυβέρνηση με πρόσημο την προσχηματική ευαισθησία απέναντι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ξεπέρασε τον κακό της εαυτό νομοθετώντας προληπτικά το δικό της ακαταδίωκτο.

Νομοθετώντας παράνομα, καθώς δεν επιτρέπεται σε μη πολιτικά εγκλήματα συγκαλυμμένη αμνηστία σε ποινικά ελεγκτέες κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις.

Θεωρώντας ότι βρίσκεται υπεράνω νόμων και συντάγματος η κυβέρνηση ψήφισε την κατάπτυστη τροπολογία, που έχει ήδη προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στη νομική και την ιατρική κοινότητα, με την οποία θέσπισε για κάθε γνώμη, για κάθε ψήφο, για κάθε απόφαση το ακαταδίωκτο των μελών τριών επιτροπών:

  • Της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ετσι, από τυχόν ποινικές ευθύνες αμνηστεύονται όχι μόνο οι λοιμωξιολόγοι που συμμετέχουν στην εθνική επιτροπή αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Φιλίππου, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μέσω αυτών, αλλά και διά της σιωπής των λοιμωξιολόγων, τους οποίους εξαιρεί ακόμη και από την υποχρέωση κατάθεσης, καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι απώτερος σκοπός είναι η θωράκιση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών του απέναντι σε μια μελλοντική διερεύνηση των πεπραγμένων τους.

Και τι καλύτερο από… στόματα ερμητικά κλειστά και με τη βούλα του νόμου!

Τρίτη κατά σειρά νομοθετική ασυλία

Από την πρώτη στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία φρόντισε να προστατεύσει διά του ακαταδίωκτου τους τραπεζίτες που διώκονταν για επισφαλή δάνεια εκατομμυρίων αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς τους, όπως στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για τα θαλασσοδάνεια των δύο κομμάτων. Η συνταγματικότητα ή μη του συγκεκριμένου νόμου, τον οποίο τουλάχιστον τρία δικαστικά συμβούλια αρνήθηκαν να εφαρμόσουν, εκκρεμεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε η νομοθέτηση ποινικής «ασυλίας» για τα μέλη του ΤΧΣ, σε μια προσπάθεια κάλυψης τυχόν ευθυνών τους σε κρίσιμες αποφάσεις όπως αυτή της σκανδαλώδους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επίμαχη είναι ακόμη μία «αντισυνταγματική» ρύθμιση που βάζει προσκόμματα σε ανοικτές εισαγγελικές έρευνες, όπως για παράδειγμα στην υπόθεση με τα «διπλά βιβλία» του ΕΟΔΥ, όπου προΐσταται ο κ. Αρκουμανέας.

 

Ασυλία με αντάλλαγμα  τη σιωπή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι κοροϊδεύει τους πολίτες.

Ενώ από την αρχή της πανδημίας οχυρωνόταν για τις αποφάσεις της πίσω από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, έρχεται τώρα να μας πει ότι ο ρόλος της ήταν απλώς συμβουλευτικός, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι όλες οι σχετικές συνεδριάσεις γίνονται εν κρυπτώ.

Γι’ αυτό άλλωστε εδώ και μήνες το Documento έχει θέσει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής. Ηδη η δημοσιοποίηση μόνο ενός μικρού μέρους των πρακτικών από την εφημερίδα «Δημοκρατία» κατέδειξε ότι η περιβόητη επιτροπή άγεται και φέρεται από κυβερνητικά στελέχη.

Επομένως η κυβέρνηση δεν αμνηστεύει μόνο τους λοιμωξιολόγους αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη που εδώ κι έναν χρόνο τα ρίχνουν στους λοιμωξιολόγους για την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό απαιτείται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων.

Η ασυλία βέβαια δεν παρέχεται τυχαία, αλλά με αντάλλαγμα τη σιωπή των μελών της επιτροπής σε τυχόν μελλοντική προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, αφού ορίζει ακόμη και την απαγόρευση κλήτευσής τους ως μαρτύρων.

Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά τους απέναντι στους γιατρούς, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές και πειθαρχικές διώξεις επειδή ζητούσαν επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό, ενώ διοικητές νοσοκομείων έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τους αποπέμψουν. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που ζητεί «πρόνοια ασυλίας για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο πρόεδρός του Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Ο ίδιος δήλωσε ότι αποποιείται την ασυλία που του παρέχει ο νόμος ως μέλους της επιτροπής «μέχρι να καλυφθεί και ο τελευταίος γιατρός και νοσηλευτής της χώρας με τον ίδιο λογικό και δίκαιο τρόπο».

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter