Βραβεία Πούλιτζερ σε 2 δημοσιογράφους: Για τις εκτελέσεις αθώων στην Κολομβία και για το Noor 1

Βραβεία Πούλιτζερ σε 2 δημοσιογράφους: Για τις εκτελέσεις αθώων στην Κολομβία και για το Noor 1
Από το άρθρο του «The New Republic»

Υπάρχουν και χώρες όπου η Δημοσιογραφία «λειτουργεί» και τιμάται όπως πρέπει.

Δύο σημαντικοί δημοσιογράφοι τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ για το 2020 και αφορούν δύο διαφορετικά θέματα:

Η πρώτη διάκριση ήταν για την Κολομβιανή δημοσιογράφο Μαριάννα Παλάου, που έγραψε στην εφημερίδα Guardian για τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας υπό τις οδηγίες του Στρατηγού Μάριο Μοντόγια κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ανταρτών του Farc.

Η ίδια η Παλάου λέει ότι έδωσε φωνή στα θύματα των στρατιωτικών δολοφονιών της Κολομβίας.

«Εντυπωσιαστήκαμε με την αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας από τη Μαριάνα για τα “ψευδώς θετικά” και τον τρόπο με τον οποίο οι αναφορές της αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για παρατεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εποχή των συγκρούσεων που πολλοί δράστες ήλπιζαν να αποφύγουν», λέει ο Steve Sapienza από τα κεντρικά γραφεία της διοργάνωσης Πούλιτζερ.

Το δεύτερο βραβείο ήταν για τον Αμερικανό δημοσιογράφο, Αλεξάντερ Κλαπ για το λεπτομερέστατο ρεπορτάζ για το ναρκόπλοιο Noor1 στο (αμερικανικό) περιοδικό «The New Republic», υπό τον τίτλο «The Vampire Ship» (Το πλοίο βαμπίρ).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και παραθέτει γεγονότα που οδήγησαν τις ελληνικές αρχές στη σύλληψη του πλοίου Noor 1 και του πληρώματος, με φορτίο τουλάχιστον δύο τόνων ηρωίνης. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομερώς τα γεγονότα, τις εξαφανίσεις και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης.

Επίσης, περιλαμβάνει πλήθος λεπτομερών αναφορών στη διασύνδεση των κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη διακίνηση του ναρκοφορτίου στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ελλάδα.

«Ο επιλαχών του 2021 Breakthrough Award είναι ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, για ένα άρθρο για το The New Republic με τίτλο «Το πλοίο Βαμπίρ». Αυτό το μακροσκελές άρθρο εντυπωσίασε τους κριτές με την αφήγηση του ως θρίλερ, που ξεδιπλώνει έναν περίπλοκο ιστό διαφθοράς και εγκλήματος στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Το ρεπορτάζ του Κλαπ χρειάστηκε έναν χρόνο, με πολλά ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 100 μάρτυρες και εξέτασε νομικά έγγραφα, συμβόλαια αποστολής, μαρτυρίες στην αστυνομία και πολλά άλλα, για να παράσχει τον πληρέστερο απολογισμό μιας μεγάλης υπόθεση ναρκωτικών. Ήταν η κύρια ιστορία στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του The New Republic» αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter