Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας παραμένουν τα ελληνικά νησιά και η Πορτογαλία

Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας παραμένουν τα ελληνικά νησιά και η Πορτογαλία

Εκτός βρετανικής «πράσινης λίστας» για ταξίδια στο εξωτερικό -δίχως την υποχρέωση καραντίνας κατά την επιστροφή- παραμένουν τα δημοφιλή για τους Βρετανούς τουρίστες ελληνικά νησιά, όπως εμμέσως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς.

Όταν ρωτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3/6/2021 εάν θα προστεθούν περισσότερες χώρες στην πράσινη λίστα όταν επανεξεταστεί σε τρεις εβδομάδες, απάντησε: «Θα ενεργούμε πάντα τη στιγμή που έχουμε πληροφορίες που είναι σχετικές», σημειώνοντας πως δεν ξέρει τι θα περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό.

«Έχουμε κάνει θαύματα με το πρόγραμμα εμβολιασμού μας και ο υπόλοιπος κόσμος θα καλύψει τη διαφορά – η Ευρώπη είναι πιθανότατα 10 εβδομάδες πίσω, αλλά θα τα καταφέρει», πρόσθεσε για να συμπληρώσει:

«Δεν ξέρω ακριβώς τι θα σημαίνει αυτό για το καλοκαίρι, αλλά η αποφασιστική δράση σήμερα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύσει το μέλλον για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να κάνουμε ένα ασφαλές άνοιγμα».

Αντίθετα η Πορτογαλία μετακινείται από την «πράσινη» στην «πορτοκαλί» λίστα, όπως δήλωσε ο Γκραντ Σαπς. Όπως είπε σχετικά με την Πορτογαλία υπάρχει διπλασιασμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία. Αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός πως παρουσιάστηκε και η «ινδική μετάλλαξη» για την οποία δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία και δεν γνωρίζουν αν καλύπτεται από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως είπε ο Γκραντ Σαπς, δεν θέλουν να το διακινδυνεύσουν. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την προσεχή Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αλλάζει την «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα – Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Ειδικότερα για την Ελλάδα προηγήθηκε έντονη φημολογία πως στην επικαιροποιημένη «πράσινη» λίστα θα εντάσσονταν πιθανώς η Κως, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος, με τη Μύκονο και την Κεφαλονιά να βρίσκονταν επίσης στο «κάδρο». Το ίδιο και οι Κανάριες Νήσοι, όπως επίσης η Μάλτα και η Φινλανδία.

Ωστόσο, η «πράσινη» λίστα παραμένει ανέπαφη και μάλιστα χωρίς την Πορτογαλία.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε επιτύχει εδώ στη χώρα, την ώρα που ασφαλώς θα επιτρέπουμε τα ταξίδια όπου υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν» είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, την ώρα που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μεγάλη απογοήτευση χιλιάδων Βρετανών που ήθελαν να σχεδιάσουν τις διακοπές τους.

Όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία από τις «πράσινες» χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη καραντίνα.

Στην «πράσινη» λίστα που είχε ανακοινωθεί στις 7 Μαΐου βρίσκονται Ισραήλ, Πορτογαλία, Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

Πληροφορίες: BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter