Βρετανικές τοπικές εκλογές: Θρίαμβος των Συντηρητικών, πανωλεθρία των Εργατικών και νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος

Βρετανικές τοπικές εκλογές: Θρίαμβος των Συντηρητικών, πανωλεθρία των Εργατικών και νίκη του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος

Πανωλεθρία των Εργατικών έδειξαν οι κάλπες για τις τοπικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπό εσωκομματική αμφισβήτηση πιθανότατα θα βρεθεί ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έπειτα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Ο ίδιος όχι μόνο απέτυχε να ισχυροποιήσει το κόμμα του αλλά η πολιτική του το οδήγησε σε τροχιά ραγδαίας συρρίκνωσης. Οι Εργατικοί φαίνεται να μην συνέρχονται τη μετά Κόρμπιν εποχή και η μάχη για τη διαδοχή θα είναι σκληρή την επαύριον των εκλογών.

Πρώτο αναδείχθηκε το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) στη Σκωτία ενώ σκληρή μάχη διαφαίνεται για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Η νίκη του SNP στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο, ειδικά αν είναι αυτοδύναμη, θα «ανάψει φωτιές» στο Λονδίνο διότι διακηρυγμένος στόχος της ηγέτη του Νίκολα Στάρτζεον είναι προκήρυξη δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Θρίαμβος των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον παρά τις ισχυρές πιέσεις που δεχόταν τις τελευταίες εβδομάδες, ελέω σκανδάλων. Οι εκλογές για τον ίδιο διέθεταν ένα χαρακτήρα δημοψηφισματικό διότι κρινόταν τόσο η πολιτική του Brexit όσο και η διαχείριση της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης. Οι Τόρηδες κατέκτησαν μάλιστα το ιστορικό «κάστρο» των Εργατικών, το Χάρτπουλ μετά από 62 χρόνια. Άνοδο κατέγραψαν οι Πράσινοι λαμβάνοντας μερική από τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων των Εργατικών.

Συνολικά και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση οι Συντηρητικοί κερδίζουν 1349 έδρες (+179), οι Εργατικοί 861 έδρες (-170), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 265 (-29), οι Πράσινοι 77 (+50), το UKIP 0 (-2) και οι άλλοι/ανεξάρτητοι συνδυασμοί 185 (-88).

Η δημαρχία του Λονδίνου δεν έχει κριθεί ακόμη και πιθανόν να υπάρξει και δεύτερος γύρος την επόμενη εβδομάδα αν δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο 50% στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, φαβορί για την νίκη είναι ο νυν δήμαρχος και μέλος των Εργατικών, Σαντίκ Kαν. Οι Εργατικοί φαίνεται να επανακατοχυρώνουν την δύναμη τους ως πρώτη δύναμη, στο ουαλικό κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter