Βρετανός αστυνομικός καταδικάστηκε για συμμετοχή σε νεοναζιστική οργάνωση (Photos)

Ένας Βρετανός αστυνομικός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε μια απαγορευμένη νεοναζιστική οργάνωση και κατοχή εξτρεμιστικού υλικού, μεταξύ άλλων του μανιφέστου του Νορβηγού μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Ο 22χρονος Μπέντζαμιν Χάναμ, ένας αστυνομικός σε δοκιμαστική υπηρεσία στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, πιστεύεται πως είναι ο πρώτος εν ενεργεία Βρετανός αστυνομικός που καταδικάζεται για τρομοκρατία.

Κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στη National Action, μια ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε το 2016, αφότου επιδοκίμασε τον φόνο της Τζο Κοξ, της βουλευτίνας η οποία δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με ναζιστικές πεποιθήσεις.

Επρόκειτο για την πρώτα ακροδεξιά οργάνωση που απαγορεύτηκε στη Βρετανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2018 ένα από τα μέλη της δήλωσε ένοχο για τον σχεδιασμό της δολοφονίας μιας άλλης βουλευτίνας με σπαθί και για απειλές να σκοτώσει έναν αστυνομικό.

Ο Χάναμ καταδικάστηκε επίσης από το δικαστήριο του Λονδίνου ότι είπε ψέματα στις αιτήσεις του στην αστυνομία και ότι κατείχε έγγραφα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία, έγινε γνωστό από την αστυνομία. Επιπλέον, ο 22χρονος δήλωσε ένοχος σε άλλες κατηγορίες περί κατοχής άσεμνων φωτογραφιών ενός παιδιού.

Η ποινή του Χάναμ, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα ανακοινωθεί στις 23 Απριλίου.

Οι σχέσεις του με την οργάνωση National Action χρονολογούνται από τις αρχές του 2016, έξι μήνες προτού τεθεί εκτός νόμου, ωστόσο εκείνος συνέχισε την εμπλοκή του στην οργάνωση και το παρακλάδι της NS131 και μετά την απαγόρευση, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Σμιθ, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.

Ο Μπέντζαμιν Χάναμ είπε ψέματα αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή με κάποια ακροδεξιά οργάνωση στην αίτησή του για να ενταχθεί στη Μητροπολιτική Αστυνομίας, την οποία κατέθεσε το 2018.

Οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν την εμπλοκή του τον Φεβρουάριου του 2020, μετά τη διαρροή των στοιχείων των μελών ενός ακροδεξιού διαδικτυακού φόρουμ, του Iron March, όπου συμμετείχε με το ψευδώνυμο “Anglisc”.

Ο Χάναμ συνελήφθη έναν μήνα μετά στο σπίτι του, όπου αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα σημειωματάριο με αναφορές στην ακροδεξιά οργάνωση, έναν οδηγό για τη χρήση μαχαιριών και όπλων και το μανιφέστο του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία.

Ο Σμιθ επισήμανε ότι οι πολίτες θα νιώθουν ανησυχία, καθώς ένα μέλος μιας απαγορευμένης οργάνωσης κατάφερε να ενταχθεί στην αστυνομία, ωστόσο σημείωσε ότι το σώμα ενήργησε ταχέως μόλις το παρελθόν του Χάναμ αποκαλύφθηκε.

Όπως τόνισε, οι έλεγχοι που έγιναν στα περιστατικά τα οποία ανέλαβε ο 22χρονος δεν αποκάλυψαν τίποτα το μεμπτό, ούτε οι συνάδελφοί του διατύπωσαν ανησυχίες για τη συμπεριφορά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter