Βόμβα στη Novartis: Ανατρέπεται το αφήγημα της σκευωρίας – Ποινική δίωξη στον εισαγγελέα Αγγελή

Βόμβα στη Novartis: Ανατρέπεται το αφήγημα της σκευωρίας – Ποινική δίωξη στον εισαγγελέα Αγγελή
Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή

Επειδή δεν παρέλαβε στοιχεία από τους αμερικανούς για συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας

Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη έρχεται από το χώρο της Δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση Novartis η οποία ανατρέπει το αφήγημα που έχει «υφάνει» η ΝΔ περί δήθεν «σκευωρίας». Συγκεκριμένα, ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς το 2018 που αφορούσαν σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στη υπόθεση Novartis και συγκεκριμένα πρώην υπουργού της ΝΔ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς ο Αγγελής αποτελεί βασικό μάρτυρα κατηγορίας σε βάρος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ είχε καταθέσει και στον τραγέλαφο της Προανακριτικής Επιτροπής που έστησε η ΝΔ.

Πιο αναλυτικά η ποινική δίωξη αφορά στην άρνηση του Ιωάννη Αγγελή να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς (Σε αντίθεση με την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και είχε έρθει σε κόντρα με την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που ήθελε να τα παραλάβει) κατά τη διάρκεια ταξιδιού των τότε εισαγγελέων Διαφθοράς στη Βιέννη το Δεκέμβριο του 2018 στη Βιέννη, όταν ο ίδιος ήταν επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς που διενεργούσαν την έρευνα και για τα πολιτικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία αφορούσαν σε λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών προσώπων οι οποίοι ερευνώνταν για την υπόθεση Novartis. Ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία επειδή θεωρούσε ότι η παραλαβή έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust. Αμέσως μετά το ταξίδι στη Βιέννη η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς είχε ενημερώσει τον Άρειο Πάγο.

Σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή είχε σχηματιστεί δικογραφία για πέντε αδικήματα. Ειδικότερα για «υπεξαγωγή υπηρεσιακού εγγράφου», για «αντιγραφή προγραμμάτων από ηλεκτρονικό υπολογιστή χωρίς τη συναίνεση της Εισαγγελέως Διαφθοράς», για «παραβίαση προσωπικών δεδομένων» αλλά και για «παράβαση καθήκοντος». Για όλα από αυτά εκτός από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται πάντως και θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Αγγελής είναι για ποιο λόγο αρνήθηκε να παραλάβει τα στοιχεία συγγενικού προσώπου πρώην υπουργού της ΝΔ. Όπως επίσης και αν κινήθηκαν οι διαδικασίες για την παραλαβή των στοιχείων αυτών μέσω της Eurojust ή αν η όλη υπόθεση έμεινε εκεί. Πάντως το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διέθεταν στοιχεία και συγκεκριμένα λογαριασμό για συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού της ΝΔ καταρρίπτει το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας και ότι δήθεν την όλη υπόθεση έστησε η τότε κυβέρνηση, καθώς το επιχείρημα αυτό δεν αντέχει καν στην κοινή λογική.

Να σημειωθεί ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πάντως Ιωάννης Αγγελής, σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονται για τα επίμαχα στοιχεία.

Τον τελευταίο λόγο πάντως, για την εξέλιξη της υπόθεσης θα έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Τι δηλώνει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Με αφορμή την ποινική δίωξη στον Αγγελή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

«Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».

Διαβάστε επίσης

Ο Αγγελής και τα αγγελούδια της Novartis

Εμπλοκή θεσμικών αξιωματούχων στο σκάνδαλο Novartis

Αποκάλυψη – Πόρισμα Σοφουλάκη: Ουσιώδεις οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων

Σκάνδαλο Novartis: Στο έλεος των διαφορετικών… νομικών εκτιμήσεων οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Πόρισμα Σοφουλάκη: Δικαιώνεται η Τουλουπάκη για το χρόνο αποστολής της δικογραφίας Novartis στη Βουλή

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter