Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί παρά τις διεθνείς πιέσεις – Ημέρα οργής στη Δυτική Όχθη

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί παρά τις διεθνείς πιέσεις – Ημέρα οργής στη Δυτική Όχθη

Στη δεύτερη εβδομάδα έχουν μπει οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστίνιοι μαχητές να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 61 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ πάνω από 1,500 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη πλευρά 12 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 2 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 300.

Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γάζας δεν έχουν σταματημό με το Ισραήλ να πραγματοποιεί μπαράζ επιθέσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.

Χτυπήθηκε το μοναδικό εργαστήριο COVID

Όπως έγινε γνωστό, το μοναδικό εργαστήριο για τεστ covid-19 της Γάζας χτυπήθηκε όταν το διπλανό του κτίριο βομβαρδίστηκε. Η Γάζα που είναι ένα από τα μέρη του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας στον κορονοϊό , σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, μένει τώρα χωρίς κέντρο διάγνωσης κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης: Νέος γύρος βομβαρδισμών στη Γάζα – Συνεχίζονται οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (15/05) ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονταν τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας.

Ημέρα οργής στη Δυτική Όχθη

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις διαδηλώσεις στο πλαίσιο της γενικής απεργίας των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας, ενώ συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού.

Στο μεταξύ για νύχτα εντατικών επιθέσεων κάνουν λόγο ισραηλινά μέσα.

Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και 63 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι σοβαρά στις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη. Εκτός από τη Δυτική Όχθη, υπάρχουν και 41 τραυματίες από συγκρούσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απ’ την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Ραμάλα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα συμμετείχαν στην «εξέγερση» στην περιοχή Beit El, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα ξεχωριστό περιστατικό νωρίτερα στη Χεβρώνα όπου ένας Παλαιστίνιος επιχείρησε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε πάνω του, αλλά έπεσε νεκρός απ’ τα πυρά των στρατιωτών.

Διπλωματικές πιέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης θα ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, θα προσφέρουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Μάλτας.

Ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είναι κρίσιμης σημασίας να είναι ανοιχτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εξεύρεση μιας λύσης για το Μεσανατολικό επειδή «αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια (η βία) θα ξανασυμβεί».

«Πιστεύω ότι δεν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος όταν λέω ότι, αυτό που πιθανότατα θα βγει (από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ) είναι μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός, μια προσφορά για ανθρωπιστική βοήθεια και κατόπιν να δούμε πώς θα ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Αφού επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ θα πρέπει «να εργαστεί με τις ΗΠΑ, να εργαστεί με τη Ρωσία, για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση», κατέληξε ο Μπαρτόλο.

Απ’ την πλευρά των ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπάιντεν, που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημόσια το Ισραήλ για τις επιθέσεις του ή να στείλει κάποιον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην περιοχή, τάχθηκε με καθυστέρηση μιας εβδομάδας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.

Προτεραιότητα είναι η άμεση παύση της βίας, τονίζει ο Μπορέλ

Προτεραιότητα είναι η άμεση παύση της βίας και η εφαρμογή εκεχειρίας τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

«H αύξηση της βίας οδήγησε σε μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών . Μεταξύ αυτών είναι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών κι αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και ανέφερε: «για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ ζητεί από όλους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία σχετικά με τις αναβληθείσες παλαιστινιακές εκλογές.

Οι Παλαιστίνιοι απευθύνουν έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε σήμερα από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων – την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter