Γαλάζια προπαγάνδα για το… νέο σχέδιο Μάρσαλ

Γαλάζια προπαγάνδα για το… νέο σχέδιο Μάρσαλ

«Πέφτουν» τα πρώτα διαφημιστικά κονδύλια από την κυβέρνηση της ΝΔ για να πείσουν τον κόσμο ότι ένα… νέο σχέδιο Μάρσαλ θα φέρει την ανάπτυξη. Το Ταμείο Ανάκαμψης χρησιμοποιείται από τη γαλάζια προπαγάνδα για την καλλιέργεια προσδοκιών στην ελληνική κοινωνία, κι ας κατευθύνει τους πόρους η ΝΔ –πού αλλού – κυρίως προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μαζί με τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, για τις δράσεις  του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, δόθηκε το πράσινο φως για διαφήμιση.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών  ενέκρινε την παραγωγή διαφημιστικού υλικού για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο  και της τακτικής που ακολουθεί η ΕΕ για την ανάδειξη του «έργου» της. Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου  Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας υπέγραψε  απόφαση με θέμα «ανάθεση  για παροχή υπηρεσιών δημιουργικού σχεδιασμού και παραγωγής διαφημιστικού υλικού για την προβολή της έγκρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».  Όπως αποτυπώνεται στην απόφαση (Α.Π.72373-17/6/2021) η απευθείας ανάθεση σε εταιρεία («WEARERECIPE» ΑΕ), αφορά σε δημιουργία διαφημιστικού σποτ, συνολικής δαπάνης  24.800 ευρώ (20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Ο   δημιουργικός σχεδιασμός και η παραγωγή διαφημιστικού υλικού έχει στόχο, όπως σημειώνεται,  την πληροφόρηση των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών για τις «επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0». Επίσης επιδιώκεται να επιτευχθεί η «αναγνωρισιμότητα» του Ταμείου Ανάκαμψης.  Όλα αυτά θα προωθηθούν με την παραγωγή τηλεοπτικού σποτ 30’’ με χρήση γραφικών και animation, video 10-15” (cut version τηλεοπτικού spot) και με τη δημιουργία / γραφιστική επιμέλεια παρουσιάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.  Η  παράδοση του διαφημιστικού σποτ  ορίστηκε για τις  17 Ιουνίου 2021 ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών θα έχει γίνει μέχρι τις 10 Ιουλίου 2021.  Η δαπάνη θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών για το οικονομικό έτος 2021.

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης για τις φιέστες Μητσοτάκη

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άφησαν χωρίς κριτική τους πανηγυρισμούς για την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου στην Αθήνα. Ανάλογα με την οπτική τους, στηλίτευσαν  όχι μόνο το συντονισμένο σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,  με επικεφαλής την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αλλά και τους γενικότερους πολιτικοοικονομικούς σχεδιασμούς της ΕΕ που εξυπηρετούνται μέσω του λεγόμενου NextGenerationEU των 800 δισ. ευρώ  για την ανάπτυξη στην ΕΕ. Βεβαίως τα πυρά εκτοξεύτηκαν με ένταση προς την κυβέρνηση της ΝΔ .

Η Κουμουνδούρου ξεκαθάρισε ότι οι  «φιέστες του κ. Μητσοτάκη για το Ταμείο Ανάκαμψης, που ετοίμασε εν κρυπτώ από τα κόμματα και την κοινωνία, δυστυχώς απευθύνονται σε ελάχιστους και ισχυρούς». Μάλιστα, εκτίμησε ότι «φαντασμαγορικά show» δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σχέδιο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη δεν απευθύνεται στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά. Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τους νέους  διαιωνίζεται η οικονομική ανέχεια και ο εργασιακός Μεσαίωνας, ενώ το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης  δεν  απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας.  Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί  για τις προβλέψεις του σχεδίου στον τομέα της βιομηχανίας. Περιορίζεται «σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές ανάγκες  χωρίς μια εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από αυτή». Παράλληλα, κατά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό σχέδιο έχει σε δεύτερη μοίρα τον πρωτογενή τομέα και την έρευνα και καινοτομία, ενώ δεν έχει μέριμνα για την πραγματική μείωση της ανεργίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, όσους βολικούς μονολόγους και να κάνει για τις κάμερες, να ξέρει ότι οι πολίτες δεν τον ακούνε. Πολύ απλά γιατί το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απευθύνεται σε αυτούς», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρθηκε σε «πολύ μεγάλο show, για κονδύλια που θα πάνε σε τόσο λίγους». Το Κίνημα Αλλαγής  προτάσσει  ότι  τα 37,5 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης  πρέπει  να αφορούν   όλες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, αλλά «το  Κυβερνητικό σχέδιο επικεντρώνεται στους λίγους, και στους εκλεκτούς της Κυβέρνησης».

Δηκτικός σε δήλωσή του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης,  μίλησε για συνάντηση «της   πιο αποτυχημένης προέδρου στην Ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής » (για το «πανευρωπαϊκό εμβολιαστικό φιάσκο»)  με τη «Μητσοτάκης ΑΕ»!  Απέρριψε τις θριαμβολογίες  τους, σημειώνοντας  ότι το Ταμείο Ανάκαμψης «θα μεταφέρει δισεκατομμύρια των φτωχότερων Βορειοευρωπαίων στους ολιγάρχες μας των βορείων προαστίων».

Διαφορετική διάσταση στο ζήτημα έδωσε ο Περισσός, δείχνοντας  τις δεσμεύσεις ενός νέου «υπερμνημονίου»  που θα βαρύνει τους λαούς της Ευρώπης.  Κατά το ΚΚΕ, δεν είναι τυχαίο ότι το αντεργατικό νομοσχέδιο  ψηφίστηκε στη Βουλή, μια μέρα πριν από την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Αυτό , όπως και άλλα νομοθετήματα, που θα ακολουθήσουν, είναι, σύμφωνα με τον Περισσό,  «τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο “υπερμνημόνιο” των λαών της Ευρώπης».  Κατά το ΚΚΕ, κανένα σχέδιο ανάπτυξης που συμβαδίζει με το Ταμείο της ΕΕ και τα κέρδη των ομίλων, δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter