Γαλλία: €1 εκατ. πρόστιμο στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία στο προσωπικό

Γαλλία: €1 εκατ. πρόστιμο στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία στο προσωπικό

Ένα γαλλικό δικαστήριο διέταξε την Τρίτη 15 Ιουνίου την ΙΚΕΑ να καταβάλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ αφού η σουηδική αλυσίδα επίπλων κρίθηκε ένοχη για κατασκοπεία κατά του προσωπικού στη Γαλλία. Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΚΕΑ Γαλλίας, Ζαν Λουί Μπεγιό, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Η γαλλική θυγατρική βρέθηκε ότι χρησιμοποίησε ιδιωτικούς ντετέκτιβ και αστυνομικούς για τη συλλογή ιδιωτικών δεδομένων σχετικά με το προσωπικό. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως το 2012. Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, η ΙΚΕΑ απέλυσε τέσσερις διευθυντές και έφτιαξε νέο κώδικα συμπεριφοράς.
Οι 15 κατηγορούμενοι στο δικαστήριο των Βερσαλλιών περιελάμβαναν ανώτερα στελέχη και πρώην διευθυντές καταστημάτων. Τέσσερις αστυνομικοί δικάστηκαν επίσης για παράδοση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Εκατοντάδες υπάλληλοι στο στόχαστρο

Η εισαγγελία είχε ζητήσει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ΙΚΕΑ και τον Μπεγιό να περάσει ένα χρόνο στη φυλακή, συν δύο χρόνια με αναστολή. Η υπόθεση επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση του προσωπικού της ΙΚΕΑ Γαλλίας κατά την περίοδο 2009-2012. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από δημοσιογράφους και στη συνέχεια τα συνδικάτα ανέλαβαν νομική δράση. Η παράνομη επιτήρηση αφορά περίπου 400 άτομα, δήλωσε η δημόσια κατήγορος Πάμελα Ταμπαρτέλ. «Αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής από την απειλή της μαζικής παρακολούθησης», είπε όταν ξεκίνησε η δίκη τον Μάρτιο.

Διαπιστώθηκε ότι οι διευθυντές χρησιμοποίησαν μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, την Eirpace, η οποία με τη σειρά της συνέλεξε προσωπικά δεδομένα από την αστυνομία. Περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και τυχόν προηγούμενες ποινικές καταδίκες.

Με πληροφορίες από BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter