Γερμανία: Μπρος-πίσω από τη Μέρκελ για το σκληρό lockdown το Πάσχα

Γερμανία: Μπρος-πίσω από τη Μέρκελ για το σκληρό lockdown το Πάσχα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, παίρνοντας πίσω την απόφαση για πενθήμερο αυστηρό lockdown τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, η οποία προκάλεσε έντονες επικρίσεις και σύγχυση στη Γερμανία.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες», δήλωσε πριν από λίγο η καγκελάριος και ανακάλεσε την τελευταία απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για «φάση ηρεμίας» από 1 έως 5 Απριλίου, δηλαδή από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών.

«Φέρω για αυτό πλήρη την ευθύνη – ήταν δικό μου λάθος. Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και εξήγησε ότι η ιδέα είχε στόχο να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Η αρχική απόφαση της Mέρκελ για το lockdown 

Νωρίτερα η καγκελάριος είχε συγκαλέσει τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ανακοίνωσε την απόφασή της για ακύρωση των μέτρων που αφορούσαν την περίοδο 1-5 Απριλίου, ενώ αυτή την ώρα απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η «συγγνώμη» της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με στελέχη να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ.

Κατά την διάρκεια της «ώρας της Καγκελαρίου» στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να απευθυνθεί στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ως απάντηση, οι πτέρυγες των δύο κομμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα ήδη», περιορίστηκε να δηλώσει η ίδια.

Θέμα εμπιστοσύνης έθεσε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «το να διορθώνει κανείς τα λάθη του αξίζει σεβασμού», αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Καγκελάριο. Ζήτησε επιπλέον συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία.

Την Καγκελάριο ωστόσο υπερασπίστηκαν από την άλλη πλευρά τόσο ο αρχηγός του κόμματός της και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, όσο και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU). «Δεν ήταν εύκολο, ούτε για την Καγκελάριο ούτε για μας», δήλωσε ο κ. Λάσετ και υπενθύμισε ότι στην «φάση ηρεμίας» συμφώνησαν τελικά όλοι οι Πρωθυπουργοί, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ακόμη και χωρίς την απαγόρευση, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές τους τις ημέρες του Πάσχα. Στο ίδιο πνεύμα, κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη όλη την ευθύνη και σημείωσε ότι μέτρα περιορισμού είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του SPD, ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ορθή» την ανάκληση της απόφασης για το Πάσχα, τονίζοντας ότι η κυρία Μέρκελ «αξίζει για αυτό κάθε σεβασμό». Υπάρχουν στην πολιτική στιγμές, πρόσθεσε, όπου «μια απόφαση πρέπει να διορθωθεί, ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο». Για «λάθος όλων των Πρωθυπουργών» έκανε λόγο ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό οι ποασχαλινές διακοπές να περάσουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία.

Η επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, 22 Μαρτίου μια θυελλώδης συνεδρίασης της Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κυβερνήσεων των κρατιδίων, η οποία μάλιστα διακόπηκε για κάποια ώρα, καθώς οι τόνοι είχαν ανέβει επικίνδυνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κοινωνία για την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Κάσελ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα της πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία μάλιστα απέχει μόλις έξι μήνες από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – τις πρώτες στην μετά-Μέρκελ εποχή και ίσως τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter