Γιάννης Αναστασίου: Σε αυτό το Euro δεν θα δούμε πολλά γκολ

Γιάννης Αναστασίου: Σε αυτό το Euro δεν θα δούμε πολλά γκολ

Ο Έλληνας τεχνικός μιλάει για την τελική φάση που ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή εν μέσω πανδημίας, ξεχωρίζει Γαλλία και Βέλγιο και δεν θα το θεωρήσει έκπληξη αν η Αγγλία φτάσει στον τελικό.

Το 16ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αναμένεται να είναι εντελώς απρόβλεπτο τουρνουά, λόγω της πανδημίας και της ιδιαίτερης σεζόν που βίωσαν και οι ποδοσφαιριστές.

«Δεν υπάρχει φαβορί.  Όπως εξελίχτηκε η χρονιά με την Covid-19 κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες» δηλώνει στο Documento ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου, παρότι «στα χαρτιά υπερτερούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Πορτογαλία. Είναι όμως μεταβατική χρονιά και όποιος δώσει προγνωστικά μπορεί να εκτεθεί».

Η Γαλλία είναι η πιο ποιοτική ομάδα του τουρνουά;

Βάσει του προφίλ, ναι. Και το Βέλγιο είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας. Σε κάθε θέση έχουν δύο επιλογές από το πάνω ράφι. Εχουν βάθος στον πάγκο και παίκτες που αγωνίζονται στο ανώτατο συλλογικό επίπεδο. Όλα όμως είναι ανοιχτά.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ θα είναι ο σταρ της διοργάνωσης;

Είναι ένα πρόσωπο που περιμένουν να λάμψει και να κάνει τη διαφορά, να είναι δηλαδή ο σταρ του τουρνουά. Εκτιμώ πως και ο Λουκάκου μπορεί να εξελιχτεί σε πρωταγωνιστή. Κέρδισε το πρωτάθλημα στην Ιταλία με την Ιντερ και δείχνει να είναι στα καλύτερά του. Από τους Γερμανούς εκτιμώ πως μετά την κατάκτηση του Champions League θα είναι απελευθερωμένος ο 21χρονος Κάι Χάβερτζ.

Ήταν πολλά τα λεφτά που δαπάνησε η Τσέλσι για να τον αποκτήσει (σ.σ.: 80 εκατ. ευρώ) κι αυτό τον φόρτωσε, λόγω και της ηλικίας, με επιπλέον άγχος στην Πρέμιερ Λιγκ. Από την Αγγλία έχω την περιέργεια να δω πώς θα πάει ο Τζέιντον Σάντσο που έχει όλο το πακέτο για μεγάλη καριέρα, ενώ πρωτοκλασάτους παίκτες έχουν και οι Κροάτες, ωστόσο αυτή η χρυσή φουρνιά βρίσκεται στο τέλος της καριέρας της. Σίγουρα κανείς δεν πρόκειται να τους υποτιμήσει.

Τα τελευταία χρόνια η Αγγλία σε κάθε μεγάλη διοργάνωση πάει με όνειρα αλλά περνάει κάτω από τον… πήχη. Μήπως ήρθε η ώρα της;

Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα, έχουν παίκτες ποιοτικούς με ταλέντο και διαθέτουν εναλλακτικές λύσεις. Σε προηγούμενες διοργανώσεις οι Άγγλοι διεθνείς δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την πίεση που δημιουργούσαν οι φανατικοί φίλαθλοι της εθνικής Αγγλίας για μια μεγάλη διάκριση.

Οι φίλαθλοί τους μάλλον απογοητεύτηκαν από τις αποτυχίες. Δεν ανεβάζουν πλέον στα ύψη τον πήχη κι αυτό μπορεί να αποφορτίσει τους παίκτες και τον προπονητή. Με το ρόστερ που έχουν δεν θα είναι έκπληξη αν φτάσουν μέχρι τον τελικό.

Η Αγγλία στη φάση των ομίλων θα παίξει στην έδρα της, ενώ οι ημιτελικοί και ο τελικός θα διεξαχθούν επίσης στο Γουέμπλεϊ…

Δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο η έδρα, τα γήπεδα άλλωστε δεν θα είναι γεμάτα. Επιπλέον, ορισμένες φορές όταν υπάρχει μεγάλη πίεση η έδρα αποδεικνύεται μπούμερανγκ.

Μπορεί να υπάρξει ομάδα-έκπληξη στο τουρνουά;

Θεωρητικά οι μεγάλες ομάδες θα προχωρήσουν στη διοργάνωση. Δεν πιστεύω να παρουσιαστεί εθνική όπως η Δανία το 1992 ή η Ελλάδα το 2004. Οι ισχυροί έχουν τους παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμη κι αν η ομάδα δεν τραβήξει στο σύνολό της.

Ο 6ος όμιλος με Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία είναι ο πιο δύσκολος;

Δεν το συζητάμε – όλα μπορούν να συμβούν εκεί. Στην επόμενη φάση προχωρούν και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι των ομίλων, οπότε εκτιμώ πως θα συνεχίσουν και οι τρεις. Ο Γιοάκιμ Λεβ αποχωρεί από τον πάγκο της Γερμανίας και αποτελεί ερώτημα πώς θα παρουσιαστεί η ομάδα τους, αν και συνήθως δεν επηρεάζονται.

Η Πορτογαλία έχει στα τελειώματά του τον Ρονάλντο, αλλά είναι η κάτοχος του Euro και παραμένει υπολογίσιμος αντίπαλος. Και στη Γαλλία ένα ζήτημα είναι η διαχείριση του Μπενζεμά που επέστρεψε και προέρχεται από πολύ καλή σεζόν. Η Ρεάλ παίζει με τρεις επιθετικούς ενώ οι «τρικολόρ» αγωνίζονται με δύο. Στα παιχνίδια θα δούμε ποια είναι η χημεία τους και πόσο παραγωγική θα είναι η Γαλλία επιθετικά.

Τακτικά θα υπάρχουν εκπλήξεις από τους προπονητές;

Πολλές ομάδες θα αγωνιστούν με τρεις αμυντικούς, δηλαδή με 3-4-3 ή 3-5-2 και με ενισχυμένο άξονα για να έχουν υπεραριθμία όταν δέχονται επιθέσεις. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα δούμε πολλά γκολ.

Η εθνική μας ομάδα βρίσκεται και πάλι έξω από μια μεγάλη διοργάνωση. Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;

Οι αποκλεισμοί μας φέρνουν πίσω, αλλά πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κοιτάμε μπροστά. Πρώτος στόχος είναι να μπουν οι βάσεις για έναν ποιοτικό κορμό, έχουμε άλλωστε παίκτες που αγωνίζονται σε υψηλό συλλογικό επίπεδο. Πρέπει να γίνεται σωστή κατανομή των ρόλων και να βελτιωθούμε στο παραγωγικό κομμάτι. Αμυντικά στεκόμαστε καλά, όμως για το παραπάνω βήμα χρειάζονται τα γκολ.

Από την εθνική λείπει ο φορ που είναι killer;

Στην ομάδα είναι οι Παυλίδης, Γιακουμάκης, Δουβίκας. Πρέπει να στηριχτούν αυτά τα παιδιά και να έχουμε υπομονή. Έχουν προσόντα και εξελίσσονται. Κι αν η εθνική χτίσει ένα θετικό σερί, αυτό θα βοηθήσει και τους διεθνείς. Ο ομοσπονδιακός, ο Φαν’τ Σχιπ, ξέρει πλέον την ελληνική νοοτροπία και πρέπει να υπάρχει συσπείρωση γύρω από την ομάδα. Όταν πιστεύεις σε κάτι στο ποδόσφαιρο μπορείς να αλλάξεις και να το πετύχεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter