Γιάννης Βρούτσης: «Ηρθε με μπράβους, και απειλούσε για τα λεφτά που έχασε»

Γιάννης Βρούτσης: «Ηρθε με μπράβους, και απειλούσε για τα λεφτά που έχασε»

«Ηρθε σε µένα µε µπράβους. Φώναζε. Με θράσος. Απειλούσε. Κλοτσούσε πόρτες. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε».
Χείµαρρος ήταν ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Βρούτσης σε δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento. Η εφηµερίδα επικοινώνησε µαζί του προκειµένου να του απευθύνει ερώτηµα σχετικά µε κοµπίνα που φέρεται ότι έστησε ο Μένιος Φουρθιώτης. Συγκεκριµένα, φαίνεται σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento να εµφάνισε ξαφνικά µεικτές µηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και µε πρώην ή νυν συνεργάτες του. Με αυτούς τους µισθούς ο Φουρθιώτης µπήκε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία» ώστε να λαµβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των µισθών.

«Κλοτσούσε πόρτες και απειλούσε»

Ο Γ. Βρούτσης στις δηλώσεις που παραχώρησε στο Documento επιβεβαίωσε το γεγονός, χωρίς να κατονοµάσει τον Φουρθιώτη ως ενορχηστρωτή της κοµπίνας. Φυσικά όµως τον… φωτογράφισε, αφού η συγκεκριµένη υπόθεση και η εµπλοκή του Φουρθιώτη έχει µερικώς δηµοσιευτεί ήδη από τον περασµένο ∆εκέµβριο. Αλλωστε, όπως µας διεµήνυσε ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, ο… ενορχηστρωτής τον «κρέµασε στα µανταλάκια» – ο Μ. Φουρθιώτης φέρεται ως ο νεόκοπος εκδότης της εφηµερίδας «Αποκα-λυπτικά»…

Ο τέως υπουργός κατέθεσε τον περασµένο ∆εκέµβριο τροπολογία προκειµένου να… κλείσει το παράθυρο που υπήρχε στο πρόγραµµα «Συν-Εργασία», το οποίο φέρεται να εκµεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης. Ο Γ. Βρούτσης, που σχολίασε στο Documento ότι η όλη υπόθεση του απέφερε «τεράστιο κόστος», λίγες ηµέρες µετά αποπέµφθηκε από το κυβερνητικό σχήµα. Είχε µάλιστα προηγηθεί… επίσκεψη του Μ. Φουρθιώτη στο υπουργικό γραφείο του, όπου απαιτούσε, σύµφωνα µε τον τέως υπουργό, να πληρωθεί τα λεφτά που έχασε: «Είµαι έξω φρενών µε αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο και κλοτσούσε πόρτες. Ηρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή».

«Το πρόγραµµα “Συν-Εργασία” έχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό: δίνει µισθό οποιουδήποτε κόστους ώστε να συντηρηθούν µεγαλοστελέχη σε επιχειρήσεις προκειµένου να µην καταρρεύσει το σύστηµα µέσα στην πανδηµία, αλλά και οι εργαζόµενοι που δουλεύουν σε αυτές να παραµείνουν τις θέσεις τους. Υπάρχει και σε άλλες χώρες. ∆εν είναι τζάµπα λεφτά. Πρόκειται για δάνειο που πληρώνει ο ελληνικός λαός» δήλωσε στο Documento ο Γ. Βρούτσης.

Γιάννης Βρούτσης: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ

 

«Σκοπιµότητα για να αυξήσει εικονικά τον µισθό του»

«Είναι αδύνατον ένας υπουργός Εργασίας να γνωρίζει ποιος πληρώνεται και τι πληρώνεται µεταξύ των εκατον-τάδων χιλιάδων εργαζοµένων» ανέφερε. Ξαφνικά, «από ένα λάθος ενός λογιστή ήρθε σε µένα κάποιος που φώναζε –δεν µπορώ να πω ονόµατα– µε θράσος. Ζητούσε να πληρωθεί τον µήνα που έχασε. Σε αναζήτηση από το λογιστήριο για τον συγκεκριµένο κύριο διαπίστωσα ότι έπαιρνε µισθούς 60 έως 80 χιλιάδες ευρώ. Τα ίδια χρήµατα έπαιρναν και άτοµα που ήταν δίπλα του. Αυτό δείχνει σκοπιµότητα, σπουδή για κάτι, να αυξήσει δηλαδή τον µισθό του εικονικά. Βρήκε την τρύπα δηλαδή και πήγε να πάρει τα λεφτά. Πράγµα νόµιµο, όµως ανήθικο. Οταν οι υπάλληλοι το εντόπισαν τρελάθηκαν».

Επρόκειτο για γεγονός που, όπως σχολίασε, «δεν µπορούσα να το δεχτώ. Οχι ως υπουργός, ως πολίτης. Επρεπε να αντιδράσω και αντέδρασα. Αλλαξα τον νόµο κι έτσι µε το άρθρο 85 του νόµου 4764/2020 έβαλα πλαφόν 6.500 ευρώ κι έτσι κανείς ωφελούµενος του προγράµµατος δεν µπορεί να λάβει παραπάνω χρήµατα. Είπα στη Βουλή ότι αυτό το κάνω γιατί διαπίστωσα καταχρηστικές συµπεριφορές. Κανείς δεν ασχολήθηκε µαζί µου τότε».

Σχετικά πάντως µε τον ενορχηστρωτή της κοµπίνας, ο τέως υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε εάν αυτός «πλήρωσε φόρους; Εγιναν οι παρακρατήσεις; ∆ηλώθηκαν αυτά στην καρτέλα του; Πλήρωσε τις εισφορές στον Ε∆ΟΕΑΠ; Ολα αυτά δεν είναι αφορολόγητα. Πρόκειται για χρήµατα που πρέπει να πληρωθούν. Πρέπει να ελεγ-χθεί και να γίνουν ενέργειες».

«Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός»

Ρωτήσαµε τον Γ. Βρούτση αν αυτή η υπόθεση ενδέχεται να οδήγησε στην αποµάκρυνσή του από τον υπουργικό θώκο: «Οχι, ούτε καν µπορώ να το σκεφτώ. Αυτό το θέµα πάντως µε εξόργισε και µου προκάλεσε προσωπικό πολιτικό κόστος. Με διέσυραν στα κανάλια κάθε µέρα. Καλούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να µε βρίζουν. Τους έλεγαν να πουν για τον Βρούτση τον ανίκανο, τον αναποτελεσµατικό. Μοιραία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κριτική εν αγνοία τους. Παρά τις εκκλήσεις εγώ δεν πήγα ποτέ σε τέτοιο κανάλι. Πάντως το πρόσωπο που του µπλόκαρα τα λεφτά µε είχε κρεµάσει στα µανταλάκια. Ελεγε δηµόσια ότι θα φύγω από υπουργός». Οταν του επισηµάναµε ότι άλλοι υπουργοί πήγαν σε «τέτοια κανάλια» µας απάντησε ότι «ο καθένας επιλέγει τον δρόµο του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter